Gdaňsk, Gdyně a Sopoty – perly severního Polska karavanem a lodí – itinerář

V říjnu minulého roku jsem na pozvání Pomořanského vojvodství a Polského Institutu Praha navštívila nejen tato tři města, ale také Lebu, Malbork a mnoho dalšího. Musím říci, že jsem z tohoto „výletu“ byla doslova nadšena. Tedy… popravdě (smích) – kdy já nejsem z návštěvy Polska nadšená. Navíc jak víte, mám jej už celkem hodně procestované a viděla v něm častokrát opravdové skvosty… A toto Trojměstí (jak je často nazýváno) mezi ně rozhodně patří. Dnes se tedy vydáme tímto směrem a já vám garantuji, že pokud tam přijedete, budete nadšeni.

Gdaňsk

Snad každý ví, že Gdaňsk je jedním z nejstarších a největších polských měst na břehu Baltského moře. Zároveň je také největším polským přístavem. To už samo o sobě je důvod jej navštívit. A teď si k tomu ještě přidejte informaci, že při jeho návštěvě nebudete vědět na co se dříve koukat a budete jej chtít objevovat stále více a více. Samozřejmě pro vás bude asi nejzajímavější jeho stará část, ve které budete obdivovat nejen promenádu kolem řeky Motławy (mapa), ale i opravdu krásnou architekturu budov, zejména v ulici Mariacka (mapa). Samozřejmostí je pak návštěva samotného přístavu.

Foto: Klára

Za sebe také doporučuji si projít tzv. Královskou cestu, jež je vlastně i hlavní ulicí starého města. Cesta začíná u Zlaté brány (mapa) a vede až k řece. Při procházce touto ulicí (Dluga) se nezapomeňte zastavit v městské tržnici.

Když už se budete pohybovat v této staré části města, určitě půjdete kolem kostela Pany Marie (Kosciol Mariacki – mapa). Až jej uvidíte, nebudete chtít věřit vlastním očím, protože budete stát před největším cihlovým kostelem na světě! Dle informace od mého průvodce Sebastiana je postaven z více jak 50 milionů cihel, což je neuvěřitelné. Povinností je pak vystoupat nahoru na věž, odkud budete mít nádherný výhled na celé město.

Foto: Klára

Další zajímavostí ve městě stojící za návštěvu je muzeum 2. světové války (mapa). Ostatně kde jinde toto muzeum navštívit, než právě v Gdaňsku, ve kterém celá ta hrůza začala. Po návštěvě muzea samozřejmě nezapomeňte zajet k památníku na Westerplatte (mapa) u kterého si lidé připomínají právě její začátek a konec. Na toto místo nemusíte přejíždět autem, jezdí tam i lodní doprava. Další zážitek z poznávání tohoto města tak máte zaručen. zegluga.pl/rejsy-ztm

Zdroj: local-life.com

Když už jsem výše zmínila lodní dopravu, tak tu můžete využít i pro návštěvu Sopot a Gdyně. Z mého pohledu je to asi nejlepší, protože budete kempovat stále na jednom místě (v Gdaňsku) a přitom budete moci objevit i zbylá dvě města tohoto Trojměstí. Ostatňě přesně toto mi doporučoval můj průvodce městem, kdy zmiňoval, že loď jede okruh, nechá vás po nějakou dobu v daném městě a následně pokračujete dál. Loď například vyjíždí i odtud (mapa). Z tohoto místa odjíždí také pirátská loď, což se bude líbit hlavně dětem a tatínkům.

Nestačilo vám to? Dobře. Tak poté, co si projdete staré město, dobře se najíte v místních restauracích a tavernách a pojedete lodí celý okruh, tak ještě navštivte gdaňskou zoologickou zahradu. Ta je totiž největší v Polsku a zaručuje den plný zážitků (mapa).

Foto – Klára

A kde kempovat?

Já jsem bohužel v Gdaňsku byla letecky a karavan byl tedy doma. Proto přikládám informaci karavanistky Šárky. „Parkovali jsme v Camper & Camping Park v Gdaňsku (osrodekprzywydmach.pl ). Na pláž je to 300 m. Pláž krásná, velká, písčitá, jen po levé straně nákladní přístav lodí. Za noc v kempu pro 2 dospělý, jedno dítě s připojením elektřiny jsme platili 90 zlotých. Vše čisté i přes velmi velký počet parkujících. Výhodou je spojení do centra – hned vedle kempu je zastávka autobusu T8. Ten vás doveze na zastávku Przerubka, kde přestoupíte skoro hned na tramvaj 8 nebo 9. Pár zastávek a vystoupíte na zastávce Brama Wyzinna. Když vystoupíte a rozhlédnete se vlevo, uvidíte starou část a hned na pravé straně se nachází moderní část města. Jízdenku na hodinu koupíte u řidiče, cena je dospělý 3,80 a dítě 1,90 zlotých. Že nejezdíte hromadnou? Je to vaše volba, ale ve městě zaparkujete na celý den skoro za stejné peníze bez připojení na proud a do centra starého města musíte ještě kus dojít. My jsme byli nadmíru spokojeni.“

