Karavaning je pro nás důležitý, a proto chceme investovat 1 % z obratu do rozvoje české karavanistické infrastruktury

Archív - neaktuální článkyKaravaning je pro nás důležitý, a proto chceme investovat 1 % z...

Zcela jistě jste již zaznamenali, že se na našem trhu obytných aut a přívěsů objevil hodně silný hráč. Je jím projekt Campiri, za kterým stojí úspěšný podnikatel Lukáš Janoušek. No – a protože se mi Lukášův přístup k tomuto projektu moc líbí, rozhodla jsem se s ním udělat rozhovor tak, aby se vám osobně nejen představil, ale také vám, mým čtenářům, prozradil něco více, než se obecně o Campiri dočtete. Pojďme tedy na to.

Lukáši, oficiálních zpráv a informací spojených s webovou platformou Campiri (pronájem obytných vozů a přívěsů) se v poslední době dozvídáme celkem hodně a určitě se k tomu dostaname i v tomto rozhovoru. Mě však v první otázce zajímá „kdo je Lukáš Janoušek coby člověk a karavanista“. Prozradíte mým čtenářům něco více o sobě?

Zdravím čtenáře All4Camper a děkuji za pozvání na rozhovor. Je mi 38 let, děti zatím nemám, ale brzy se budu ženit, takže to snad v blízké době doženu. (smích) Nicméně i tak v našem bytě v Praze na Letné pobíhají malé nožky a to celkem 4, přirostlé k tělu naší 12 leté fenky Parson Russel Teriéra Andulky, která je zároveň naším parťákem na cestách obytňákem.

Lukáš Janoušek, CEO Campiri
Andulka

Jak už jsem na začátku prozradila, vy sám jste karavanista. Jak dlouho a co vás na karavaningu nejvíce baví?

Obytňák jsem si poprvé půjčil před dvěma lety na Velikonoce a vyrazil v něm do Rakouska. Možná i díky tomu, že bylo fakt krásné počasí, jsme si hned první zkušenost maximálně užili, takže půl roku na to už jsem si jel koupit svou vestavbu Adria Twin Supreme 640 SGX. Nicméně k obytňákům jsem se dostal zejména přes jachting. Na loď jezdím asi 8 let a nejvíce mě baví svoboda, kterou toto cestování přináší. A právě ta svoboda je to, co mě na tomto způsobu cestování baví nejvíc. Díky tomu totiž nemusíte tolik (nebo vůbec) plánovat, můžete si užívat plnými doušky kontakt s přírodou, parkovat a nocovat s krásnými výhledy a máte možnost utéct daleko od davů a vyčistit si hlavu. A ještě mě také děsně baví obytňák řídit. Člověk sedí vysoko, má krásný rozhled, nikam se nežene a cesta je cíl. (velký úsměv)

Jaké země jste takto procestoval a kde se vám nejvíce líbilo?

Covid a předchozí pracovní povinnosti mi zatím toho tolik procestovat neumožnily, takže jsem v tomto začátečník. Nicméně kromě objevování krás Česka (což mimochodem doporučuji), jsem byl v Rakousku, Německu, Itálii a Chorvatsku. Hodně se mi líbily Rakouské Alpy na jaře, protože jsem je dosud znal v podstatě jen v zimě a také mě nadchlo kempování přímo u moře na Istrii s krásnými západy slunce.

Lukáš na cestách se svou přítelkyní
Lukáš a jeho psí kamarádka Andulka

Děkuji za toto krásné představení se. A teď pojďme k vašemu projektu Campiri, který se mi líbí zejména proto, že je hodně spojen s vaším životním přístupem (svoboda, volnost, příroda, ekologie, možnost žít si po svém). Představte nám jej o něco více, než bylo doposud napsáno. Mimochodem, slyšela jsem, že u vás ve firmě je kravata tabu …

Pro Campiri svoboda patří mezi základní pilíře a samozřejmě se tak promítá i do firemní filozofie, jejímž cílem je mj. být pro lidi se stejnou vášní, kterou je nezávislé cestování, službou a parťákem. Kravatu u nás tedy člověk opravdu nepotká a chceme, aby si takový pocit ze setkání s námi odnesli i naši zákazníci a komunita, kterou se zápalem budujeme.

