Znáte glamping? Seznamte se a zajeďte si glampingovat do Slovinska

Kempujeme a cestujeme ve SlovinskuZnáte glamping? Seznamte se a zajeďte si glampingovat do Slovinska

Kempování je stále populárnější. Obecně se dá říci, že kdo tomu jednou propadne, už nechce jinak, nebo si alespoň jednou ročně musí na nějakou kempingovou dovolenou vyrazit. Přesto se stále najdou tací, kteří dávají přesnost hotelům, třeba jen kvůli menším starostem a většímu komfortu. A právě ty, a rozhodně nejen je, by mohl zaujmout glamping – styl kempování, o kterém se nedá říct nic jiného, že je prostě pohlazením pro tělo i duši. 

Jak a proč vznikl název?

Samotný název vznikl spojením slov glamorous camping. Glamorous v doslovném překladu znamená fascinující, okouzlující či přitažlivý. A právě takový glamping je. Jestli obdivujete třeba na instagramu fotografie cestovatelů, kteří se nacházejí v nádherné přírodě v ubytování, u kterého nechybí svíčky, lucerny, dřevěný nábytek a postel, která doslova svádí k tomu se uložit, pak vězte, že možná byly pořízeny v některém z glampigových kempů, kterých je po světě čím dál tím více. Je to takové to malebné místo, kde prostě chcete jen být a vypít si skleničku vína či voňavou kávu s vidinou báječné relaxace. 

Pro koho je glamping vhodný? 

V podstatě se jedná o řešení pro všechny, kteří chtějí být v přírodě, ale nedovedou si to představit bez určitého pohodlí. Obecně by takové místo mělo splňovat dvě věci – atraktivní a originální přírodní lokalitu a kvalitní vybavení. Další už je na základě vaší volby – zda si plánujete vařit či zda preferujete vanu před sprchou a podobně. Zkrátka nemusíte si s sebou brát absolutně nic a přitom si užijete báječnou relaxaci s přírodou doslova a do písmene na dosah. Odpadají starosti s plynovými lahvemi či nepohodlnými lehátky a plastovými židlemi, které nepřežijí první večer. Naopak se tady klade obvykle velký důraz na kvalitní materiály a často ruční práci – ideálně ještě s nějakou vazbou k dané lokalitě. 

Kde se vůbec vzal tento nápad?

Traduje se, že toto luxusní kempování má kořeny v dávné historii. Konkrétně u indických panovníků a bohatých kupců, kteří zkrátka museli mít své luxusní zázemí vždy s sebou na cestách. Tomu by nahrával i fakt, že spousta glampingových rezortů si dodnes uchovala podobný charakter – ať už se jedná o plátěné stěny, nebo luxusní stany samotné, nadýchané baldachýny či pestré barvy, ovšem vše pokud možno v souladu s přírodou a s důrazem na tradici. Jednotlivé ubytovací jednotky pak bývají často zařízené i tematicky – třeba pohádkově, ve Skotsku v hobitích norách či v duchu původních staveb typických pro danou oblast.

Někdy se jedná o domky na stromech, na vodě nebo například přímo uprostřed safari. A rozhodně nemusíte cestovat daleko, úžasné kempy tohoto typu dnes najdete prakticky všude, vypíchnout můžeme například Slovinsko, které je jako dělané pro milovníky divoké čisté přírody či Chorvatsko, které má nezaměnitelnou mořskou kulisu. 

Na kolik nás to přijde?

Možná vás popis „vší té krásy“ stále přiváděl k myšlence, že se rozhodně nebude jednat o nic laciného. V tomto případě je to ale stejné, jako u každého ubytování, můžete narazit kemp, ve kterém budou ceny až absurdně nízké, na druhou stranu – ano, některé bývají drahé velmi. Většina těchto ubytování má ale vzhledem k poskytovanému servisu samozřejmě i internetové stránky, takže víte, na co se připravit.