O Gdaňsku by se toho dalo napsat opravdu hodně, ale bohužel mám jen omezený prostor tohoto článku a čeká nás ještě Gdyně a Sopoty. Proto pokud budete hledat další zajímavé tipy co ve městě navštívit, zajděte do tamního turistického centra a tam si vyzvedněte turistickou mapu. Pak už budete jen chodit, obdivovat a užívat si město plnými doušky. Centrum najdete tady.

Gdyně

Z kdysi malé rybářské vesničky se díky potřebě poláků mít svůj přístav a přístup k moři (Gdaňsk byl totiž prohlášen jako svobodné město pod kontrolou Společnosti národů) stal opravdu velký přístav. A to je asi ten hlavní důvod proč toto město navštívit. V tomto přístavu totiž mj. zastavují opravdu luxusní lodě a budete-li mít na ně štěstí, rozhodně se vaše oči potěší. Z Gdaňsku se sem kromě lodí dopravíte například i vlakem. Ale zpět k přístavu. Asi nejznámější je zde molo Orłowo, ze kterého uvidíte na molo v Sopotech (mapa). Další atrakcí, a vlastně skoro až povinností, je návštěva jižního mola (mapa). Tady totiž stojí například loď Dar Pomorza, což byla „školní loď“ mariňáků a úplně původně sloužila coby cvičná loď německému námořnictvu. Dnes patří Centrálnímu mořskému muzeu a můžete ji navštívit. Další zajímavou lodí u tohoto mola je loď Blyskawica a za mě napíši jen WAW! I tento torpédoborec můžete navštívit. A rozhodně to doporučuji.

Foto – Klára

I když toto město je hodně moderní, panelákové a samotné mě úplně nenadchlo, tak přidávám ještě jeden tip. Tím je známá Kamienna Góra. Nejenže na ní je známý relaxační park Park im. Marii i Lecha Kaczyńskich (mapa), ale ještě na něj i z něj vede fakt super „lanovka“. Navíc je z ní příjemný výhled na okolí.

Ještě než se přesuneme do Sopot, musím vám napsat jeden tip. Sebastian mě kousek od mola Orlowo vzal na menší pěší výlet do Klif Orlowski (mapa). Tohle musíte vidět! Neboť pokud nepůjdete po pláži, ale využijete tamní cestu lesem, budou se vám v průběhu procházky otevírat krásné výhledy na moře z útesů. Cesta lesem začíná jen kousek za Bike café (mapa – dejte se nahoru po schodech a pak doprava). Vážně tuto procházku doporučuju.

Foto – Klára

Sopoty

Opravdu krásné lázeňské městečko, které stojí minimálně za krátkou zastávku. Pokud hledáte klid, odpočinek a chcete si plně užít atmosféru této části Polska, tak sem musíte jet. Mimochodem, co mě hodně překvapilo a pobavilo, je přítomnost labutí. Vážně. Labutě a moře, to je kombinace, kterou byste asi moc nečekali, Ale je to tak! Já na to koukala jako „puk“ a mé nadšení neznalo mezí. A proč labutě v moři? No, prý je to tím, že tady není tak vysoká koncentrace soli…

Foto – Klára

A proč ještě Sopoty navštívit? No přeci kvůli molu! Jak to? Jen tady najdete nejdelší dřevěné molo v Evropě. A že jeho návštěva vážně stojí za to! Já na něm byla a je to nezapomenutelný zážitek. Sice byla ten den mlha (byl říjen), nicméně celkový dojem mi to nezkazilo. Když už v Sopotech budete, nesmíte také zapomenout navštívit Dřevěný domek ( krzywydomek.info). Pokud byste si chtěli za hezkého počasí udělat opravdu hezkou procházku, tak po přírodní pláži se za cca 1,5 hodiny dostanete k molu Orlowo, o kterém jsem se zmiňovala výše. Tuto procházku můžete samozřejmě absolvovat i opačným směrem. Rozhodně to bude velký zážitek.

A kam se podíváme příště v dalším článku navazujícím na tuto oblast? No samozřejmě na hrad Malbork a také mrkneme na Lebu. Rozhodně se máte na co těšit.

Související

Plusy, minusy a vojenské překvapení Plitvických jezer

Plitvická jezera jsou národní park nacházející se v Chorvatsku, ve střední části země. Jsou známá svými krásnými jezery a vodopády, které se táhnou v kaskádách. Voda v jezerech je průzračně čistá a mění barvu od tyrkysové po modro-zelenou.