Evropa – přehled zemí – kempování na divoko

Novinky - Kempování a karavaningEvropa - přehled zemí - kempování na divoko

Kempování na divoko v sobě skrývá velké dobrodružství a je návykové. Snad každý karavanista, který okusil tento styl dovolené, tak nějak došel k závěru, že strávit pár dní tzv. „mimo civilizaci“ má své kouzlo.

Proč ale kempovat na „divoko“, když je všude tolik kempů a stellplatzů?

Důvody mohou být různé a rozhodně tento styl kempování není pro všechny. Ti, kteří mají rádi společnost, na své dovolené vyžadují určitou míru luxusu a zábavy, budou vyhledávat kempy. Je to sice nejdražší forma dovolené, ale i ta má své výhody. Například v tom, že o děti je postaráno animátory daného kempu, máte tam své pohodlí i zajištěny sociální styky s dalšími návštěvníky a pokud se vám nechce, nemusíte vařit. Stačí zajít do restaurace.

Jak ale trávit svou dovolenou, když chcete mít více klidu, prožít ji v přírodě, nebo mimo přeplněné kempy a ještě ušetřit finance? Řešením je tzv. „wild camping“, neboli kempování „na divoko“.

V diskuzích pod články, které se věnují tématice dovolené s „karavanem“, se často objevují názory laické, „nekaravanistické“, veřejnosti, že kempování mimo kempy je v Evropě zakázané, tudíž nerealizovatelné a proto je dovolená karavanem nejdražší formou dovolené. Není to ale úplně tak pravda. Za určitých podmínek a nebo v určité zemi to možné je.

Níže uvádím seznam evropských států s informací kde a za jakých podmínek je tento styl kempování povolen či zakázán. Je třeba si uvědomit, že když hledáte oficiální informace týkající se „wild campingu“ v dané zemi, týkají se i kempování ve stanech. Tím občas získáváte určitou výhodu, neboť přeci jen kempovat se stanem je něco jiného, než kempovat s obytným vozem, který, pokud dodržíte základní pravidla „kempování na divoko“, je více nenápadný. Horší to je samozřejmě s obytnými přívěsy.

Pravidla kempování na divoko

  • Nikdy po sobě nenechávejte žádný odpad
  • Nikdy nehlučte – rušíte tím ostatní a narušujete noční klid v přírodě, navíc na sebe upozorňujete.
  • Parkujte s rozumem – pokud někde zastavujete, vždy se přesvědčte, že nebráníte vjezdu a výjezdu jiných aut, či obslužné techniky.
  • Pokud již potřebujete dobít baterie, dělejte to vždy přes den. (elektrocentrála, nastartování motoru)
  • Když už budete používat elektrocentrálu, ujistěte se, že tím nebudete NIKOHO rušit. Jste-li na místě, kde by toto riziko hrozilo – elektrocentrálu NEZAPÍNEJTE a jeďte raději jinam.
  • Chovejte se slušně a pamatujte, že místo, na kterém stojíte, musí po vašem odjezdu být VE STEJNÉM STAVU, jako než jste ho použili.

Zákonná ustanovení „kempování na divoko“ v Evropě
Ve většině evropských zemí je tento druh kempování zakázán, pořád ale jsou země, kde je tento způsob povolen (za určitých podmínek dané země). Je také třeba rozlišovat země, kde je tento druh kempování výslovně zakázán, oficiálně zakázán, tolerován a povolen. Dále je třeba rozlišovat, zda stojíte na soukromém (zde neplatí legislativa, ale potřebujete svolení majitele pozemku) či na státním pozemku.

Německo
Wild camping je zde nezákonný. To platí i pro Rakousko a Švýcarsko. Pokud tak chcete kempovat, tolerována je jedna noc. Tato výjimka ale neplatí pro přírodní rezervace atp. S vytažením markýzy je to vždy na uvážení daného úředníka, který vás na daném místě „objeví“.
Tento zákaz ale neplatí pro soukromé pozemky, kde němečtí obyvatelé jsou k této formě kempování tolerantní a vždy stačí jen „zaklepat“ na dveře daného statku a svolení bez problému získáte.

Polsko
Polsko je k této formě kempování celkem benevolentní. Dle zahraničních článků, věnujícím se tomuto tématu, nebyla za posledních 20 let udělena jediná pokuta. V této zemi je to tedy tolerováno. I zde platí pravidla o kempování na divoko a rozhodně byste neměli kempovat v přírodních rezervacích a parcích. Opět se doporučuje domluvit se s místním farmářem, který vám toto svolení zcela jistě dá.