Každopádně zážitek to bývá úžasný, ony i třeba takové privátní lesní kádě s horkou vodou, které se často objevují, rozhodně přinesou nezapomenutelný zážitek. A to je jen jedna z věcí, glampingové rezorty se často předhánějí v tom, co ještě pro luxus svých hostů přinesou, nezbývá tedy, než se nechat překvapovat…

A jaké glampingové resorty můžete navštívit se Slovinsku?

Kemp Koren

Zobrazit na mapě

Tento kemp, v rámci glampingu, nabízí ubytování ve stylových chatách pro 4-6 osob. Chaty jsou umístěny ve svahu, kolem máte možnost si natrhat bylinky, využít zdejší posilovnu, saunu či odpočinkovou solnou místnost.

Pro fajnšmekry zde najdete ještě jednu chatičku, která je ve stylu „bivak“ a přesto nabízí plný komfort. Vejdou se do ní dvě osoby.

Glamping resort Theodosius Forest Village

Zobrazit na mapě

Tak tady se vám bude hodně líbit. Je to veliké rozmazlování ve velkém luxusu. Tady mi opravdu spadla brada. Nejenže budete glampingovat u vinice, ale zdejší „chatky“ rozhodně konkurují 4* hotelu.

Chcete relax? Šup do sítě či whrilpoolu na pomyslné terase. Nebo se nechte rozmazlovat ve velké posteli, jen kousek od vinice v malém lese? To vše zde najdete.

Jinak myšlenka tohoto glampingu je „blízko oblakům“, což se jim povedlo na 1*. Tady byste opravdu chtěli spát.

Farma Šenkova domačija

Glamping, nebo camping? Nevím, vše je zde možné. Každopádně ať už sem pojedete obytným vozem či přívěsem, anebo se rozhodnete využít ubytování ve zdejší chalupě – čeká tu na vás asi milion zážitků…

… od výhledu na zdejší vrcholky hor, až po domácí zvířata a ochotu zdejších majitelů a jejich filosofie domácí farmy, která vás opravdu nadchne … a samozřejmostí je domácí kuchyně.

Glamping Garden Village

Zobrazit na mapě

Tak tento glamping je sen! Doslova! … Chcete bydlet ve stromě? Chcete bydlet na vodě? Chcete být blízko přírodě? Chcete zažít prostě TOP kemping? Pak není jiné volby. Vše v souladu s přírodou, originální nápady a velký vkus.

Kemp Bled

Zobrazit na mapě

Další z kempů co pochopil, že kempování lze povznést na vyšší zážitek. Takže pokud se chcete večer koupat v lázni, jejíž teplotu si budete sami regulovat tak, jak si budete pod lázeň přikládat polínka dřeva, ráno se budete těšit ze snídaně v piknikovém koši, který vám přesně v 8.00 přinesou či prostě se výhledem z chatky budete kochat přírodou – jeďte sem! Neskutečný zážitek plný relaxace, blízkosti přírody a také blízkosti svého partnera. Samozřejmě to vše podpořeno sektem, který dostanete od kempu na první noc, abyste si to ještě více užili. …

A jak je to s koupenou a WC? No samozřejmě dostanete svou a ještě si můžete vačer zajít do zdejší intimní sauny určené pouze pro hosty kempující v těchto glamping chatkách.

Glamping Mountain Fairy Tale

Zobrazit na mapě

Je v kempu Bled plno? Nebuďte smutní, tohle vás nadchne ještě možná víc. Nejenže tento kemp má stejný glamping koncept jako Bled, ale budete zde mít více soukromí. Toto je opravdu pouze a jen glampingový resort s několika chatkami. Zároveň si tu vychutnáte výbornou kuchyni ve zdejší restauraci a procházky po zdejším okolí a blízkému jezírku. Za mě další 1*.

A co dál? Když ne Slovinsko, tak Polsko. Již brzy vydám několik tipů pro „fajnšmekry“ a bude to zážitek.

Poslední vydané

Poslech na cesty