Zásady bezpečného kempování či nocování

KaravaninkZásady bezpečného kempování či nocování

V posledních měsících se množí dotazy týkající se bezpečnosti na cestách, zabezpečení karavanu proti krádeži či správnosti a rozsahu pojištění. Proto jsem se rozhodla na toto téma napsat další příspěvek. Doufám, že vám alespoň trochu pomůže při rozhodování, jak tuto „problematiku“ u sebe vyřešit, neboť statistky posledních měsíců ukazují, že otázka bezpečnosti se v rámci Evropy řeší čím dál tím více.

Důležité je také zmínit, že většina krádeží, zejména vykradení karavanu, je v posledních měsících spíše „oportunistická“, než plánovaná. To znamená, že zloději se až v daném momentě a dle aktuální situace rozhodují, který karavan a kde vykradou. Proto k zabezpečení vašeho karavanu přistupujte zejména z tohoto pohledu.

Zásady bezpečného kempování/nocování:

Okenní a dveřní zámky

Před odchodem vždy zkontrolujte, že máte zavřená všechna okna, stažené okenní rolety, zamčené dveře a pokud je vyndaný venkovní nábytek, ujistěte se, že na něm není nic, co by mohlo přilákat jakoukoliv pozornost nezvaných hostů.

Rozhodně se vyplatí pro „karavan“ zakoupit i přídavný bezpečnostní zámek či madlo na vstupní dveře a okna. Pozor, i střešním oknem může zloděj vniknout do karavanu, proto se doporučuje zavřít i toto okno.

Cennosti a peníze

Pokuste se omezit přepravované množství těchto věcí. I zde platí pravidlo, že je třeba mít u sebe nižší hotovost a zbytek na kartě. Pokud již máte (z jakéhokoliv důvodu) sebou větší hotovost, rozdělte ji na více „hromádek“, které pečlivě uschovejte. Samozřejmě každou jinam.

Zlaté přívěsky, řetízky, drahé hodinky a další cennosti, pokud není nezbytné, nechte doma. To samé platí i pro notebooky a tablety. Mějte na paměti, že pokud jste před karavanem vidět s větším množstvím těchto technologických „hraček“, zloději si vás o to rychleji všimnou a stanete se tak terčem jejich zájmu.

U TV a dalších cenných věcí v karavanu se doporučuje jakoukoliv pevnou a nesmazatelnou technologií je označit – např. „vyleptat“ PSČ či jiné označení. Zloději tak nebudou mít motivaci je odnést.

Úschova cenností v karavanu

Mezi karavanisty se sdílejí různá doporučení „kam schovat cennosti a pasy“. Je jen na vás, které z nich zvolíte. Nezapomeňte však, že pokud o daném doporučení ví karavanistická veřejnost, zcela jistě o nich vědí i zloději. Proto není dobré na ně až tak moc spoléhat. Asi nejideálnější formou úschovy cenností je dobře uschovaný a pevně ukotvený trezor. Často se maskuje do různých poliček, zdířek a bývá ukončen například falešnou zásuvkou na elektřinu.

Důležité dokumenty

Pokud opouštíte karavan na delší, několika hodinovou, dobu, technický průkaz, zelenou kartu a další důležité dokumenty, které by zlodějům usnadnili případný rychlý prodej ukradeného karavanu, vezměte s sebou.

Také se doporučuje mít u sebe vždy kopie pasů, nebo OP (zásadně černobílé). V případě odcizení originálů vám to zjednoduší komunikaci s místní policií, ambasádou a dalšími institucemi. Nikdy nenechávejte pas/OP a jeho kopii u sebe. Vždy je rozdělte a jedno mějte u sebe, druhé pečlivě uschovejte.

Přespávání a kempování

Pokud si potřebujete po cestě zdřímnou a nabrat sílu, vyhněte se přespávání na benzínových pumpách a parkovištích u dálnic. I když se na první pohled zdá, že je to tam bezpečné, neboť tam v noci stojí mnoho karavanů a obytných vozů, není tomu tak. Právě tato místa jsou ideální pro zlodějské gangy.

Raději sjeďte mimo dálnici na klidnější místo, které může být i odlehlé a není moc vidět. Pravděpodobnost, že tam zloději zavítají je podstatně menší než na výše zmiňovaném parkovišti.

Vyhýbejte se městským perifériím.

Pokud jste se rozhodli trávit svou dovolenou kempováním „na divoko“ (mimo kempy), je třeba k tomu přistupovat vždy s rozumem. Sice je to nejkrásnější forma dovolené, ale pokud ji zvolíte v zemi, kde je bezpečnost na nižší úrovni, z vaší dovolené se během chvilky stane dovolená plná problémů a rychlý návrat domů. Proto si před cestou do cílové země vždy zjistěte, jak je to tam s bezpečností. Pro příklad uvádím, že mezi rizikovější země patří Itálie, Francie, Španělsko, Makedonie a Srbsko.

Pokud někde stojíte s přívěsem, snažte se oj směrovat vždy k nějaké zábraně (budova, vysoký plot,…). Znesnadníte tak zlodějům jeho odtažení.

Detektor plynů

V posledních letech se zvyšuje trend uspávání plynem, zejména ne velkých parkovištích. Upozornění na přítomnost plynu ve vašem voze, či přívěsu zajistí právě tento detektor. Chcete-li tomuto riziku předejít, kupte si jej.

Základní opatření proti vykradení:

Netradiční a jedinečné „označení“

Pokuste se nějakým originálním způsobem označit svůj karavan. V případě krádeže bude jednodušeji identifikovatelný a budete-li mít i trochu štěstí, tak při včasném oznámení krádeže na sociálních sítích společně s informací „jak na první pohled lze váš karavan poznat“ jej brzy naleznete.  Zároveň tak usnadníte i práci policii, která po karavanu začne „pátrat“.

Sledovací zařízení karavanu

Další doporučovanou součástí vybavení karavanu je GPS tracker. Na trhu je dnes již dost velká nabídka. Stačí se tedy touto otázkou aktivně zabývat a zcela jistě najdete ten, který vám bude vyhovovat (klasické GPS sledovací zařízení hlásící polohu karavanu, nebo sledování spojené se zasíláním nestandardních situací na mobil). Samozřejmostí by měl být i bezpečnostní alarm.

Zabezpečení kol

Proti krádeži celého karavanu by vám měl pomoci zámek na kola. Tento zámek využijete nejčastěji při odstavení karavanu v době, kdy s ním aktivně nejezdíte.

Na závěr: neexistuje zabezpečení, které bude fungovat 100% a s tímto je třeba k této problematice přistupovat. Nezapomínejte být tedy obezřetní, předvídat a zlodějům jejich „práci“ neusnadňovat. Pokud se již tak stane, nedopřejte jim výdělek z ukradeného lupu – jak? Tak, že když už se do vašeho karavanu dostanou, nebudou mít co ukrást ;-). 

Přeji mnoho šťastných kilometrů bez nehody a jakékoliv nepříjemnosti.

Jo a když už jsme u toho bezpečí, nezapomeňte i chránit sebe prostředky proti komárům a klíšťatům.

Poslední vydané

Poslech na cesty