Murcie – zelený ráj pro milovníky karavaingu a aktivní dovolené

Kempujeme a cestujeme ŠpanělskoMurcie - zelený ráj pro milovníky karavaingu a aktivní dovolené

Dnes zavítáme do Murcie, což je jeden z nejmenších regionů Španělska, který se krčí mezi Valencií a Andalusií. Místní mu přezdívají zahrada Španělska, protože od doby Maurů, kteří rychle pochopili, jak úrodný je tento kraj, se zde mimořádně daří zelenině i ovoci. A víte, proč ještě je tato část Španělska oblíbená mezi cestovateli a zahraničními karavanisty? Protože kromě všudy přítomné zeleně je zde i velké množství středověkých památek, krásných kostelů a katedrál a ještě k tomu tu máte možnost ochutnat mnoho tradičních jídel, jež pohladí vaše chuťové pohárky. O mnoha možnostech výletů snad ani netřeba více hovořit. Pojďme se s ním tedy trochu více seznámit.

Zdroj foto:Turespaňa

Perfektní místo zejména pro jarní a podzimní toulání se karavanem

V severní části se od provincie Alicante táhne pobřeží zvané Costa Cálida, které má díky mikroklimatu téměř po celý rok příjemně teplé počasí. Častým místem návštěv na Costě Cálidě je pouhých 7 metrů hluboké Mar Menor (Menší moře) známé svými léčivými účinky (díky vysokému obsahu jódu a solí). Jde o lagunu s charakterem podobným Mrtvému moři. Od Středozemního moře je odděleno úzkým pruhem pevniny v délce 22 km zvaném La Manga. Nutno dodat, že pokud sem zavítáte, čeká tu na vás nezapomenutelný zážitek ve formě bahenní koupele. (více info zde). Pro milovníky potápění je tu pak rybářská vesnice Cabo de Palos se svými úžasnými podmořskými rezervacemi. (mapa)

Foto zdroj: murciaturistica.es
Zdroj foto: Turespaňa

Region plný historie

Region Murcie má na svém území jedno z nejstarších měst Španělska, Cartagenu neboli římské Cartago Nova. Pro majitele obytných vozů značky Carthago je návštěva města skoro až povinost (mapa). Ve vnitrozemí se pak ukrývají vesničky Lorca (mapa) a Caravaca de la Cruz (mapa). Ta první je slavná v celém Španělsku díky svým unikátním velikonočním slavnostem, při kterých hlavní roli hrají koně. Ta druhá je třetím nejvýznamnějším poutním místem ve Španělsku. 

Západně od Cartageny, v Golfo de Mazarrón je pobřeží klidnější. Hlavní zdejší letoviska jsou Mazarrón (mapa) a Aguillas (mapa), mezi kterými se rozkládá oblast s několika nádhernými nedotčenými plážemi, kam turistický průmysl příliš nezasahuje.

Cartagena, Zdroj foto: Turespaňa

Začali jsme gastronomií, a k ní se na závěr zase vrátíme. Kdo navštíví region Murcie a neochutná jeho vína, nepozná esenci tohoto kraje. Díky různorodému mikroklimatu je zdejší vinobraní nejdelší v celém Španělsku. Začíná v srpnu a končí až v listopadu. Murcie, ač malý region, má hned tři vína s označením původu a kvality:  Jumilla, Yecla a Bullas. A ještě jedna gastronomická zvláštnost, osmažený list citrónovníku. Vypadá to neuvěřitelně, ale na videu můžete vidět, jak tato místní pochoutka vypadá a jak se jí. Není divu, celé dlouhé údolí Ricote je osázené citronovníky, které plodí i několikrát za rok.

A kde kempovat?

Výběr opravdu mnoha krásných kempů, nacházejících se i na pláži, najdete například na tomto odkazu. Další výběr pak i tady.

kemp Naturista El Portús

Další informace o této oblasti najdete na této stránce. Informace jsou i v českém jazyce. murciaturistica.es Článek vznikl ve spolupráci s Turespaña, Španělskou kanceláří pro cestovní ruch OET Vídeň. Proklikem níže uvedeného gifu se dostanete na www.spain.info s mnoha dalšími tipy a radami.

Poslední vydané

Poslech na cesty