Naturistický ráj – termální lázně nedaleko Berlína – Pozor! Návykové

Kempování a cestování v NěmeckuNaturistický ráj - termální lázně nedaleko Berlína - Pozor! Návykové

Do těchto termálních lázní jsme se s Davím hodně těšili a já si moc přála, aby to těšení se nepřešlo ve zklamání. Naštěstí se tak nestalo a já vám tak o nich mohu něco více napsat, a zároveň jim dát jedno mé velké DOPORUČUJI. Proč a co je na nich tak skvělého? To se dočtete níže, ale jedno vám slibuji, pokud sem zajedete, už nikam jinam jet chtít nebudete. Tedy VY, naturisté.

Kdo z vás byl termálních lázních Erding a jeho saunovém světě, tak zcela jistě měl pocit, že se ocitl v ráji saunování a naturismu. Bohužel však návštěva Erdingu není nejlevnější, navíc do saunového světa nemohou děti, a tak jsem se rozhodla hledat podobné lázně, avšak za nižší peníz. Myslím, že se to povedlo a pro rodiny s dětmi jsem našla perfektní ekvivalent.

Jak to tedy v lázních vypadá a funguje

Lázně jsou, jak už jsem psala, bezplavkové. Ale to neznamená, že se tam s plavkama nesmíte koupat. Při naší návštěvě tam bylo asi tak 5% lidí, co na sobě ty plavky měli a užívali si to stejně jako ti, co je neměli. Hodně chválím teplo. Uvnitř se opravdu nemusíte bát toho, že když vylezete z bazénu, bude vám zima. Chvilkami mi spíše přišlo, že je tam teplo až moc a chodila jsem se ochlazovat ven na přilehlou zahradu.

Ve venkovní zahradě najdete saunovací vesničku složenou z několika dřevěných srubů, a nutno dodat, že je opravdu hezká. Super je, že se nachází až v zadní části. Tím mají lidé, co se saunují a následně ochlazují, větší klid. Na tuto vesničku bezprostředně navazuje solný bazén s 12% koncentrací soli. Díky tomu se v něm budete vznášet jako ve vesmíru a do těla dostanete potřebný minerál. Jeho teplota je 36°C. Nezapomeňte se po jeho návštěvě vysprchovat. K tomu jsou hned u něj určené sprchy s teplou vodou, takže i když je zima, nemusíte se bát že zmrznete. Ve venkovní zahradě je ještě samozřejmě bazén s teplou vodou (33°C) a divokou řekou. Ten je propojený s vnitřním bazénem.

Zpět k vnitřním prostorům, protože ty jsou perfektní

Vnitřní část je citlivě rozdělena na několik bazénů. Na první pohled si toho nevšimnete, ale je to tak. Střídají se tam bazény s nižším obsahem soli a nižší teplotou (cc 33°C) s bazény o teplotě 36°C a vyšším obsahem soli. Pro děti je zde jeskyně s vodopádem a nechybí masážní trysky.

Kdo navštívil jakékoliv termální lázně konceptu „Kristal Therme“, tak si jistě všiml toho, že je zde nedostatek klidnějších odpočinkových zón. V těchto lázních je to však jinak a proto se mi také líbí více nez Kristal Therme v Bad Klosterlausnitz (psala jsem o nich tady). Je sice pravda, že jsou na rozdíl od Klosterlausnitz rušnější a je tu více lidí, máte však kam utéci. Tyhle lázně totiž mají ještě druhé patro. Takže až sem zavítáte, nehrňte se rozložit ručníky hned dole, jděte nahoru. Patro je totiž kolem dokola a je rozděleno na několik tématických místností. Hluk sem již tolik neproniká a budete se tu cítit více v pohodě a hlavně – rodiny s dětmi jsou vždy dole a nahoře odpočívají většinou bezdětné páry.

A co sauny?

Jak jsem již psala výše, venku je opravdu krásná saunovací vesnička. Ale i uvnitř je dostatečný počet saun. Nejsou, oproti jiným lázním, odděleny, ale jsou součástí celého vnitřního komplexu, díky čemuž nic neřešíte. Ze sauny se jdete koupat a naopak. Saun je tu nemálo a tak si to užijete. Já stihla většinu, ale přiznám se, že to jen díky tomu, že jsem požitkář a ne pravý „saunař“. Proto jsem vždy v sauně max 10 minut a utíkám se ochladit, odpočinout a pak šup do další. Asi to ze zdravotního hlediska není správné, ale o to více tyhle světy miluji. Chci si prostě projít a užít vše (smích).

A co závěrem?

Je těžké napsat jiný, než hodně pozitivní závěr, neboť jsem z těchto lázní byla vážně nadšená! Snad jen ještě info o tom, že tu berou karty i v restauraci, že se tu perfektně najíte (rozhodně si dejte tohle, lepší jídlo jsem v lázních nejedla a kombinace matesa, salátu a teplých brambor s dresinkem byla prostě famózní) – pozor! V jiných lázních Kristal Therme to tak dobré nedělají, takže jen tady!!! (Emder Rauchmatjes Zarter – Emder Rauchmatjes mit klassischer Hausfrauen Sauce, aus Zwiebeln, Äpfel, Gewürzgurken, Joghurt und Schmand, dazu Salzkartoffeln ) Taky bacha, mají to tam 2x, objednejte si jen tuto kombinaci. Ta druhá je nic moc.

Kde nocovat

Tady se trochu stydím, ale protože jsme sem přijeli asi v 1 hod ráno, tak jsme to prostě „riskli“ se slovy – vždyť ráno jdeme na celý den do termálů tak snad nás nevyhodí. U lázní je totiž prostorné parkoviště. Problém je, že u něj cedule hlásá že se nesmí nocovat. Ale hledejte tak brzy a unavení místo někde poblíž. Riskli jsme to a prošlo to. Nicméně si myslím, že na masové „nocování“ více obytek to fakt není. Ráno jsem ještě chtěla objet okolí, ale čas nás tlačil a my museli jet. Nicméně jsem na google maps našla, že asi 100 metrů od lázní je parkoviště, kde obytka a karavany stojí. Bohužel však nemám osobně odzkoušeno, tak raději nedoporučuji a odvolávám se na vaší odvážnost, „drzost“ a jazykové vybavení si to v případě problému vyříkat…

Ať už je to jakkoliv, vážně tyhle lázně stojí za návštěvu. My sem rozhodně pojedeme nejednou neboť jsem z nich nadšená. A věřím, že mé nadšení budete po jejich návštěvě sdílet i vy ;-).

A ještě info na závěr

Poslední vydané

Poslech na cesty