Nový rodinný stellplatz jen kousek od údolí řeky Oslavy a Jihlavy

Cestujeme a kempujeme v ČRNový rodinný stellplatz jen kousek od údolí řeky Oslavy a Jihlavy

O tomto stellplatzu jsem věděla již delší dobu. Vlastně jsem o něm věděla od momentu kdy majitele, dlouholeté karavanisty, tato myšlenka napadla a rozhodli se ji realizovat. No a protože já nesmím chybět u žádných takovýchto novinek, bylo jasné, že se na něj s Davím musíme vydat a pořádně jej pro vás prozkoumat a odzkoušet. Takže tady jsou naše postřehy a doporučení. A hned na úvod říkám, že jsme si jej zařadili mezi naše TOP 10. Stellplatz Železňák a jeho krásné okolí se vám tímto představuje.

Proč zrovna sem jet stojí za to

Začnu okolím, které je opravdu nádherné. Jen pár desítek metrů od stellplatzu začíná malebná cyklostezka vedoucí lesem a také kolem řek Jihlavy a Oslavy. Pokud nemáte kolo, nevadí. Můžete se vydat poznávat nejbližší okolí pěšky.

První vaše zastavení by mělo být určitě u Stříbského mlýna (mapa), který leží asi tak 1,5 km od stellplatzu. Dostanete se tam příjemnou procházkou po lesní cestě vedoucí mj. podél řeky Jihlavy (z Železňáku se vydejte vlevo do lesa a po cca 150 metrech pokračujte vpravo). Při této procházce budete mít z několika míst plnohodnotný výhled na železniční viadukt v celého jeho kráse. A že to je opravdu úctyhodná stavba.

A teď proč se vydat na procházku zrovna sem. Nejenže se tady dá vykoupat v řece, opalovat se na travnaté pláži a občerstvit ve zdejším občerstvení na Parníku, ale přímo před mlýnem jsou instalovány velice vtipné sochy. Samozřejmě se sem dostanete i na kole.

Další vaše cesta ze Stříbského mlýna by měla pokračovat do Ivančic (vede tam hezká cyklostezka, opět přírodou) na tamní rozhlednu Alfonse Muchy (mapa) ze které se vám naskytne hezký pohled na toto městečko. Pokud se budete chtít občerstvit, tak doporučuji tady. Zejména v horkých dnech oceníte venkovní posezení pod vzrostlými stromy jen kousek od řeky Jihlavy. Opravdu hezké místo, navíc není daleko od zmiňované rozhledny.

Budete mít s sebou děti? Pak cyklovýlet můžete odměnit návštěvou Permonia v Oslavanech (mapa). A že i tohle stojí za vidění. Více se dozvíte na permonium.cz. A když jste bez dětí, pak další doporučení pana Hutiry, majitele Železňáku, je vydat se do obce Nová Ves, kde jen pár desítek metrů za ní najdete nádherné louky, krásnou přírodu, veliký počet vrb, možnost koupání se v řece a několik brodů. (mapa) Tohle místo je opravdu nádherné.

Odtud se pak vydejte do údolí řeky Oslavy. I tady je to nádherné, neboť toto údolí je kaňonovité. Zároveň dávám jeden tip na opravdu krásnou vyhlídku na toto údolí, kde se vám zmiňované kaňony otevřou naplno. Dojedete sem bez problému na kole, jen se připravte na táhlý kopec. Na druhou stranu cesta sem vede lesem a je velice příjemná. Vyhlídka je tady – mapa.

Posledním tipem na výlet, který sem přidávám, je přírodní biotop (kde se dá koupat) umístěný v zámecké zahradě zámku Oslavany. Hned u biotopu je krásné dětské hřiště, a to vše dohromady vytváří pro vás další perfektní zastávku při cyklovýletu z Železňáku. Samotný zámek je uzavřen, ale na jeho nádvoří najdete pivovar. Takže i pánové se budou moci osvěžit zatímco si děti budou hrát na hřišti či se koupat v biotopu. Další informace se dozvíte na biotoposlavany.cz

A teď k samotnému stellplatzu Železňák

Stání najdete mezi Ivančicemi a Moravskými Bránicemi (mapa, některé navigace jej ještě nemají zaindexován, hledejte tedy „Viadukt u Ivančic“). Co se nám hodně líbilo, bylo jeho zabezpečení. Celý areál je oplocen a hlídán kamerami. Díky tomu je bezpečnost stání opravdu zajištěna. Navíc pokud máte malé děti, můžete je bez jakéhokoliv strachu nechat volně pobíhat, hrát si na hřišti či skákat na trampolíně zatímco vy si budete v klidu odpočívat u karavanu. Tady se jim opravdu nic nestane.

Oceňuji také bezproblémový příjezd z hlavní silnice, velikost stání a vybavenost. Určitě tady nebudou mít problém ani větší karavany či obytné vozy nad 3,5 tuny. Což je super.

Pokud jsem zmiňovala vybavení, pak je třeba napsat, že tu najdete elektrické přípojky, výlevku chemického WC, výpusť na šedivou vodu, možnost dopuštění pitné vody, popelnice a pokud nemáte ve voze WC, pak je zde pro vás i perfektně udržovaná „toitoi“. Co se týče příjezdové brány, tak ta je plně automatizovaná a nemusíte se bát kdykoliv přijet a odjet.

A teď největší bonus nakonec

Všichni víme, že jakékoliv stání či kemp může být sebehezčí, ale to co jej dělá pro nás právě tím místem, kam se budeme rádi vracet, je pohoda a vstřícnost majitelů. A ta je tady opravdu veliká. Celá rodina Hutirů je opravdu moc milá, připravena vám kdykoliv poradit či pomoci a krátké posezení s nimi vás příjemně naladí na zdejší pobyt. Takže pokud budou přítomni, je možné, že vás pozvou mezi sebe do tamní pergoly na dobrý drink. Jsou to opravdu velcí pohodáři a za to jim patří naše velké díky! Moc bych jim přála, aby do jejich stellplatzu Železňák jezdili jen a jen pohodoví karavanisté a jejich optimistický přístup se nezměnil. Však i oni sami jsou dlouholetí karavanisté, takže pojedete vlastně za našimi kolegy. Přeji vám krásný pobyt v Železňáku a až tam pojedete, nezapomeňte je od nás s Davím pozdravovat! zeleznakstpl.cz

Poslední vydané

Poslech na cesty