Parádní tip pro podzimní cestování – Karavanem za řemeslnými poklady Liberecka. Pokračování

Cestujeme a kempujeme v ČRParádní tip pro podzimní cestování – Karavanem za řemeslnými poklady Liberecka. Pokračování

Naše cesta za zlatýma českýma ručičkama na Liberecku pokračuje. Tentokrát budeme objevovat dílny a manufaktury i v Českém ráji a podhůří Krkonoš.

Historie korálkářské výroby v podjizeří

Výlet začneme ve vesničce Alšovice (mapa), kterou najdete mezi Železným Brodem a Jabloncem nad Nisou. Tady si v kreativní dílničce užijeme navlékání korálků, lepení obrázků ze skleněných perel a kamínků. Když si s něčím nebudete vědět rady, poradí vám ochotné lektorky. Krátce také navštívíme muzeum, které je zaměřeno na historii výroby skleněných korálků. Tradice výroby skleněných korálků, dětských her a bižuterie tu je už od roku 1948. Až se této krásy nabažíme popojedeme dál.

Výletním vláčkem za poznáním

Karavan zanecháme u Výletního areálu Pěnčín (mapa). Což je farma, kde můžete pozorovat hospodářská zvířata, obdivovat staré zemědělské stroje, ochutnat jejich sýry (doporučuji). V místním informačním centru se pak dozvíte o mnoha dalších zajímavostech v okolí. Odsud se výletním vyhlídkovým vláčkem můžete v sezóně svézt ke Kitellovu muzeu v Krásné. Krásný roubený dům nechal v 18. století postavit Johan Josef Anton Eleazar Kittel, kterému se kvůli jeho daru ranhojičství přezdívalo Jizerskohorský Faust. Kde jinde si vyslechnout legendy o něm než v jeho domě? Kromě toho poznáte také bohatou minulost zdejšího kraje od doby kamenné do začátku 20. století.

Další vláček vás odsud zaveze k rozhledně na Černé studnici. U paty rozhledny ve výšce 869 m. n. m. naleznete restauraci s rozlehlým dětským hřištěm a můžete obdivovat i malé lamy alpaky, které tam chovají.  Pár metrů od restaurace se nachází malé arboretum, kde je asi 21 druhů dřevin, které si můžete prohlédnout a přečíst o něm informace. Samotná rozhledna byla postavena už v roce 1885 a patří k těm nejkrásnějším a nejvyšším jizerskohorským rozhlednám. Je vysoká 26 metrů a na její vrchol vede 91 schodů. Z ochozu na vrcholu máte impozantní kruhový výhled na okolní vrcholky Jizerských hor (Královka, Tanvaldský špičák, Bramberk), uvidíte i Ještěd, Ralsko, Kozákov, hrady Trosky a Bezděz a dohlédnete i na Sněžku. V zimě si pak můžete užít krásnou přírodní sáňkařskou dráhu, která končí až ve Smržovce.

Výletním vláčkem se vrátíte ke karavanu a přejedeme na místo našeho dnešního odpočinku – do Kempu Tanvaldský Špičák (mapa) na úpatí stejnojmenného vrcholu, kde se nachází i bikepark. Svou polohou je kemp předurčen pro výlety do Jizerek, Krkonoš i po Českém ráji. V kempu naleznete veškeré potřebné zázemí pro karavanisty (výlevka, přípojky na energie, sociálky i malá prádelna). A pozor, v místní restauraci vám připraví kromě běžného občerstvení i snídaně. Bezbariérový kemp je otevřen celoročně, takže jej lze využít jako základnu i pro výlety na lyžích.

Pilníky z Českého ráje

Přesunuly jsme se do Semil. V městečku pod vrchem Kozákov nás zajímá unikátní expozice českého pilníkářství. Najdeme ji v areálu tří památkově chráněných chalup v Jílovecké ulici, kde působí semilské muzeum. Až do roku 1956 v těchto místech byla skutečná pilníkářská dílna, ale z jejího vybavení se bohužel nic nedochovalo. Celou výrobní dílnu městu poskytl poslední český pilníkář pan Drahomír Smejkal z Jihlavy. Všechny exponáty si můžete vzít do ruky a na maketě si i zkusit, jak se pilník vroubil. V muzeu se také seznámíte se zdejší lidovou kulturou a na půdě muzea je umístěna voňavá expozice léčivých rostlin.

Když už tady budete, nezapomeňte navštívit rozhlednu Kozákov (mapa). V jejím okolí dodneška můžete najít i vzácné české granáty. Veřejně přístupný lom provozuje pan Votrubec, který provozuje i muzeum drahých kamenů. Na vrchol dojdete pěšky, ale dá se tam i vyjet obytným autem.

