Slovinské Terme Olimia – nejromatičtější termální lázně, které jsem kdy navštívila

Kempujeme a cestujeme ve SlovinskuSlovinské Terme Olimia – nejromatičtější termální lázně, které jsem kdy navštívila

Na východním Slovinsku, nedaleko chorvatských hranic, leží vesnice Podčertek, ve které najdete moderní termální lázně Olimia. A v kombinaci s nádhernou okolní přírodou a opravdu luxusním termálním a saunovým světem vás tam čeká parádní dovolená plná odpočinku a koupání. Ostatně, ne nadarmo patří termální lázně Olimia k nejhezčím v regionu a já je považuji za jedny z nejromantičtějších, které jsme kdy navštívili. A že jich bylo.

ORHIDELIA

Lázně Olimia mají dvě, resp. tři části. Jedna je určená pro veřejnost a nabízí bazén, vířivku a prostory pro dětské dovádění. Jmenuje se Family wellness a fun. Druhou částí je svět Orhidelia, ve kterém najdete sauny, nádherné odpočinkové zóny ve kterých můžete relaxovat a nechybí samozřejmě ani vyhřívané vnitřní a venkovní bazény. Odpoledne se pak ještě otevírá sekce s dalšími saunami, ve které najdete menší, lehce vyhřívaný bazén, velkou vířivku či studený ochlazovací bazének. Poslední možností co v těchto lázních navštívit je relaxační svět. V něm jsou nejteplejší bazény a nejméně lidí. Já osobně doporučuji si zakoupit vstupné jak do Orhidelie, tak do tohoto světa dohromady. A nebo pokud máte s sebou děti, tak pak do rodinné části a této. Vyplatí se to.

Relaxační svět

Relaxační svět plný romantiky, odpočinku a saunování

Část wellness Orhidelia nabízí skvělé pohodlí a je zařízena s velkým ohledem na praktičnost. Když přecházíte mezi částmi, ve kterých se pohybujete bez oblečení (1. patro – sauny), a těmi s oblečením (přízemí – bazény), máte k dispozici skříňky, kde si můžete bezpečně odložit své věci. Skvělou vychytávkou jsou vyhřívané tyče mezi těmito skříňkami. Na ně si můžete pověsit plavky, a když vyjdete ze saun, máte je připravené suché. Saun zde najdete celkem pět a navštívit můžete třeba parfémovou parní lázeň (Mimosa), finskou či bio saunu.

Tato část je také plná různých chodbiček a zákoutí s lehátky, na kterých můžete odpočívat, když si zrovna neužíváte nic ze zdejší nabídky. Interiér je opravdu nádherný, vkusně zařízený a zdejší atmosféra je opravdu romantická a přímo vybízí k odpočinku.

Další možnost odpočinku nabízí vodní postele. Ty jsou zde vždy po dvou oddělené od ostatních a u nich máte k dispozici sluchátka, v nichž si můžete pustit uklidňující hudbu a relaxovat zase trochu jiným způsobem. Popravdě jsem si tuto relaxační místnost, nacházející se v prvním patře, oblíbila nejvíc.

Jak už jsem psala výše, v této části najdete několik vnitřních i venkovních bazénů. Ty venkovní jsou vyhřívané, takže si je užijete i v zimním období. Teplota v bazénech se pohybuje v rozmezí 26 – 37 °C, ale nechybí tu ani bazén se studenou vodou na ochlazení po sauně. Koupání v těchto termálních lázních se doporučuje těm, kdo trpí problémy pohybového aparátu, revmatickým, kožním nebo cévním onemocněním či rehabilitují po úrazech. Zdejší voda je zdravá, proto máte v lázních na každém kroku možnost se jí i napít. Plánek tohoto světa najdete tady.

Veřejná část, ve které si užijí i děti

V části pro rodiny s dětmi najdete plno atrakcí, které vaše ratolesti zabaví. Spoustu zábavy nabízí například horolezecká stěna nad bazénem nebo vodní hřiště s klouzačkami. Voda v dětských bazéncích je teplá a nemusíte mít strach o bezpečnost. Povrch bazénku je zde totiž ze speciálního materiálu, který připomíná karimatku, aby tu děti při dovádění neuklouzly a nezranily se. Dospělí tu zase ocení vířivky nebo vodní trysky, které „namasírují“ záda a pomohou se uvolnit.

Aby děti nebyly celý den ve vodě, mohou navštívit 7D kino. Samozřejmě tu nechybí ani dětský koutek a dětské hřiště v blízkosti bazénů. Velkým lákadlem aktivit na suchu mohou být třeba pingpongové stoly či fotbálek. Pro dovádění ve vodě je tu zase dostatek skluzavek pro nejmenší či dva tobogány pro ty, které si chtějí užít ještě trochu více zábavy.

V Terme Olimia můžete strávit celý den, najíst se tu či si dopřát kávu. A ať už si zvolíte jednu nebo druhou koupací část, záruka parádního zážitku je tady zaručena. 

A kde kempovat nebo parkovat?

Pokud vyrážíte karavanem nebo obytným vozem, k dispozici je vám kemp, který se nachází asi patnáct minut chůze od areálu. Je sice škoda, že není přímo u lázní, na druhou stranu je skvělou informací, že jej najdete hned vedle venkovního aquaparku, takže pokud vás neláká relaxace v termálních lázních a máte s sebou děti, tak za tohle budete moc rádi. Kemp se jmenuje Natura a najdete jej tady – mapa.

Nechcete-li do kempu a pouze projíždíte, můžete na denní parkování využít parkoviště nacházející se před termálními lázněmi. Avšak pozor! Opravdu na něm není možné nocovat, i když je prázdné. Pokud po půlnoci, kdy se uzavřou lázně, na něm budete parkovat, přijede policie a budete z něj vykázáni. Osobně jsem si říkala, že je to škoda, neboť parkoviště je prázdné, ale mají to tam tak nastaveno. Proto pro nocování využijte výše uvedený kemp nebo alespon parkoviště před ním. Tam nebudete nikomu „vadit“. My to například dělali tak, že jste přes den popojeli campervanem na parkoviště u lázní a večer se vraceli na parkoviště u kempu.

Video z naší návštěvy lázní, kde vám ukazuji jak to v lázních vypadá můžete shlédnout níže. Jen se omlouvám za zhoršenou kvalitu zvuku avšak akustika v lázních je velmi špatná. Užijte si to tam!

Poslední vydané

Poslech na cesty