Francie
Oficiálně je povoleno kempovat na soukromých pozemcích se souhlasem majitele. I zde majitelé nemají problém toto svolení vám dát. Chcete-li kempovat podél pobřeží, dávejte si velký pozor na chráněná území či poblíž památek, kde je to pochopitelně zakázané. V ostatních případech je to na vašem zvážení.Určitě není dobré zůstávat na místě déle než dvě noci a je nezbytné se chovat maximálně nenápadně. Na druhou stranu Francouzi kempování milují a vyšší míra tolerance v této zemi k této formě kempování je. Přesto doporučujeme se domluvit vždy s majitelem pozemku.

Rumunsko
Téměř všude v této zemi můžete kempovat bez obav. Žádné zákonné ustanovení zde není a proto zde nejsou žádná omezení. Rumunsko má navíc krásnou přírodu a je hojně navštěvováno turisty právě za účelem poznávání tamní přírody. Nezapomeňte na bezpečnost, stejně jako musíte počítat s horší kvalitou silnic a cest v některých oblastech. Pokud chcete kempovat na soukromém pozemku – opět je nutné mít svolení majitele. Získat jej není ani zde problém.

Dánsko
Ve 40 oblastech je „kempování na divoko“ povoleno. Mimo tyto oblasti je zakázáno a hrozí vám pokuta. Zejména u pláží. Pro kempování využívejte tedy stellplatz a RV park.

Norsko
Tato země je pro divoké kempování rájem. Neexistuje zde žádné omezení, možností a krásných míst je nespočet a vy si tak můžete dovolenou v této zemi užívat plnými doušky.

Švédsko
I ve Švédsku je tento styl kempování povolen, musíte však dávat pozor. Kempovat všude mají povoleno zejména „stanaři“. Ostatní turisté se musí přizpůsobit a využívat místa k tomu určená. Neznamená to ale, že musíte do kempu. Stačí využívat tábořiště, stellplatz či RV park, kterých je po celé zemi velké množství. Stačí zapnout aplikaci, která je pro hledání těchto míst určená, a během chvilky máte pro vaše kempování nalezeno krásné místo.

Španělsko
Zjistit, jak je to ve Španělsku s touto formou kempování není vůbec jednoduché. Některé stránky říkají že ano, další že ano, ale omezeně. Je tedy jen na vás, co si z toho vezmete a jak svou dovolenou ve Španělsku strávíte. Z několika diskuzí jsme vyčetla toto:

Zakázené:
Andalucía, Aragón, Asturias, Extremadura, Valencia

Povolené, ale s pravidly
Cantabria, Murcia, Navarra, La Rioja

Ano, ale v určených zónách
Cataluña, Madrid, Castilla y León, Castilla la Manca

Výhodou Španělska je opět skutečnost, že je zde velké množství stellplatzů, RV parků i parkovišť, kde se nocovoat, či trávit den dá.

Portugalsko
Stejně, jako pro Španělsko, platí i pro tuto zemi, že je těžké zjistit jak to ve skutečnosti s tímto kempováním je (tolerováno? podporováno? neoficiálně povoleno?). Některé stránky, či diskuze se vyjadřují ve smyslu povolení a vysokých možností, jiné zase opačně. Ať je to ve skutečnosti tak či onak, zde bych uplatnila „pravidla kempování na divoko“ a zároveň využila možnosti získat svolení na soukromém pozemku. U pláží a na dalších atraktivních místech bych se řídila zdravým rozumem a kempovala dle aktuálního uvážení v daném místě či lokalitě. Pravda ale je, že Portugalsko je hojně navštěvovanou zemí pro zimní měsíce a je také známé svou oblíbeností karavanistů z celé Evropy. Navíc, i zde existuje spusta oficiálně povolených míst mimo kempy, která naleznete v aplikaci.

Ostatní země
Velký pozor si dávejte ve Švýcarsku, kde jsou hodně vysoké pokuty a tato forma kempování by se hodně prodražila. Zde bych rozhodně „kempovala“ na předem určených místech, která se opět dozvíte z aplikace pro tuto formu stání určené.
Nizozemí, Maďarsko, Itálie, Řecko, Rusko, Chorvatsko, Srbsko – v těchto zemích je oficiálně wild camping zakázán. Pokud pojedete do Řecka v mimo sezónní dobu (ne červenec a srpen), bude vaše kempování na pláži tolerováno. V Itálii zase nejdete na každém místě hezký stellplatz u pláže, kde za 5-15eur můžete bez obav stát a ještě uděláte servis na svém obytném voze.

Seznam aplikací, které doporučuji mít s sebou, když pojedete kempovat „na divoko“ si můžete přečíst ZDE

Závěrem – ať už jedene na svou dovolenou vaším obytným autem či přívěsem, nebo jste si obytné auto či přívěs pronajali, přeji všem hezkou cestu a krásnou dovolenou mimo kempy!

Poslední vydané

Poslech na cesty