Kemp Mina na ostrově Hvar

Kempování a cestování v ChorvatskuKemp Mina na ostrově Hvar

Tentokrát opět zavítáme na Hvar. Konkrétně k městečku Jelsa, které se nachází přibližně uprostřed ostrova, ale samozřejmě kousek od moře. Do města samotného vás vezmu ve speciálním článku, protože i když je maličké rozlohou, je velké v tom, co může nabídnout. A to třeba poslední neděli v srpnu. Brzy uvidíte. Kemp Mina se pak může stát skvělým výchozím bodem.

Nebojte se prozkoumat okolí!

Když jsem si připravovala tenhle článek, přemýšlela jsem, jak ho pojmout. Ono to spojení – výchozí bod – je totiž přesně to, co se o kempu dá říct. Sama jsem tu byla ubytovaná několikrát a myslím, že nejdéle asi na týden.

Kemp se nachází na samém okraji města Jelsa přímo pod hotelem Hvar. I když si řeknete, že hotel možná není to, co by vás zajímalo, tak přece jen zbystřete. V hotelu si totiž můžete zaplatit oběd či večeři, když se vám zrovna nechce vařit a nabízejí i služby wellness, i když jen velmi omezené. K hotelu pak patří i minigolfové hřiště a kurty, které od kempu dělí jen silnička. Zaplatit si třeba hodinu hry je možné v malé „budce“, která k nim přiléhá. V případně minigolfu jde opravdu o symbolický poplatek. Ale dopředu vám říkám – nečekejte nic luxusního. Na druhou stranu, pokud jste člověk, který neztratil dětské nadšení, tak třeba budete hrboly na dráze vnímat jako příjemné zpestření. Z osobní zkušenosti potvrzuji, že my se u toho „vyblbli“ neskutečně. 

Promenáda plná zajímavostí

Ale zpět do kempu. Celá plocha se nachází na mírném kopci pod vzrostlými piniemi. Najít místo ve stínu není problém, ale neslibujte si nějaké úžasné výhledy. Těch míst je tam opravdu málo. Jinak své místo pro následující dny si vybíráte sami, jediné, co musíte udělat, je přihlásit se na hlavní recepci.

Na druhou stranu se ubytujete v blízkosti nádherného městečka Jesla. Z kempu tam dojdete pohodlně po silničce za nějakých 15 minut. Z jedné strany se těšte na krásné výhledy na zátoku, z druhé strany budete mít restaurace, obchůdky, ale třeba i půjčovnu aut a skútrů, kdybyste dorazili s „něčím větším“ a chtěli si i přesto udělat výlet po místních uzoučkých silnicích.

Rozhodně do některé z restaurací zajděte, ceny jsou bez diskuze lepší, než ve městě a snad nikdy se mi nestalo, že bych si tam dala něco špatného. Některé dokonce nabízejí i polední menu. Tam jsem také poprvé ochutnala plněné papriky s rajčatovou omáčkou a jako přílohou pečeným bramborem. Nezvyklé, ale moc mi to chutnalo. Už to patří mezi mé recepty.

Místní stáčírny vína a rakije také nevynechte. Nápoje mají kvalitní. Majitelé jsou příjemní a degustace ostatně také. Jen pozor na míchání, ona básnička: „Víno, prošek, rakije, to se někdo…“ V těchto místech nevznikla jen tak. Konec si doplňte podle fantazie nebo zkušeností. Já radím alespoň lepší alternativu – napije. 

A kde se tam budete koupat?

Kemp má svou malou plážičku, případně si můžete najít své místo na kamenech pod kempem. Ale většina lidí se chodí koupat do přilehlé zátoky Mina. Tam jsou zpevněná kamenná plata na opalování a na své si přijdou jak milovníci přímého slunce, tak stínu.

Vstup do vody je po kamenných schodech, jen dopředu upozorňuji, buďte opatrní, docela kloužou. Na konci zátoky je pak možné, pokud není veliký příliv, sejít do vody postupně po písku. A ta zmínka o přílivu je tu opravdu na místě, pokud si totiž připravíte ležení na spodní desce, může se stát, že se budete vracet do záplavové oblastí – v lepším případě – v tom horším rovnou budete lovit věci z moře, případně plakat nad utopeným telefonem. Tato poznámka se ovšem nevztahuje jen na kemp Mina.

On úplněk je potvora a nov mu často statečně sekunduje. Pokud si tedy zaberete „super místo“ přímo u vody v místě, kde to neznáte a vyrazíte třeba na procházku, která se protáhne, možná budete nemile překvapeni. Štěstí přeje připraveným! A podobné je to i s odlivem. Často totiž stačíte v místech, kde to ještě před chvílí bylo nereálné a opravdu je dobře mít se na pozoru před tím, na co můžete stoupnout, natož pak do vody skákat. Rozdíly bývají nečekaně extrémní. 

Co všechno vám kemp nabídne?

Ale to jsme odbočili. Ze servisu, který kemp nabízí, mohu zmínit automat na kávu. Nicméně přímo před branou kempu je prodejna pečiva – denně čerstvé, výtečné a hlavně po ránu velká nabídka. Koupíte tam také základní nápoje. Vedle pak stává krámek se zeleninou. Skutečně bio a místní a často přijíždí také prodejce rakije. Vypadá prapodivně, ale pití má výtečné.

Do restaurace nad pláží je možné zajít na zmrzku. Jinak větší nákupy ve městě. Bez problémů seženete vše. V kempu jsou pak samozřejmě umývárny, toalety a prostor na mytí nádobí a základní běžný servis pro obytňáky, ale nic velkolepého nečekejte. Nicméně, závěrem mohu říct, že kdo čeká nějaké velké vyžití, služby a zázemí, velice rychle se sbalí a pojde dál. Na druhou stranu, mně se tu líbí a líbilo. Večerní promenáda na procházky ideální, koupání také fajn, i když o víkendech bývá dost plno. Cvrkají tu cikády, voní pinie, šumí moře a zvony zdejšího kostelíku dávají pravidelně vědět, kolik je hodin. 

http://camping-hvar.com/hr/2/kamp-mina, Zobrazit na mapě

Autor: Kateřina

Poslední vydané

Poslech na cesty