Evropský trh s karavany a obytnými vozy roste i v tomto roce, navzdory Covidu 19

Archív - neaktuální článkyEvropský trh s karavany a obytnými vozy roste i v tomto roce,...

Po minulé sezóně (přesněji řečeno sezona září 2018 – srpen 2019), kdy prodej karavanů a obytných vozidel dosáhl rekordních více jak 210 tisíc registrací nových vozidel (obytné vozy a přívěsy) v Evropě, si mnoho karavanistů říkalo, že prodej už určitě dosáhl pomyslného vrcholu, a v té nadcházející (2019 – 2020) začne teď klesat. Do toho se na jaře letošního roku, jak blesk z čistého nebe, objevila pandemie koronaviru jež ochromila cestovní ruch po celém světě, začaly se uzavírat hranice, kempy, továrny karavanů i prodejní místa jednotlivých dealerů atd., což byl hodně velký zásah do tohoto trhu a vše nasvědčovalo tomu, že očekávaný pokles je tady.

Foto: poessl-mobile.de

Opak je však pravdou. Dle Evropské federace karavanů (ECF) bylo v celé Evropě od začátku roku 2020 k 31. červenci registrováno více jak 150 000 nových obytných vozů a karavanů, což je pouze o 1,2 procenta méně než ve stejném období předchozího roku. A to je hodně velký úspěch, neboť krom výše uvedeného je třeba pracovat i s informací, že mnoho zemí prodělalo nemalý propad ekonomiky a začátek roku byl ve znamení velkého poklesu prodeje nových karavanů. Červencová čísla dokonce ukazují, že obrat nastal v celé Evropě, a to tak, že v červenci 2020 vzrostly registrace nových vozů dokonce o 61,4 procenta ve srovnání s červencem roku 2019. Za celé období (září 2019 – červenec 2020) pak počet registrací dosahuje čísla více jak 193 tisíc. Propad oproti předchozí sezoně je tak ve výsledku pouhé 1,3%, což je neuvěřitelné (vezmeme-li v potaz pandemii a s ní spojenou krizi, a kdy ve statistice není započítán srpen). Do toho červenec 2020 ukázal, že díky omezením spojeným s cestovním ruchem, všeobecným strachem pobývat v hotelech či penzionech atd., nastal absolutní karavanový boom, a lidé, kteří se cestování vzdát nechtěli, se rozhodli pro nákup vozu. Ostatně to ukazují i čísla u nás, kdy mi vybraní prodejci o prázdninách hlásili až 60% nárůst oproti prázdninám minulého roku. Jak je tedy vidno, prodeje v České republice letos zkopírovaly celoevropský trend. A to je dobře, protože se ukazuje, že se karavaning v České republice našel své stabilní místo na trhu cestovního ruchu. (snad s touto informací budou konečně více pracovat i samosprávy, státní správa atd. a konečně se povede podpořit rychlejší výstavbu karavanových stání s potřebnou infrastrukturou, která tady kriticky chybí …)

Německo – největší trh s karavany a ostatní země

Na tomto největším evropském trhu s karavany se v této sezóně registrovalo 83 787 vozidel, což je nárůst o 14,2 procenta ve srovnání s loňským rekordním výsledkem. Francie, která zaznamenala výrazně vyšší počty nakažených covidem a přijala drastičtější opatření v boji proti pandemii, je i nadále druhým největším karavanistickým trhem s 27 919 novými registracemi, avšak propadem oproti předešlému období o 9,3 procenta. Kromě Německa byl tento trend pozitivní také v Rakousku (2 714 vozidel) s plusem 10,8 procenta, v Dánsku (3 499 vozidel) s plusem 16,7 procenta a ve Finsku (2 512 vozidel) s plusem 13,3 procenta. Největší propad naopak bohužel zaznamenalo Spojené království, a to ve výši mínus 28,4 procenta.

Výsledky přehledně v tabulce a grafu

Pro představu ještě přidávám přehled a srovnání registrací pro roky 2018 – 2019 (2017 – 2018)

A jak si na tom stojí samotný prodej obytných vozů a přívěsů ve srovnání s předchozími roky?

Jak je patrné z výše uvedených grafů a přehledů, počet nových registrací obytných aut se od začátku roku vyvíjel pozitivně a předchozí rok předběhl o necelá 3,2 procenta. Celkem bylo nově registrováno 126 391 obytných automobilů v celé Evropě. V případě obytných přívěsů nastal naopak pokles o 8,8 procenta, což se dalo očekávat. Díky epidemii mají lidé zájem spíše o obytné vozy, které jim zajistí větší míru pohybu a také jim dopřejí potřebnou nezávislost a možnost pobytu mimo „lidi“, případně pokud jsou kempy zavřené, možnost nocování na parkovištích atd.

A jaká je predikce?

Pokud bych se měla držet poslední analýzy vydané v minulém roce, byla očekávaná složená roční míra růstu (CAGR ) vyšší než 7% (pro roky 2019 až 2025), což říká, že růst se ještě stále nezastavil. Ale když se zamyslím a podívám se blíže na výše uvedené údaje, konkrétně na červenec, kde jsem psala že nárůst oproti předchozímu období byl 61,4, tak si tím už nejsem tolik jista. Osobně se totiž domnívám, že nárůst byl vyvolán uměle (onou pandemií) a lidé, kteří nákup vozu odkládali na další roky, jej letos urychlili. Tím však vyčerpali rozložení nákupů v čase a může se tak stát, že v první polovině roku 2021 začnou prodeje klesat. Obzvláště pokud tu bude pandemie i v příštím roce a začne ještě více ovlivňovat ekonomiku daných zemí včetně zaměstnanosti atd. Ale je to pouze a jen má domněnka, a jen čas ukáže jak to bude. Ať je to ale jakkoliv, rozhodně to potvrzuje to, že výrobci jsou aktuálně přehlceni objednávkami a čekací lhůta na nový vůz je i více jak rok.

Zdroj: Tisková zpráva Evropské federace karavanů (ECF), Mordor intelligence a v závěru osobní pohled All4Camper

Poslední vydané

Poslech na cesty