TIP na dovolenou. Kempujte přímo u vodní nádrže Hracholusky s romantickým výhledem na vodní hladinu

Cestujeme a kempujeme v ČRTIP na dovolenou. Kempujte přímo u vodní nádrže Hracholusky s romantickým výhledem...

Plzeňský kraj je plný zajímavostí a přírodních krás. I proto je ideální destinací pro letní dovolenou. No a protože v tomto kraji kromě jiného najdete i známou vodní nádrž Hracholusky, je jasné, že vás dnes pošlu právě tam. Je tam totiž ideální spojení cyklovýletů, kempování a koupání se v čisté přírodní vodě.

Kempujte přímo na břehu vodní nádrže s výhledem na vodu a parník

Transkemp Hracholusky je přesně tím kempem, který si zamilujete. Jeho kempovací pozemky totiž leží přímo na břehu vodní nádrže a romantický výhled od karavanu či stanu na vodní hladinu vám zajistí terasy na kterých jsou umístěny. Z pozemků to pak máte jen pár kroků do čisté vody, kde se parádně vyřádí i vaše děti. A nejen to, jak říká pan Josef Lavička z Transkemp Hracholusky „Již 30. rokem nabízíme našim návštěvníkům kvalitní ubytování v jednom z nejlepších ubytovacích zařízeních této kategorie v plzeňském kraji. Příjemným zážitkem může být například spatření hracholuského vodníka z paluby výletní lodě, která kotví přímo v kempu, což se bude líbit zejména dětem.“

Sama za sebe mohu napsat, že prostředí kempu je příjemné a plné zeleně. Perfektně udržovaný trávník, dostatek elektrických přípojek i možností kde se občerstvit je pak už pomyslná třešnička na dortu. Večer u břehu přehrady plují labutě a kačeny, proto se vám bude hodit i nějaké to starší pečivo na jejich krmení.

A jaké novinky si pro vás letos kemp přichystal?

„Nedávno jsme rozšířili naši nabídku v areálu Kempsports. Návštěvníci mohou kromě minigolfu nebo tenisu využít také hřiště na plážový volejbal. Změn se dočkalo také ubytování a letos již druhým rokem budeme točit výbornou zmrzlinu!“ říká pan Lavička a obratem dodává „Do budoucna plánujeme vybudování nového dětského hřiště, vybudování nových ubytovacích kapacit a rekonstrukce stávajících.“

Nejen ubytování ve vlastním karavanu a stanu nabízí kemp. Je zde totiž i možnost si pronajmout prostornou útulnou chatičku nebo využít nabídky pronájmu pokoje v přilehlém pensionu. Ty sice ještě modernizací neprošly, avšak každý z pokojů nabízí vlastní koupelnu a možnost využití kuchyňky či společenské místnosti nacházející ve stejné budově. Další informace získáte na hracholusky.com.

Kam na výlety v okolí

Pňovanský železniční most – jedinečný zážitek

Tak tenhle most musíte navštívit. Vážně. Nejenže se jedná o historickou stavbu, kdy jeho stavba probíhala v letech 1899 až 1901, ale ještě prošel i rozsáhlou a unikátní rekonstrukcí. Jak se můžete dočíst a bylo mi to panem Bízkem, strojvůdcem vlaků, které po něm projíždějí potvrzeno – koncem července 2018 začala rozsáhlá rekonstrukce mostu, kdy 1. července 2018 došlo k symbolickému rozloučení se se starým mostem projetím po něm parní lokomotivou. Rekonstrukce mostu se týkala výměny tří hlavních ocelových polí, zesílení spodní stavby injektážemi a byla dobudována také lávka pro pěší a cyklisty. Pro výměnu ocelových polí byla použita unikátní metoda nasunutí nového pole na původní most, spojení a otočení kolem vodorovné osy. Oprava byla dokončena v dubnu 2019 a 27. dubna 2019 proběhla úspěšná zátěžová zkouška pomocí tří lokomotiv řady T 679.1 (781) zvanými Sergej. Celý most si můžete prohlédnou ve videu níže – a že to stojí za to.

Jak jste mohli vidět, most má unikátní lávku pro pěší i kola a cesta přes něj je velkým zážitkem. Při jízdě na kole se vyřádíte na jejích obloucích („hupech“) a pěšky se vám zase naskytne krásný výhled na přehradu, kdy hladinu uvidíte i pod svýma nohama. Trasu na kole z kempu k mostu si zobrazíte tady.