Na vrcholu Kozákova (744 m. n. m.) stojí od roku 19928 Riegrova turistická chata, kde se občerstvíte a vedle ní je kovová věž, kde je ve výšce 24 metrů ochoz, ze kterého za dobrého počasí zahlédnete dalekohledem i nejvyšší budovu Prahy. Oblíbenou atrakcí je také sjezd Kozákova na koloběžkách. Informační centrum, kde vám poradí, co ještě vidět, najdete v Semilech. Zázemí pro obytné auto najdete v areálu SDH v Benešově u Semil.

Když už tu budete, navštivte ještě Bozkovské dolomitové jeskyně nebo rozhlednu Dubecko vysokou 33 metrů, ze které si pořádně prohlédnete právě výše zmíněný Kozákov. Dobře dostupný je odsud i Dlaskův statek nebo zámek Hrubý Rohozec, o kterých už jsem psala tady.

Truhlář a vlnařka od Popelky

Na další cestě jsme využili pozvání rodiny Vodičkových do jejich společné dílny Mavlnka (mapa). Bylo na co se koukat. Marek vyrábí především nádherné dřevěné kliky, jednoduché hračky, ukáže vám řezbářské výrobky. Při své tvorbě kromě dřeva využívá i kámen a kov. Veronika pracuje s ovčí vlnou, kterou přede, barví a tká. Tvoří z ní například závěsné víly a anděly, dekorativní postavičky pro děti, ozdoby do vlasů, brože nebo polštářky s filcovaným obrázkem. Oba nabízí kurzy, při kterých si jejich řemeslo vyzkoušíte. Více informací tady.

Muzeum v Lomnici nad Popelkou (mapa) vás seznámí s historií města a najdete tu i expozici minearologickou a zoologickou. Na náměstí v Lomnici najdete také informační centrum, kde vám poradí další výlety. Za nás si určitě nenechte ujít vrch Tábor s Tichánkovou rozhlednou vysokou 35 metrů (mapa). Na vyhlídkový ochoz vede 145 schodů. Rozhledna se jmenuje po učiteli Josefu Tichánkovi, který se významně o vznik rozhledny zasloužil.

Milovníci historie si mohou udělat zajížďku do Syřenova, nad kterým se tyčí zřícenina hradu Kumburk. Pokud vás zastihne nepříjemné počasí, spoustu zábavy si užijete v Aqua centru v Jičíně.

Jako výchozí bod pro objevování okolí se hodí Autokemp Lužany, který najdete u rybníku Marešák. Kemp je to poklidný ve stínu lesů a nabízí i ubytování ve vlastních chatkách.

Lidová řemesla v Podkrkonoší

Pomalu jsme se přesunuli do Podkrkonoší. Ve Voletinách u Trutnova najdete Dům pod Jasanem, který je otevřený všem, kdo se zajímá o lidová řemesla, ruční práce a setkávání se při tvoření (mapa). Přiblíží vám tu život lidí v krkonošských chalupách v průběhu celého roku, jejich řemesla. Celý program je interaktivní. V dílně u tkalce Jana si zkusíte vyrobit ze lnu provázek, utkat kousek krkonošského plátna. V korálkárně vyzkoušíte starodávný korálkový mlýnek a poznáte i předení na kolovratu. Odpočinout si můžete v zahradě s dětským hřištěm a bylinkovou zahradou.

Tělo si řádně protáhnete v zimě i v létě v areálu Mladé Buky. V létě se tu svezete na nejdelší bobové dráze v Krkonoších, můžete vyzkoušet letní tubing a děti potěší zábavní park s vodním hřištěm Baldův park. V zimě si tu zas dobře zalyžujete.

Informace o dalších zajímavostech vám poskytnou v turistickém informačním centru v Trutnově. K ubytování využijte kemp Dolce, který je ideální i pro rodiny s dětmi. V kempu jsou hřiště i koupací nádrž či rybník pro sportovní rybolov. Není náhodou, že se kemp stal v roce 2020 nejlepším kempem roku pro karavanisty.

Když už jste na Trutnovsku, nemůžete vynechat návštěvu dělostřelecké tvrze Stachelberg (mapa), která byla součástí obranného valu, který měl chránit naši republiku před hrozícím útokem hitlerovského Německa. Dnes tu najdete historickou expozici.

Vytvořeno ve spolupráci s Liberecký kraj, kterému tímto děkuji za poskytnutí informací a tipů. A pokud se chcete dozvědět více o krásách tohoto kraje, doporučuji sledovat jejich FacebookInstagram či YouTube.

Poslední vydané

Poslech na cesty