Proč jste se rozhodl pro tento projekt a jaký v něm vidíte potenciál?

Pro Campiri jsem se rozhodl z několika důvodů. Především jsem sám aktivní karavanista a chtěl jsem překlopit svůj koníček na svoji práci. Zároveň vidím v segmentu karavaningu a kempování velký potenciál pro budoucí rozvoj a to především skrze digitální inovace, což je oblast, které se věnuji více než 10 let. A třetím silným důvodem je, že chci aktivně pomoci v boji proti globálnímu oteplování. I proto je dlouhodobou misí Campiri mj. aktivně přispívat k rozvoji udržitelných způsobů cestování skrze finanční podporu vybraných ekologických projektů, rozvoje infrastruktury a edukování a inspirování zákazníků i majitelů karavanů.     

Inspiroval jste se i v zahraničí?

Mojí primární motivací bylo zjištění, že zde neexistuje nic jako AirBnb nebo Booking, takže když jsem si před 2 lety půjčoval obytku, musel jsem ručně hledat půjčovny na Googlu, posílat poptávky e-mailem a ty následně telefonicky ověřovat. Jelikož jsem technologický člověk, který se už dlouho živí tím, že inovuje tradiční odvětví skrze internet, věděl jsem, že to má potenciál. Až následně jsem začal pátrat po zahraničních subjektech. A z těch, které se mi líbí nejvíc, mohu jmenovat americké Outdoorsy a portugalské Indie Campers.  

V čem je a bude Campiri originální? Jaká je jeho filozofie a proč zrovna tato?

Pevně věřím, že těch důvodů, je více. Hodně nám záleží na tom nabízet skvělou službu jak zákazníkům, tak půjčovnám a majitelům. Investujeme do teamu, máme lidi na komunikaci se zákazníky, na rozvoj vztahů s půjčovnami, na rozvoj komunity nebo tvorbu kvalitního obsahu. Investujeme hodně peněz do budování značky Campiri a rozvoje povědomí o karavaningu v Česku. Možná i proto najdou zákazníci na Campiri nejširší nabídku obytných vozů v ČR, kde mohou aktuálně vybírat již z téměř 200 karavanů a obytných vozů. Se spuštěním nového webu se staneme také technologickým leaderem v rámci tohoto segmentu. V kontextu zahraničních konkurentů jsme unikátní tím, že nám záleží na udržitelnosti, takže 1 % z obratu budeme dávat na ekologické projekty a zákazníci si u nás mohou vybírat karavan i podle ekologického skóre. Toto hodně rezonuje v teamu, který o to nadšeněji na všem usilovně pracuje, ale i u našich investorů a partnerů, protože zkrátka firma má poslání a jasnou vizi, čeho chce dosáhnout. 

Jak je to s pojištěním obytných vozů a karavanů? Přebíráte jako zprostředkovatelé zodpovědnost za správnost pojistky?

Pojištění je u půjčování karavanů velké téma. Tuto otázku je potřeba rozdělit na 2 skupiny. Campiri funguje jako zprostředkovatel a zákazník tedy podepisuje smlouvu o půjčení přímo s majitelem. U půjčoven je tedy karavan pojištěn přímo pojistkou dané půjčovny. Ale úplně jinak to funguje u soukromých majitelů. Málo kdo ví, že když jako soukromá osoba půjčíte někomu karavan za peníze a dotyčný jej nabourá, vaše havarijní pojistka se na to nevztahuje. Takže půjčování přes různé Facebookové skupiny, inzertní servery anebo jiné agregátory je vyloženě rizikové. Proto usilovně pracujeme s renomovanou pojišťovnou na přípravě speciálního pojištění, které kryje právě tyto případy.  

