Kempujeme a poznáváme Julské Alpy ve Slovinsku

Kempujeme a cestujeme ve SlovinskuKempujeme a poznáváme Julské Alpy ve Slovinsku

V minulém roce jsem navštívila tuto nádhernou oblast Slovinska včetně kempů, které bych vám zde chtěla doporučit. Doufám, že se vám uvedené kempy budou líbit, stejně jako tipy na zajímavé aktivní vyžití v jejich okolí. Mnoho informací se dozvíte také na julian-alps.com

Kranjska Gora

V této nádherné oblasti, kde na vás čeká více než 270 km značených cyklostezek a mnoho turistických zajímavostí (top 10 v této oblasti) najdete kemp Špik.

Kemp prošel před dvěma lety kompletní rekonstrukcí a je to na něm znát. Můžete zde vybírat z mnoha pozemků, jak travnatých, tak zpevněných, a samozřejmě tu na vaše děti čeká i menší dětský lanový park. Součástí kempu je prodejna potravin a základních potřeb. Díky tomu nebudete muset vyhledávat obchod v okolí – vše potřebné tu nakoupíte. Nedaleko kempu si můžete zajet do lyžařského centra Planica, kde na milovníky adrenalinových zážitků čeká nejstrmější zipline v Evropě. Pokud se na ni rozhodnete jít, poletíte rychlostí až  85 km za hodinu.

Za průjezd stojí také Vršický průsmyk. Je to však náročnější cesta s 50 serpentinami. Počítejte tedy s trochu náročnější cestou.

Bovec – údolí Soča

Pokud se rozhodnete z Kranjske Gory cestovat dál do Bovce a máte-li obytný vůz či přívěs, místo přejezdu přes Vršičský průsmyk jeďte přes Itálii. Není to velká zajížďka a projedete to bez problému. Cestou můžete zastavit u krásného jezera Lago di Predil (zobrazit na mapě) a vykoupat se. Informace o tomto údolí najdete na soca-valley.com

Po příjezdu do Bovce se můžete ubytovat v kempu Polovnik (zobrazit na mapě). Kemp je obyčejný, ale ideální pro ty, kdo hledají outdoorové aktivity, neboť se nachází přímo v Bovci, který je mekkou těchto aktivit. Nejenže v době hlavní sezony žije Bovec i bohatým nočním životem, ale najdete zde mnoho agentur nabízející rafting na této řece. Stačí je pouze navštívit, domluvit se na místě a času setkání a oni vše zařídí včetně odvezení a přivezení na smluvené místo. Seznam agentur si můžete zobrazit například ZDE

Stanový kemp Base camp, kde sídlí i česká raftingová agentura.

Díky tomu se s nimi perfektně domluvíte, vše vám vysvětlí a nemusíte se tak obávat, že byste něčemu nerozuměli. I oni pro vás zajistí odvoz tam a zpět. Máte-li přívěs nebo obytný vůz, pak bez problému můžete nocovat na přilehlém malém stellplatzu nacházejícím se na parkovišti, jen kousek od Base campu (zobrazit na mapě).

Když už zde budete, nezapomeňte se zastavit u vodopádu Boka, který je se svými 106 m nejvyšším vodopádem ve Slovinsku. Pokud se na něj chcete podívat blíže, nejen ze silnice, kde se dá bez problému zastavit, pak se vydejte po levém břehu řeky Soča, kde následně dojdete na vyhlídku. Chcete-li si vychutnat i vyhlídku na jeho okolí, pak pokračujte dál nahoru (ano, bude to fuška), kde po několika minutách chůze se dostanete na místo odkud se otevře nádherný pohled na Julské Alpy. Parkoviště u vodopádu najdete na 46.318327, 13.494878.

Kempy v údolí řeky Soča

Všechny níže uvedené kempy jsou vedle sebe a bude tedy na vás, který z nich si vyberete. Musím však upozornit na to, že v době letních prázdnin bývají hodně plné a musíte s tím počítat. Pokud sem pojedete mimo hlavní sezonu, pak tu najdete stejný klid, jako jsem viděla já.

Kemp Vodenca (camp-vodenca.com, Zobrazit na mapě)

Tento kemp se mi velice líbil díky jeho kaskádovému uspořádání a rozlehlosti. Mimo sezonu je zde klid a není problém se tu domluvit Slovensky. Od řeky je trochu dál, přesto z něj k ní vede zkratka. Je otevřen od 1.4. do cca 20.10. (záleží na počasí). Také na něm oceňuji perfektní zázemí, čistotu, možnost kempovat jak na zpěvněných, tak nezpevněných místech a koncept hlasající „žádný beton, pouze dřevo“.