Klášter Benediktinů Kladruby a město Stříbro

Když už se na kole vydáte k železničnímu mostu, doporučuji si výlet protáhnout až do města Stříbro a nedalekého kláštera Benediktinů Kladruby. Oboje je skvělým výletním tipem. U kláštera, přesněji řečeno u přilehlého kostela Nanebevzetí Panny Marie, je zajímavé, že se vše zachovalo v původní podobě, přestože za předešlého režimu byl de facto kdykoliv přístupný a mohl tak být vykraden či poničen. Nestalo se tak, a vy díky tomu můžete dnes obdivovat jeho krásy. Další zajímavostí kostela je kazatelna, která se zachovala přesně tak, jak ji známý architekt Jan Blažej Santini-Aichel navrhl. Tedy nejen ta. Celý kostel byl přestavěn dle návrhu Santiniho v letech 1712-1726. Jak se píše i na stránkách kláštera – Santini ponechal obvodové zdivo kostela, gotický závěr kněžiště nahradil trojlistým uzávěrem, zboural postranní věže, které byly dole průchozí a na západní straně zkrátil hlavní loď při západním průčelí asi o 4 m (jedno klenební pole) – zhruba o prostor před dveřmi hlavního vchodu, z toho důvodu, aby se kupole nacházela ve středu podélné osy. Santiniho největší zásah je stavba – přesněji rozšíření a zvětšení – příčné lodi, završené kupolí o výšce 45m s lucernou, která přivádí světlo otvorem v horní části kupole do vnitřního prostoru. Další informace se dozvíte tady. U kláštera je menší parkoviště, kam se bez problému vejdete i s obytným vozem. Součástí kláštera je také restaurace.

Po návštěvě kláštera a prohlídce kostela pokračujte do města Stříbro. I to totiž stojí za návštěvu. Nejenže má malebné náměstí s krásnou radnicí, ale najdete v něm i několik památek. Všechny si je zobrazíte tady. Největším lákadlem je však hornický skanzen.

Hornickému řemeslu se ve stříbrském rudním revíru dařilo více než 800 let. Po tu dobu se zde úspěšně těžilo stříbro, olovo a zinek. Proto při návštěvě hornického skanzenu budete mít možnost shlédnout všechna období těžby v této oblasti od středověku až po novověk. Venkovní expozice by nebyla úplná bez zpřístupněné štoly měřící 700 metrů. Díky tomu budete mít úžasnou možnost vidět na vlastní oči stroje, které většinou pracovaly v podzemí a vstoupit do pravého důlního díla – Prokopovy štoly. Ta vznikla díky několika dobrovolníkům a nadšencům. Skanzen je v hlavní sezoně otevřený ve středu a v sobotu, případně dle domluvy. Další informace získáte na Hornický skanzen. Náš cyklovýlet návštěvou tohoto skanzenu končí, a proto přidávám odkaz na mapu, kde si jej zobrazíte. Trasu jsem vám nastavila tak, abyste se do kempu vraceli přímo přes výše zmiňovaný most.

A co ještě v tomto kraji navštívit?

Konstantinovy Lázně

Jet do Plzeňského kraje a nenavštívit Konstantinovy Lázně, které leží ukryty uprostřed lesů západních Čech v jedné z nejčistších oblastí České republiky by byl doslova hřích. Jedná se totiž o lázeňské městečko, citlivě zasazené do pestrého lesoparku. Najdete jej 35 km západně od Plzně směrem na Karlovy Vary v nadmořské výšce 520 m. Tohle městečko s asi 900 obyvateli nabízí svým návštěvníkům klidné rodinné prostředí s nenarušenou přírodou, kdy v jeho blízkosti vede asi 8 km dlouhá in-line dráha (mapa). První zmínky o místním sirnatém prameni, jemuž se pro vysoký obsah sirovodíku říkalo Smraďoch, pocházejí z 16. století. Už dávno zanikl, ale právě u něj vyrostl koncem 18. století první lázeňský pavilon Staré lázně. Lázeňské pobyty jsou zaměřené na léčbu kardiovaskulárních onemocnění a relaxaci. A nejen lázeňské pobyty si tam můžete užívat. V jejich okolí najdete i čtyři naučné stezky, které ještě více zpestří váš zážitek z návštěvy tohoto městečka a jeho okolí. Další informace na konstantinovylazne.cz

Plzeň

Metropole Plzeňského kraje leží na soutoku řek Radbuzy, Úhlavy, Úslavy a Mže, z nichž vzniká řeka Berounka. Celkem v Plzni žije zhruba 171 000 obyvatel, je tak čtvrtým největším městem v České republice. Plzeň dala světu proslulý zlatavý ležák, po kterém se jmenují piva stejného typu po celém světě!  Její více než 700 let dlouhá historie se odráží v nádherných stavbách v historickém centru. Turistických lákadel je zde kromě Plzeňského Prazdroje najdete spoustu. Plzeňskému centrálnímu náměstí Republiky vévodí gotická katedrála sv. Bartoloměje s nejvyšší kostelní věží v Česku.  Při procházce historickým centrem objevíte řadu historických domů, Velkou synagogu, Měšťanskou besedu, budovy Velkého a Nového divadla i sgrafita Mikoláše Alše. Další informace najdete na Visit Plzeň

Další tipy o cestování a kempování v ČR najdete tady nebo na kudyznudy.cz. Vydáno v rámci projektu 3×7 v karavanu (info tady).

Poslední vydané

Poslech na cesty