Kam s karavanem na víkend či dovolenou na Plzeňsku

Cestujeme a kempujeme v ČRKam s karavanem na víkend či dovolenou na Plzeňsku

Přemýšlíte o dovolené nejen karavanem a hledáte zajímavé kempy, které nejsou tak přeplněné a je pro vás prioritou klid a pohoda před komfortem? V tomto článku najdete tipy na zajímavé kempy, které by vás mohly oslovit.

Dnešní můj příspěvek bude tak trochu „naruby“. Většina článků, týkajících se tipů „kam na dovolenou s karavanem a pod stan“, se věnuje známým a prověřeným regionům, památkám či turistickým cílům. Tyto cíle zcela jistě stojí za návštěvu, avšak v ČR je mnoho dalších krásných míst, o kterých se tolik neví a určitě za návštěvu v průběhu vaší dovolené také stojí. Proto jsem se rozhodla napsat tento příspěvek, který je o regionech majících dle ČSU nejnižší návštěvnost a v nich o méně navštěvovaných kempech. Dnes tedy konkrétně o Plzeňsku.

Plzeňsko a Český les

Intercamp Habr

Kemp je provozován obcí Volduchy a je umístěn mimo tuto obec, mimo hlavní komunikaci a na kraji lesa. V tomto kempu najdete úžasný klid a pohodu. Vybavením je kemp sice prostší, avšak i přes tuto skutečnost v něm najdete čisto, nízké ceny a přívětivý personál. Naleznete zde i hospůdku, kde se dá večer pěkně posedět. V létě můžete využít možnosti koupání v přilehlém Trnovském rybníku.

Foto: Google, Pavel Hrabě

Stránky: kemp bohužel stránky nemá, Mapa – Pozor, neplést si to s kempem Veselý Habr, který je umístěn hned vedle tohoto kempu.

Turistické cíle:

  • Kemp je u lesa, je tedy ideální pro houbaře
  • cca 29 km od kempu se nachází město Plzeň, kde můžete navštívit ZOO, Dinopark či nejvyšší kostelní věž v ČR
  • Zámek Kozel
  • Air pak Zruč u Plzně
  • Klášter Plasy
  • Zámek Nebílovy
  • Rabštejn nad Střelou – nejmenší historické město ČR

ATC Velké Hydčice

Jedná se o tábořiště, které spravuje místní sbor dobrovolných hasičů Velké Hydčice a má nádherné umístění přímo u řeky Otavy. 

Stránky: SDH Velké Hydčice, Provoz: 1.5. – 30.9., Plocha pro karavany: 1000 m2, Vybavení: WC, pitná voda, kryté venkovní umývárny a sprchy, kiosek s občerstvením, víceúčelové hřiště, místa pro karavany – možnost využít elektrickou přípojku.

Turistické cíle:

  • Hora Prácheň, která je Národní přírodní rezervací Prácheň (27 ha) přirozeného smíšeného lesa a v porostu lze najít vstavače, lilii zlatohlavou, kruštík a jiné.
  • Zřícenina starobylého hradu Prácheň a kostel sv. Klimenta (1,5 km podél trati směr Horažďovice a poté 1 km lesní pěšinou).
    • Zřícenina se nachází na vrchu Prácheň jenž byl roku 1868 vybrán mezi památné české hory a byl odtud plaven jeden ze základních kamenů Národního divadla.
  • Muzeum Horažďovice (5 km, 5 min vlakem).
    • Na zámku v Horažďovicích můžete netradičně spojit prohlídku nejkrásnějších zámeckých prostor a muzejní expozice i se sezonními výstavami. Také stará část města Horažďovic stojí za procházku, a pokud vás nezajímají středověké památky, může vás zaujmout výhled na řeku Otavu a vrch Prácheň.
  • Největší zřícenina v Čechách – hrad Rabí (5 km)
  • Obcí prochází také dvě naučné stezky:

Areál Na Rybárně Rakolusky – Stellplatz

Tento areál nabízí pouze stanovou louku, nicméně u tohoto areálu je restaurace s parkovištěm a pan majitel karavanistům nabízí stání na tomto parkovišti. Po dohodě je možné se napojit i na elektrickou přípojku. Pokud budete tedy s karavanem někde poblíž a budete potřebovat přenocovat nebo dobít baterie, stačí zvednout telefon a domluvit se na Vašem příjezdu. Telefon: 724 643 088. Stránky: Areál Na Rybárně Rakolusky Zobrazit na Mapě.

Zřícenina hradu Krašov nad meandrem Berounky

Turistické cíle:

Areál se nachází v přírodním parku Horní Berounka, jen pár metrů od břehu řeky Berounky. V teplých dnech můžete využít koupání v řece.  Asi 4,5 km od tohoto místa se nachází zapomenutá zřícenina hradu Krašov tyčící se nad meandrem Berounky.

U Dolanského mostu

Opravdu moc hezké a hlavně velké tábořiště o rozloze cca 3 ha, jež je rozděleno na 2 části (jedna klidnější, druhá rušnější) potokem a vrbovým porostem. Na vždy posekané travnaté ploše jsou rozmístěna ohniště a stoly s lavicemi, které jsou k dispozici pro všechny návštěvníky.

Stránky: U Dolanského mostu, Mapa,Provoz: konec dubna – polovina září. V případě mimo sezonního pobytu je třeba kontaktovat majitele a domluvit se s ním.

Vybavení: Tábořiště je vybaveno zděným sociálním zařízením s umyvadly, WC a sprchami s teplou vodou (mincovní automat na 20 Kč). Občerstvení návštěvníků je možné nabídnou v hospůdce s kioskem a terasou. Svým návštěvníkům zdarma nabízí možnost využití: hřiště na fotbal, hřiště na volejbal či nohejbal a koš na basketbal. V bezprostřední blízkosti terasy s občerstvením se nachází dětské hřiště pro naše nejmenší návštěvníky vybavené skluzavkou, kolotočem, prolézačkami, pískovištěm, houpačkami a dětským sezením.

Turistické cíle:

  • Air park Zruč u Plzně – unikátní sbírka letadel a vojenské techniky cca 4 km.
  • Zřícenina středověkého hradu Věžka u obce Druztová cca 3 km.
  • Poradní skála a Vyhlídka Poradní skála
  • Na okolních turistických stezkách, vedoucích kolem Berounky, je mnoho vyhlídek, ze kterých si můžete vychutnat krásné výhledy do krajiny.

Poslední vydané

Poslech na cesty