Netradiční solné termální lázně – Kristal Therme – FKK

Kempování a cestování v NěmeckuNetradiční solné termální lázně - Kristal Therme - FKK

Nedávno jsme zavítali do hodně netradičních termálních lázní v Německu –  Kristall Sauna a Wellnesspark mit Soletherme Bad KlosterlausnitzProč je nazývám „netradičními“ a proč rozhodně stojí za návštěvu, se můžete dočíst níže.

Zdroj: Kristall Therme

Solné lázně a wellnesspark – shrnutí

Celý koncept těchto termálních lázní je postaven úplně jinak, než jsme byli doposud zvyklí. Standardně totiž německé termální lázně to mají tak, že je striktně oddělena saunovací a termální část, což samo sebou nese i předpisy nošení/nenošení plavek a věkové omezení (většinou 16 let) pro návštěvu saunového světa. V těchto termálních lázních je však úplně jiné. Jsou totiž primárně celé FKK (BEZ plavkové), což je pro vyznavače naturismu úplný „ráj“. Přes tento fakt pamatují termály i na ty, pro které je koupání bez plavek problémem, a tak po celý týden je zde možnost koupání od 9 -do 12 hodin i v plavkách, ve středu a neděli dokonce po celý den. A právě díky výše uvedenému se dostáváme k tomu, proč jsou pro mě tyto lázně tak netradiční. Bez ohledu na hodiny a dny, kdy se smí a nesmí koupat v plavkách, pořád platí to, že jsou plně FKK, což vede k tomu, že dopoledne se tam společně koupají lidé s plavkami i bez :-)!

Zdroj: Kristall Therme

Přestože máme rádi, zejména v saunových světech, „naturismus“, přiznávám, že jsem si na to tady musela trochu zvyknout. Ono totiž když plavete vedle osoby, která na sobě ty plavky má … tak si prostě připadáte „jinak“, i kdybyste nechtěli (smích). Také je velice nezvyklé se koupat s dětmi, které na sobě plavky mají, a s nimi jsou tam rodiče, kteří plavky nemají. Je to prostě takový zvláštní „mišmaš“, který však nikomu nevadí, nikoho to nepohoršuje a naopak musím říci, že atmosféra v těchto termálních lázních byla úžasně otevřená, pohodová a vládl tam neuvěřitelný klid.

Rozdělení lázní

Lázně jsou rozděleny na dvě části. První částí jsou solné lázně kde všechny bazény v sobě obsahují určité procento soli. Také teplota vody je zde vyšší a koupání si tak můžete pořádně užít. Druhá část je zaměřena na saunování. Při vstupu do lázní ze šaten dojdete k hlavnímu bazénu, kde každou hodinu probíhá vlnobití. Teplota vody v bazénu je 32° C a nejčastěji se zde koupou rodiče s dětmi.

Zdroj: Kristall Therme

Na hlavní termální bazén navazuje vnitřní divoká řeka a oddělená část s masážními tryskami. Z této části můžete plavat do venkovní části bazénu o teplotě 33°C. K dispozici máte masážní lehátka a také výlez do krásné relaxační zahrady. V celé této části je obsah soli ve vodě 1%.

Zdroj: Kristall Therme

Jen pár metrů od venkovního bazénu je umístěn bazének s 12% obsahem soli a teplotou 36°C. Kolem dokola je udržovaná zahrada plná opalovacích lehátek a vyhrazené místo pro kouření. Za slunečného počasí tu lidé standardně pořádají pikniky a opalují se. Nikdo neřeší zda si jídlo donesete vlastní a užijete si hezký den se vším všudy, nebo se rozhodnete využít nabídku restaurace s celkem slušným výběrem jídel za dobrou cenu.

Celá tato venkovní část je propojena se saunovací vesničkou. Vstup do ní je samozřejmě zpoplatněn. Máte-li však celodenní vstupenku, automaticky získáváte přístup i sem. Vesnička je přímo propojena s termální částí, není zde žádný turniket a kontrola placeného vstupu probíhá tak, že máte na ruce pásek oznamující dle barvy povolení ke vstupu. Musím zdůraznit, že vesnička je opravdu moc hezká a nabízí celkem sedm saunNejnavštěvovanější saunou je sauna solná a finská. Dále se můžete vyhřát v citronové, bylinkové a senné – senná proto, že přímo ze sauny koukáte přes sklo do jakéhosi kurníku. A přiznejte, kolik z vás se saunovalo se slepicemi (smích). Sauna která se mi zde opravdu líbila a navštívila jsem ji několikrát byla meditační sauna. Hraje zde relaxační hudba spojená s klidným mluveným slovem jež vám říká jak máte relaxovat. Čas v této sauně moc hezky plyne a je to opravdu příjemné.

Zdroj: Kristall Therme – saunovací vesnička a termální šumivý bazén v sauna části

Ochlazovat se můžete v kádi nebo ochlazovací kabině. Ta funguje tak, že po vstupu do kabiny zmáčknete tlačítko a spustí se na vás studený a intenzivní drobný deštík. Pokud by vám to bylo málo, můžete se potírat ledem. Na konci této vesničky najdete vstup do vnitřního saunového světa s dalšími třemi saunami a dvěmi parními saunami (solnou a aroma).

Saunovací rituály probíhají po celý den a pro vyznavače těchto rituálů je zde jedna opravdová specialita – brutal aufguss. Musím říci, že název rozhodně odpovídá realitě. V rámci tohoto aufgussu je totiž používáno 3x více vody. To samozřejmě vede ke zvýšenému množství páry díky které máte následně pocit, že se vám pokožka doslova škvaří. Zážitek je to neuvěřitelný, ale rozhodně není pro ty, kteří na tyto saunovací rituály nejsou zvyklí. Tento aufguss probíhá pouze jednou denně, a to ve večerních hodinách v Kristall sauně.

Ve vnitřním saunovém světe mohou návštěvníci pro svou relaxaci využít několik relaxačních lehátek a jednu odpočinkovou (spací) místnost. Dále tu najdete ochlazovací káď a na vyvýšeném pódiu i Whirlpool s teplotou 36°C.  Příjemné koupání je i ve 34°C termálním solném bazénku rozděleném na malou vnitřní a větší venkovní část.

Pokud bych těmto lázním měla něco vytknout, tak je to nedostatek klidnějších odpočinkových zón. Samozřejmě že ne každému to může vadit, ale my máme raději větší počet spacích místností a menší počet lehátek v rušné saunovací části. Tady bohužel bylo jedno lehátko vedle druhého a působilo to na mě „aquaparkově“. Navíc lehátka jsou kousek od vchodových dveří do venkovní části, a tak je zde i průvan. Paradoxně mi přišly více útulné prostory v termální části než v té saunovací. Je to škoda a může to zkazit celkový dojem z pobytu, protože jinak tyto termální lázně rozhodně patří mezi naše TOP.

  • Stránky: https://www.kristall-saunatherme-bad-klosterlausnitz.de/
  • Poloha: Sasko, kousek od Chemnitz
  • Vzdálenost od Prahy: cca 280km
  • Stání: U parkoviště je Stellplatz za poplatek (10eur), nebo možno využít státní na parkovišti zdarma.
  • Vstupné – celodenní: děti od 6 let 16,7eur/den, dospělí 26eur/den. Je možné také využít časově omezené vstupné pouze do solných termálních lázní. Já osobně ale doporučuji celodenní včetně saunového světa.
  • Pozor, neberou karty a je nutné mít u sebe vždy hotovost. Vše se platí ihned.
  • Zobrazit na mapě

Poslední vydané

Poslech na cesty