Kdo zaváhá, nepojede – extrémní boom karavaningu dělá z karavanů nedostatkové zboží

Archív - neaktuální článkyKdo zaváhá, nepojede - extrémní boom karavaningu dělá z karavanů nedostatkové zboží

Když jsem v červenci letošního roku zaznamenala, že prodeje za květen se oproti minulému roku zvýšily v Německu o cca 30%, říkala jsem si, že to bude letos hodně velký cvrkot. Nikdy by mě však nenapadlo, že až takový, a že v září budu psát článek o tom, že letošní extrémní boom karavaningu způsobí na trhu nedostatek nových karavanů a obytných vozů, a že už v září budou výrobní kapacity několika oblíbených značek pro modelový rok 2021 vyčerpány. Stalo se.

Jak je to možné? Jednoduše. Covid 19 mnoha lidem znemožnil cestování, zabránil jim v trávení dovolené tak, jak byli zvyklí, a samozřejmě v nich probudil pocit obavy o své zdraví. Takže kombinace těchto faktorů nutně musela vést ke stavu, jaký dnes je. Karavany oblíbených značek jsou jednoduše rozebrány, a kdo si chce nový vůz objednat, bude si muset počkat i více jak 10 měsíců – v tom lepším případě.

Samozřejmě to nutně nemusí znamenat, že váš oblíbený či vybraný prodejce nebude mít na skladě vůz, který jste si vyhlédli. Nechci šířit paniku. Nicméně pokud si tohoto extrémního trendu nevšiml včas či po jarní krizi váhal a objednávky do továrny značky, kterou prodává, nezaslal včas, může se stát, že vozy prostě na svém skladě mít nebude a vaše čekací doba na vysněný karavan se bude pohybovat v lepším případě kolem 10 měsíců, někdy až rok.

A jak to všechno vím?

Jednoduše. Díky tomu, že jsem v kontaktu s několika prodejci, kteří mi věří a rádi skrze all4camper poskytnou důležité informace celé komunitě, jsem se dozvěděla i toto. První velké varování, že toto nastane, jsem dostala už z Düsseldorfu respektive Caravan Salonu Düsseldorf o víkendu. Několik z nich mi volalo a upozorňovalo na to, že se blíží stop stav výroby, a že Němci berou doslova útokem jednotlivé vystavovatele, neboť tuší co nastane, a že by bylo fajn, abych o tom informovala, protože je to hodně nestandardní situace. Hlášeno od všech značek, které na veletrhu vystavují, neboť několik nadšenců, co mi pomáhají, si dalo tu práci a šli zjišťovat situaci. Já jsem se na to koukala trochu s odstupem a říkala si, že to snad až tak dramatické nebude. Jenže…

Ve středu jsem byla v továrně Carada, kde mi obchodní oddělení sdělilo, že pokud si budou chtít nově prodejci objednat vozy modelové řady 2021, dodací lhůta k tomu dni byla konec června (opět upozorňuji, že se jedná o nové objednávky, nikoliv ty, které byly už prodejcem uskutečněny ve smyslu naskladním vozy dopředu. Tam se jede dle klasického pořadníku a vozy samozřejmě dostanou dříve a ty uvidíte i na veletrzích u nás). No a dnes se s touto informací oficiálně přidal i Knaus a Weinsberg, který dokonce aktuálně vyhlásil stop stav na přijímání objednávek pro modelový rok 2021. Takže pokud chcete karavan této značky, doporučuji co nejdříve navštívit svého prodejce a uskutečnit objednávku. Pokud včas objednal, dostanete se mezi první zájemce a vůz budete jej mít třeba i ještě letos. Pokud ne, čím později k němu zavítáte, tím dál se v objednávkovém systému dostanete, a tím se prodlouží i dodání vašeho vozu.

A co ostatní značky?

Westfalia hlásí dodací lhůtu kolem 10 měsíců, James Cook dokonce až 13 měsíců a Etrusco je na termínech březen, duben. Nicméně, tak jak je na trhu nedostatek karavanů TOP značek, tak zákazníci, kteří svůj vůz chtějí děj se co děj, budou přecházet k jiným značkám, hledat kompromis, a dříve nebo později i tyto značky budou hlásit prodloužení dodacích termínů. Proto opravdu neváhejte a včas si karavan objednejte.

V článku vše uvedené je odvozeno z informací, které mi byly poskytnuty vybranými prodejci – tedy ne všemi, a jeho cílem je vás informovat o aktuální situaci na trhu karavanů a obytných vozů a rozhodně nechci vyvolat paniku, nicméně opravdu je stav hodně jiný, oproti rokům předešlým. Ostatně má slova potvrzují i první tiskové zprávy z Caravan Salon Düsseldorf, z nichž některé v následujících dnech vydám. Opravdu neváhejte a objednávejte.

Poslední vydané

Poslech na cesty