Kempujeme a poznáváme Julské Alpy a Vipavskou dolinu ve Slovinsku, část II.

Kempujeme a cestujeme ve SlovinskuKempujeme a poznáváme Julské Alpy a Vipavskou dolinu ve Slovinsku, část II.

V mém minulém příspěvku Kempujeme a poznáváme Julské Alpy ve Slovinsku jsem vám představila mnoho kempů z údolí řeky Soči. Dnes na něj naváži a posuneme se směrem k Vipavské dolině, jezeru Bohinj a Bled a končit budeme v Kamniško-Savinjských Alpách.

Vipavská dolina

Vipavská dolina je známá především díky velkému množství vinic. Ostatně proto je druhým největším vinařským regionem v oblasti Primorje. Nejen však za vínem můžete sem můžete zavítat. Díky její rozmanitosti je vhodná i pro turistiku po zdejších kopcích a plošinách ze kterých velice často odlétají paraglidisté. Co vše v této dolině mžete vidět a poznat se dozvíte na stránkách vipavskadolina.si

Budete-li touto dolinou projíždět anebo přemýšlíte, že byste zde na pár dní zůstali, tak jednou z možností kde kempovat je kemp Lijak.

Tento kemp se chystá na rozsáhlé zvětšení. Než k tomu však dojde, nabízí svým hostům klid, možnost ubytovat se v mobilních domech a najíst se ve zdejší výborné restauraci.

Zatoužíte-li po aktivitách nabízejících se v této oblasti, pak není nic jednoduššího než se v kempu domluvit a oni vám vše zařídí. Ostatně díky tomu, že se nachází nedaleko náhorní plošiny Trnovski gozd se vzletovým místem paraglidistů nazývaným „Lijak“, tu můžete vyzkoušet tento tolik populární sport – i to vám umí zařídit. Další informace o nabídce kempu najdete na parklijak.com, Zobrazit na mapě

Z kempu Lijak se můžete přesunout k jezeru Bohinj. Pro cestu můžete zvolit jednu ze dvou možností.

Ta první je více zážitková, pohodlnější a odpočinková (cesta autovlakem), ta druhá je sice vyhlídková, ale pro řidiče celkem náročná a pro větší obytné vozy složitější (cesta po silnici). Osobně jsem ji jela a na základě toho, co jsem viděla to množství serpentin atd., doporučuji autovlak.

Přesun autovlakem

… Dojeďte do městečka Most na Soči kde počkejte na autovlak. Pro úplnost dodávám, že autovlakem mohou jet i obytné vozy a přívěsy. Je to tam běžné. Jízdní řád si otevřete zde. Autovlak jezdí samozřejmě i opačným směrem.

A pokud se bojíte, že byste přišli o krásné výhledy, tak nemusíte. V průběhu cesty autovlakem budete sedět ve svém voze a můžete se kochat co vám oči budou stačit. Cesta trvá cca 40 minut.

Přesun po silnici

Pokud vám vlak ujede, nebo se stane že bude mít výluku, nebývá nic jiného, než jet po silnici přes Soriška planina. Jak jsem však psala výše – cesta je sice plná nádherných panoramatických výhledů, avšak pro řidiče náročná. Doba jízdy je dle druhu vozu, se kterým pojedete. Počítejte tedy něco mezi 1 – 2 hodinami. A jaké panoramatické vyhlídky po cestě uvidíte?

Jezero Bohinj

Bohinjská destinace je nádherná a samozřejmě její největší perlou je ledovcové jezero Bohinj ležící v údolí obklopeném horami. I tato oblast je ideální pro milovníky aktivní dovolené, neboť zde najdete velké množství stezek mířících k těm největším zajímavostem Bohinjska. Tyto cíle si zobrazíte ZDE.

Než se ale dostanete k jezeru, po vyjetí z autovlaku se ocitnete nedaleko krásného kempu Danica (zobrazit na mapě) ze kterého budete mít výhled jak na Julské Alpy, tak na Bohinjské hory. 

Kemp Danica se mi hodně líbil nejen svou polohou přímo u řeky Sava Bohinjka, ale také svým vybavením, které mi vyrazilo dech. Na to, že se jedná o kemp ve vlastnictví zdejšího regionu, nikoliv tedy soukromníka, je vybaven perfektně. Najdete zde jak dětské sprchy a toalety, tak samozřejmě klasické. Nechybí dětské hřiště, celoročně vyhřívané sociálky, tenisové kurty a mnoho dalšího. Výborně se najíte ve zdejší restauraci. Přímo z kempu vede pěší a cyklo stezka k jezeru. Dostanete se na ní přímo z mostu v kempu.

Bude-li teplo, můžete se vykoupat v řece a naopak, pokud se počasí zkazí a vy zatoužíte po koupání, můžete navštívit 5 minut vzdálený Bohinjský vodní park do kterého v případě ubytování se v kempu Danica máte slevu ve výši 10% (zobrazit na mapě).

Mimochodem, toto jezero je nejčastěji fotografované místo ve Slovinsku. Proto, pokud sem pojedete o hlavní sezoně, musíte počítat s vyšším počtem turistů. Na druhou stranu jeho návštěva stojí za to a pokud se vydáte i do jeho okolí, budete nadšeni. Co vidět (zde) či jak být aktivní (zde), to si už musíte rozmyslet sami, ale nudit se nebudete.

Já osobně jsem vyzkoušela pronájem elektrokol od E-bike tour Bled a zároveň jsem jela jimi naplánovanou trasu a bylo to super. Pokud tedy zatouříte po takovém výletu – rozhodně se na ně obraťte. Jsou šikovní a ochotní. Mrkněte na jejich nabídku denních výletů (ZDE) nebo nabídku pronájmu kol (ZDE).

No a kde u tohoto jezera kempovat?

Kde jinde, než v kempu Bled, který je přesně tím kempem, ve kterém byste chtěli kempovat. V jeho nabídce je jak glamping, o kterém budu psát příště, tak možnost klasického kempování se stanem či obytným přívěsem a vozem, nebo si můžete pronajmout chatku či stan. sava-camping.com/si/camping-bled, Zobrazit na mapě

V této oblasti je mnoho dalších kempů, které se mi však již do tohoto příspěvku nevejdou. Proto v nejbližší době vydám pokračování tohoto článku. Sledujte mě. A nezapomeňte se mrknout i na článek Kempujeme a poznáváme Julské Alpy ve Slovinsku

Poslední vydané

Poslech na cesty