Kemp Toni (kajakkamptoni.com, Zobrazit na mapě)

Tento kemp najdete poblíž řeky, avšak přímo u ní neleží. Jedná se o velký vodácký kemp, kde bývá hodně rušno. Jeho kapacita činí 500 kempingových míst a klientela o hlavní sezoně je z 90% tvořena vracejícími se kempaři. Přesto, že je velký a přes den rušný, ve večerních hodinách zde platí klid, který se opravdu dodržuje. Nemusíte se zde tak bát večerních vodáckých párty.

Kemp Liza (camp-liza.com, Zobrazit na mapě)

Hned vedle tohoto kempu, resp. přes kemp Toni, se dostanete do kempu Liza. Leží přímo u řeky a je rozdělen do několika teras. Pokud kempujete se stanem, máte tu výhodu, že parcely pro stany jsou mj. i přímo u řeky. Je to jediný kemp (ze čtyř vedle sebe ležících kempů), kde je v provozu restaurace a kemp je otevřen celoročně. Máte zde možnost pronájmu i glampingových chatek a přímo v kempu sídlí raftingová agentura.

Kemp Kovač (sloveniaholidays.com, Zobrazit na mapě)

Kovač je posledním kempem z výše uvedených kempů ležících vedle sebe. Smí se v něm pouze stanovat, proto pokud kempujete s obytným vozem či přívěsem, sem ani nenajíždějte. Na druhou stranu se mi hodně líbil, zejména díky tomu, že i on leží přímo u řeky Koritnice a Soči.

Kemp Trnovo (camp-trnovo.si, Zobrazit na mapě)

Tento kemp bych nazvala spíše tábořištěm, než kempem. Je velice prostě zařízený, nabízí vám však večerní klid. Perfektní je zejména jeho poloha, neboť leží na jednom z výstupů raftingu na Soče. Díky tomu tak po dojezdu nemusíte nikam přejíždět, zůstáváte rovnou v kempu. Hned vedle tohoto kempu je parkoviště, kam během dne najíždějí auta pro rafty. Může to tu být tedy trochu rušnější. S večerem se vše ale mění a v kempu je naprostý klid. Pokud v něm budete kempovat, všimněte si lanového mostu přes řeku v jeho bezprostřední blízkosti. Tento lanový most je určen pro automobily a pozorovat jej byl zážitek.

Kemp Koren (kamp-koren.siZobrazit na mapě)

Pomalu se přesouváme ke Kobaridu, kde najdete i tento nádherný kemp. Je to více glampingový resort, než kemp pro kempování s obytnými vozy a přívěsy, nicméně i zde tato kempovací místa jsou. K tomuto kempu se ještě vrátím v samostatném článku o glampingových resortech v této části Slovinska, nicméně i on si zaslouží být zde zmíněn.

Na stanaře a karavanisty zde čeká potřebné zázemí, jen chybí vnitřní restaurace. Pokud budete mít potřebu jídla, budete muset využít možnost se najíst ve venkovním menším bistru. Toto bistro však nabízí sezení s perfektním výhledem na řeku Soču. Najdete tu i malý lanový park, kuželky, hřiště a několik dalších aktivit. Kemp Koren leží jen 10 minut chůze od výše zmíněného města Kobarid, kde můžete navštívit muzeum I. světové války.

Kemp Lazar (lazar.si, Zobrazit na mapě)

Lazar najdete nedaleko Korenu. Jedná se o velice krásný, prostorný a členitý kemp. Pokud do něj přijedete, nenechte se odradit prvním pohledem na menší kempingový prostor. Pokud v něm totiž pojedete dál, směrem nahoru kolem glampingových chatek, pak se dostanete do jeho krásné, velké a travnaté části, která samozřejmě i karavanistům nabízí potřebné zázemí včetně elektrických přípojek. V kempu najdete i vyhlášenou restauraci.

Moc se mi líbilo jeho citlivé zakomponování do přírody. V okolí najdete mnoho možností pro nordic walking a doporučuji se vydat na pěší výlet po jeho okolí.

Další tipy najdete v článku Kempujeme a poznáváme Julské Alpy a Vipavskou dolinu ve Slovinsku, část II. Nezapomeňte se také mrknout na článek Slovinsko – neobjevený ráj kempařů

Poslední vydané

Poslech na cesty