Unikátní vodní kanál a malebná jezera – to je Augustow. Město nesoucí titul nejhezčího města v Polsku

Kempování a cestování v PolskuUnikátní vodní kanál a malebná jezera - to je Augustow. Město nesoucí...

Tohle město vás zaujme, neboť nabízí vše, na co si vzpomenete. Augustow je nejenže krásné lázeňské město, ale je to také město obklopené devíti jezery s křišťálově čistou vodou, mnoha možnostmi na koupání, na lodní výlety, pro cykloturistiku či na prozkoumávání zdejších velkých lesů. Jeho jedinečnost je spojena také se zdejším kanálem postaveným v 19. století, kdy od doby, co byl poprvé postaven, byl odborníky označen za technologický zázrak.

Výlety lodí

V tomto městě máte několik možností výletů na lodi. Všechny začínají na jezeře Necko a bude jen na vás jak dlouhou trasu si zvolíte. Nejkratší zabere něco mezi 1 – 1,5 hodinou a zaveze vás do údolí Rospuda. Tuto trasu jsem jela a bylo to opravdu prima. Pokud však budete mít více času, doporučuji si zvolit cca 3 hodinovou trasu Studzieniczna vedoucí nejen jezerem Necko, ale také jezerem Białe a Studzieniczne. Díky tomu budete proplouvat i již zmiňovaným Augustovským kanálem.

Plavba po jezeře Necko

Všechny lodě, včetně gondol, vyplouvají z přístavu (mapa) nacházejícího se nedaleko bulváru vedoucího podél řeky Netta. I ten si projděte. My šli tuto trasu a byla to příjemná procházka vedoucí až k městskému koupališti na jezeře Necko, kde se za teplého počasí můžete vykoupat. (trasu jsem vám označila na mapě tady). Cestou se můžete těšit na krásné výhledy na kanál, řeku, lodě, přírodu a další zajímavosti. V této oblasti najdete také několik kempů, takže nebude problém, abyste tu v klidu strávili více než jeden den.

Relaxace a koupání se

Když už tu budete, tak další místo, které byste měli rozhodně navštívit, je Sanktuarium w Studzienicznej. Nachází se u stejnojmenného jezera a nejen Sanktuarium, ale i přilehlý park je moc hezký a dá se tu v klidu vykoupat a odpočinout si a udělat třeba piknik. (mapa). Na tomto místě najdete i pomník Jana Pavla II., který toto místo navštívil.

Pokud bude teplo a zatoužíte po vykoupání se na klidném místě (alespoň my jsme tam byli skoro sami), pak zajeďte k jezeru Biale, kde je hezké místo jak na stání s karavanem (dá se i nocovat), tak na koupání. Budete stát kousek od jezera, k vodě musíte sejít po písečném svahu (mapa). Pokud byste jej hledali na mapě, hledejte „Plaża Patelnia„. Bod na mapě ukazuje kde jsme stáli. Tohle místo je i nedaleko zmiňovaného Sanktuaria a máte-li kolo, tak výletů po okolí v přírodě budete mít více než dostatek.

U lesa můžete bez problému stát a nocovat

Dalším odzkoušeným tipem na zastavení, vykoupání se a třeba i nocování je místo u stejného jezera jmenující se Binduga. Na rozdíl od předešlého místa uvidíte z jezera pohodlně na auto a můžete se opalovat na trávě, nikoliv na písku. Mě se líbilo více, a proto jsme tady zůstali déle. Navíc – koupání je tu jedním slovem úžasné a vládne tu klid. (mapa)

Možností na koupání se a relaxaci je tu samozřejmě více. Pokud máte čas, doporučuji si doma v klidu otevřít mapu a detailněji prozkoumat jezera. Když si ji budete přibližovat, zjistíte, že u všech jsou malé schované plážičky ke který se ve většině případů dostanete i autem či s karavanem, rozhodně pak na kole. V této oblasti jsme s Davím strávili nejvíce času, protože nám počasí přálo a koupání se v tak nádherně průzračné a teplé vodě byla jedním slovem pohádka.

A kde se dobře najíst?

Toto město samozřejmě nabízí mnoho možností kde se najíst, ale když už tu budete, tak byste si měli zajít na opravdu vynikající rybu. Tu na talíř dostanete v rybářské restauraci nedaleko výše uvedeného přístavu. Jmenuje se Tawerna Fisza Concept by Marcin Budynek a v ní si určitě dejte úhoře (nejlepší, co jsem kdy jedla) a následně zdejší rybu (nechte si doporučit, je báječná). (mapa) A pokud ne toto, tak cokoliv jiného. Každopádně zaručuji kulinářský zážitek!

Budete-li mít s sebou děti či nebudete mít chuť na rybu, a zároveň si budete chtít posedět v příjemném prostředí, pak navštivte krčmu Kaktusik. Nejenže tu děti mají prolézačky a zvířátka, ale je zde opravdu krásná letní zahrádk a výborné jídlo. Krčmu najdete tady, nedaleko muzea kanálů. Třeba se tu zastavíte právě při vaší procházce po bulváru, kde jsem vám výše dala dohromady pěší trasu. Ta vede právě i kolem této krčmy.

Přeji vám, aby jste z návštěvy tohoto města byli nadšeni stejně jako já s Davím. Ostatně o tom, že se mi tu moc líbilo svědčí i to, že jsem zde byla již dvakrát. Jednou sama s průvodcem v rámci mého poznávání Polska, podruhé jsem se sem vrátila s Davím, protože jsem mu jej musela ukázat. Tak krásné to tu je. No a ještě dávám odkaz na stránky, kde získáte další tipy na výlety či místa, která stojí za to navštívit. augustow.pl

Poslední vydané

Poslech na cesty