S karavanem do Liberce a jeho celoročního kempu

Jak asi všichni víme, město Liberec najdeme na severu Čech a jedná se o páté největší město u nás. (mapa) No a protože současná situace v rámci cestování spíše vybízí k objevování naší krásné země (pokud je vše v souladu s pravidly) než zahraničí, tak proč právě nevyjet zrovna sem. Je tu totiž nejen spousta zajímavostí, ale i moc příjemný, celoročně otevřený, kemp.  

Co si představit pod jménem Liberec?

Krásné město, to především. Ale zabrousím i trochu do historie. Původ jména města stále není úplně jasný, avšak pravděpodobně vzniklo z nejdéle uváděného názvu města – Reychiberch (v překladu bohatá hora). Současný název se vytvořil zkomolením: Rychberk (1545), Lychberk (1592), Libercum (1634), Liberk (1790) a konečně Liberec (1845). Jedním ze symbolů města je novorenesanční radnice. Vidíte – už od samotného jména je v podzimním večeru v karavanu co probírat. Tím to ale rozhodně nekončí. Tohle město – přibližně 100 kilometrů od Prahy – toho na svém území má skutečně mnoho. A za zvážení stojí i fakt, že je blízko hranic s Německem i Polskem, tak se to nechá báječně propojit i s cestami do těchto států.

Co určitě v Liberci nevynechat

Samozřejmě procházku městem samotným. Masarykova třída spojuje střed města s Lidovými sady a vede reprezentativní vilovou zástavbou vzniklou na přelomu 19. a 20. století. Součástí promenády je zoologická a botanická zahrada a 32 metrů vysoká vyhlídková věž. Zoologická zahrada je pak kapitola sama pro sebe.

Karavanem do liberecké Zoo

I když je vzhledem k okolnostem zoo nyní uzavřena, přiřaďte si tohle místo do svých výletních cílů. zooliberec Pokud totiž chcete poznat Českou republiku, tohle vynechat nesmíte. Nejstarší československá zoo oslavila letos už 116. narozeniny. Obdivovat zde můžete víc než 160 různých druhů zvířat – mimo jiné například bílou formu tygra indického. V rámci speciálního programu si zde také můžete vyzkoušet, v čem spočívá práce v zoo a stát se na jeden den (i půlden, a to se dá s karavanem dobře vymyslet) ošetřovatelem. A co bavilo mě osobně nejvíc? Mravenečníci. Navíc se jim začátkem roku narodila mláďata. Mám obecně pocit, že kontakt se zvířaty člověka prostě obohatí, a tak nějak mu rozveselí a zpestří nejen den, ale i život. V zoo to pak máte mimořádně koncentrované.

Centrum Babylon

To je místo, které při návštěvě této lokality vynechat nesmíte. centrumbabylon Opět musím připomenout, že je třeba sledovat, od kdy bude návštěva opět možná. Nicméně alespoň ve zkratce. Babylon je velký aquapark spojený se zábavním centrem. Těšit se můžete na tobogány, vodní jeskyně, whirpooly i mořská akvária. Teplota vody v bazénech je příjemných 30 °C. A děti se rozhodně vyřádí v Iqlandii či Lunaparku.

Nezapomeňte na Ještěd

Ještěd je hora na severu Česka ležící jižně od Liberce. (mapa) Na jejím vrcholu se tyčí známý televizní vysílač připomínající vesmírnou raketu. Dávno před výstavbou vysílače zde stál velký kříž. Stavba byla realizována v 60. letech minulého století a architekt Karel Hubáček za ni získal cenu Mezinárodní unie architektů. Budova, měřící na výšku 94 metrů, umožňuje i ve větrném a chladném počasí parádní výhled do kraje a také se tam dobře najíte. rozhlednajested

A kde v Liberci kempovat?

Parádní možností je rozhodně Autokemp Liberec. Jedná se o celoročně otevřený kemp s výhledem na Ještěd a kupříkladu v létě oceníte to, že přímo v areálu je vodní nádrž. V zimě je to pak báječné zázemí pro lyžařské výlety. autokempliberec  Vzhledem k okolnostem doporučuji ověřit dostupnost (tel: 420 774 542 633 / 420 608 300 150)

A další kemp, který mi doporučili samotní čtenáři, je Camping 2000 nacházející se v Jánově Dole. Musím napsat, že je opravdu moderní a najdete v něm skvělé zázemí. camping2000.com

Související