Vestavby, které na trhu chyběly

KaravaninkVestavby, které na trhu chyběly

Na posledním ročníku veletrhu Caravaning Brno jsme s Davím objevili tuhle firmu s jejich originálními campervany. A protože jsme byli čerstvě po rozhodnutí se stát správnými „vestavbáři“ toužícími po aktivní dovolené, zaujal nás jejich koncept. A nejen to. Zajímala nás samozřejmě i informace „kdo je WoodVans, kdo za tím stojí a jak to celé vzniklo“. Hlavou se nám totiž honila základní otázka „kdo přišel s tímto velmi zajímavým nápadem, perfektním zejména pro mladé lidi toužící nejen po rychlém přesunu, ale také po spojení karavaningu a motocyklingu či cyklingu jako takovém“.

Bohužel, tím že jsem na veletrhu měla nemálo přednášek a času bylo málo, nedostali jsme se k rozhovoru se zakladateli a museli odejít bez odpovědí… Avšak když vás něco hodně zajímá, tak dříve nebo později se k vám odpověď dostane. Tak to prostě chodí a já si řekla, že v tomto případě to bude platit stejně… Proto jsem byla ráda, když se mi nedávno ozvali zástupci této společnosti a já na ně hned hrnula přesně tyto otázky, protože jsem přesvědčena, že pro mladé je to DOKONALÝ koncept a další rozměr jejich cestování, kempování a cyklingu.

Kdo je tedy WoodVans a proč stojí za to si tuhle značku zapamatovat

Zkrátka protože tady taková společnost na poli obytných vestaveb ještě nebyla. Ale musím vás upozornit, že pokud vás zajímají tradiční obytné vestavby postavené z balsové překližky, hromady textilu s tradičním uspořádáním interiéru – tak tohle u nich nenajdete. WoodVANs je prostě jiný svět… svět, který tady chyběl.

Filozofie WoodVANs se utvářela v hlavách party mladých lidí z Kroměříže už dávno před tím, než vůbec vznikla první myšlenka založení společnosti. Všechno to začalo prvním vlastním obytňákem s přezdívkou Dědek. Jak vám asi už sama přezdívka napovídá, nejednalo se zrovna o garážovanou leštěnku, ale o obytňák z 80. let ve stavu ideálním ne pro jízdu, ale pro kompletní rekonstrukci, což nikdo na začátku netušil…

Bohudík, jinak by tu totiž kluci možná vůbec nebyli… Stylem „opravíme jeden průsak střechy a budeme cestovat“ začaly opravy a postupným odhalováním pravdy došlo na to, že z Dědka zbylo jen šasi a vše se muselo nově navrhnout a vytvořit. Byla to výzva, ale po dokončení vzniklo něco, co po technické i kvalitativní stránce nenabízeli ve standardu ani velcí světoví výrobci.

Vznikl totiž moderní obytný vůz se vším, co může parta mladých lidí cestujících s koly nebo skialpy potřebovat. Od vybavení až po individuální potřeby. No a právě tady začaly najednou vznikat první poptávky od přátel, známých, známých od známých, a nakonec od zcela cizích lidí. A to byl ten bod, kdy vznikla první myšlenka kluků se vzdát svých zaměstnání, současných životů a založit WoodVANs.

Obecně se dá říct, že v současnosti tato mladá Kroměřížská společnost nabízí pouze tři varianty dispozice, ale díky svému přístupu a filozofii je každý vůz unikát. A i když vám řeknou, že vytvářejí „typové vestavby“, přesto vše je každá jejich verze ve výsledku jedinečná, a to od barevných kombinací interiéru až po speciální výbavu.

Pro kolik osob jsou vozy určeny a jaké je jejich vybavení?

I přes své speciální úpravy pro cestování s koly/e-biky nebo motocyklem jsou 2 ze 3 vestaveb určeny pro 4 osoby (jízda i spaní!) bez omezení garážového prostoru.  Představivosti se ve WoodVansu totiž meze nekladou a výhoda hodně nadprůměrně velké garáže s vytápěním, která je už v základu vybavená třemi lištami s kotvícím systémem Airline, vám umožňuje cestovat téměř s čímkoliv vás napadne.

Kdybychom ve spojení s WoodVANs mluvili jen o odlišné dispozici obytné vestavby, řekla bych asi jen část toho, co byste určitě měli vědět. Asi to nejdůležitější se totiž týká samotného zpracování i konstrukce jednotlivých částí vestavby. Hlavní myšlenka je cestovat, ne servisovat. Proto je zde vysoká kvalita zpracování a vlastní cesta vývoje víc než patrná na každém kroku. Tam kde běžně vidíte „klasické“ textilní sedačky, jsou precizně zpracované sedáky z hovězí kůže s alcanterou, tam kde byste hledali super lehké balsové překližky, najdete kvalitní břízové překližky, dokonce i celoskořepinová koupelna je výsledkem několikaletého vlastního vývoje WoodVANs. Stejně tak elektrická spouštěcí postel pro 2 osoby.

Jednoduše řečeno se tato kvalita spojená s inovací dá popsat jako „díra na trhu“, protože nabízí za rozumné peníze vysokou kvalitu zpracování, odlišné koncepty od zbytku trhu, a hlavně svěží mladiství pohled na potřeby i požadavky při cestování v obytné vestavbě. 

Za mě společnost WoodVANs určitě patří do skupiny výrobců, kteří si právem zaslouží pozornost všech fanoušků cestování v obytných vestavbách. Proto také doporučuji mrknout na jejich stránky www.woodvans.cz, kde se dozvíte detailní informace nejen o celém příběhu těchto campervanů, ale i o jednotlivých vestavbách. A pozor, sledování této party je dost nakažlivé a prozkoumání jejich práce z vás může snadno udělat dalšího spokojeného zákazníka, který konečně našel to, co u nás zatím nikdo nenabízel. Za mě dávám velký palec nahoru a rozhodně se ještě k jejich nabídce tady na stránkách vrátím. Zaslouží si to!

Poslední vydané

Poslech na cesty