Co musím vše udělat, jako soukromý vlastník vozidla, abych jej mohla u vás inzerovat?

Je to velmi snadné. Stačí na našem webu vyplnit jednoduchý formulář, kam se zadají základní informace o vás a o karavanu. Následně vás budeme kontaktovat kvůli upřesnění detailů. Budeme potřebovat fotky a pomůžeme s vytvořením profilu vozu. Stanovíte si cenu anebo si od nás necháte doporučit, v kalendáři vyplníte datumy, kdy karavan nemáme nabízet – a je to. Celý proces je jednoduchý a vložení inzerátu zdarma. Zaplatíte nám pouze provizi z každé rezervace 15 %, takže když vám nepřineseme zákazníka, nic nám nezaplatíte. Provizi potřebujeme na to, abychom mohli investovat do marketingu, řešili celou komunikaci se zákazníkem včetně online plateb a také rozvíjeli službu samotnou. Máme v teamu špičkové odborníky na technologie a zabezpečení, kteří stavěli podobné systémy v Americe.   

Budete Campiri ze zisku nějakým procentem podporovat český karavaning?

Ano, z našeho obratu, tedy z hodnoty všech rezervací, budeme pravidelně investovat 1 % do udržitelných projektů a rozvoje infrastruktury v Česku. S nadsázkou říkáme, že chceme uspět i v zahraničí, abychom mohli investovat dost peněz do rozvoje infrastruktury tady u nás doma v Česku. Dále investujeme nemalé částky do tvorby edukativního obsahu a popularizace karavaningu jako takového. A v neposlední řadě se chceme v budoucnu investičně podílet na rozvoji dalších firem a projektů v rámci karavaningu a kempování, protože spolu tvoří synergický celek a my chceme pomoci zlepšovat celý segment.

A na závěr. Lukáši, jakou očekáváte sezonu a jaké cíle jste si stanovili pro letošní rok?

Sezonu očekáváme velmi dobrou. Poptávky chodí ve velkém množství již od ledna. Teď to trochu spadlo při lock-downu a zavřených okresech, ale každým dnem roste počet lidí na webu, kteří si zkusmo klikají na datumy pro ověření dostupnosti. Takže věřím, že až se zlepší situace, okresy a země se otevřou, poroste proočkovanost, tak lidi budou chtít vyrazit. Ostatně termíny na léto v půjčovnách už moc nejsou. Není na co čekat. Nesmíme ani zapomínat na to, že to bude naše první celá sezona, takže se budeme hodně učit a za pochodu věci vylepšovat. Takže přeju nám v Campiri, ať to zvládnem a kolegům, ať mají se mnou pevné nervy. (smích) Cíle totiž máme nemalé – chtěli bychom se stát číslo 1 v povědomí zákazníků, kteří si budou chtít půjčit karavan a našim partnerským půjčovnám a soukromým majitelům přivést více než 1500 zákazníků.  

Campiri je webová platforma, která odstartovala revoluci v pronájmu obytných vozů. Jejím cílem je kompletně zdigitalizovat celý proces půjčování karavanů tak, aby se daly snadno rezervovat na pár kliknutí a dostaly se ke svým dočasným uživatelům rychle, hladce a bez potíží. Nabízí nejširší paletu obytných vozů a karavanů z půjčoven i od soukromých majitelů. Ambiciózní projekt Lukáše Janouška chce především inspirovat k udržitelnému způsobu cestování, které karavaning přináší, ale klade si také další velké cíle: podporu ekologických pohonů, rozvíjení sdílené ekonomiky a eliminaci negativních dopadů hromadného turismu na životní prostředí a lokální komunity. Platforma Campiri je určena všem, které baví nezávislé cestování, ale například i pro majitele vozů, kteří díky ní mohou svůj nevyužitý karavan jednoduše nabídnout k pronajmutí a vydělat peníze. www.campiri.cz

Poslední vydané

Poslech na cesty