Skalní termální lázně, lázně plné vůně a lyžařské areály -Vítejte v Gasteinském údolí

Kempujeme a cestujeme v RakouskuSkalní termální lázně, lázně plné vůně a lyžařské areály -Vítejte v Gasteinském...

Velmi často dostávám otázku: „Poraď, kam máme s karavanem v zimě jet?“ No a pak odpovídám podle toho, jestli někdo chce jen kousek za hranice, jede s dětmi, se psem a podobně… Nicméně když se mě zeptá, kam bych jela já, tak to je jiná. Mezi jedno z míst, kam se moc ráda vracím v kteroukoli roční dobu, patří Gasteinské údolí v Rakousku. Krásné kempy, neskutečně voňavé termály (to vysvětlím níže) a parádní lyžařská střediska, ve kterých se navíc zabaví i nelyžaři. Jako bonus přidejte adventní trhy, kde si vážně užijete takovou tu poklidnou náladu spolu s cinkáním rolniček. Zkrátka za mě pohádka. Tak se na ni pojďme podívat.

© Gasteinertal Tourismus GmbH, www.oberschneider.com

Jak se tam vůbec dostat

Gasteinské údolí leží na úpatí Vysokých Taur (mimochodem se 40 kilometry nejdelší v oblasti) a je tvořeno třemi městečky – Bad Gastein, Bad Hofgastein a Dorfgastein. Každé z nich je však úplně jiné.

Bad Gasteinu se někdy přezdívá horské Monte Carlo. Proč? Jednoduše proto, že to tam po setmění opravdu žije. Pokud si rádi po lyžovačce zvednete adrenalin ještě v kasinu, bude se vám tu moc líbit. Ale nebojte, na celkový klid městečka to nemá vliv. Nicméně v případě, že po klidu opravdu toužíte, pak zvolte Bad Hofgastein, kde se naopak večery, ale i dny, nesou zejména v duchu relaxace v termálních lázních a posedáváním v útulných alpských hospůdkách. Mimochodem, jednu dobrotu mám s tímhle místem spojenou. Je to možná ta nejtriviálnější věc na světě, ale pro mě má své kouzlo. Ale to prozradím až na konci článku. Jinak tu v ulicích najdete i poměrně dost obchůdků, takže kdo touží i po tomhle typu „relaxace“, přijde si na své. Ceny jsou tu sice s „vysokohorskou“ přirážkou, ale pravidelně tu bývají různé výprodeje a pak nakoupíte až překvapivě výhodně.

No a třetí městečko je Dorfgastein. Ten je zaměřený především na milovníky sportu a rodinné rekreace.

© Gasteinertal Tourismus GmbH, www.oberschneider.com

Termální lázně jsou top

Menších wellness center tu také najdete dost. My se ale zaměříme na ty větší. Těmi jsou zaprvé Felsentherme v Bad Gasteinu ( felsentherme) a druhými jsou Alpentherme Bad Hofgastein v Bad Hofgastein. Pokud jde o ty první – Felsentherme, tak se jedná o skalní lázně nacházející se přímo proti stanici lanovky ve výšce 1100 metrů nad mořem. Díky velkým oknům si tu budete připadat, jako byste plavali přímo mezi rozeklanými vrcholky hor, a přitom budete báječně v teple. No a k tomu přidejte léčivou vodu a klídek…

Za mě ale vedou ty v Bad Hofgasteinu – Alpentherme Bad Hofgastein (alpentherme). Tyhle lázně jsou totiž větší, ale přesto na mě vždy působily neskutečně útulně. Jednotlivé části jsou elegantně rozděleny a často se tak stává, že například v některých saunových částech jste docela sami. V létě nabídku lázní rozšiřuje i přírodní jezero, v zimě můžete dle libosti vyplouvat ven do bazénů, a zároveň být chránění teploučkou vodou. No a když vám vyjde počasí, slibuji, že si parádně opálíte minimálně obličej. Rodiny pak ocení speciální dětskou sekci s tobogány. A ještě jedno plus tohle místo má. Nádherně to tam voní. Na aromaterapii si tu dávají opravdu záležet a celou atmosféru to neskutečně doplňuje. Škoda, že vůně nejdou zabalit.  

www.alpentherme.com

Advent v Gasteinu

Nečekejte velká tržitšě, davy turistů a tisíce stánků. A o to je to tu právě milejší. Například v Bad Hofgatseinu najdete trhy o cca. 12 stáncích na malém náměstíčku a pár je jich roztroušeno přímo v ulicích. Dopřát si můžete farmářské dobrůtky, různé druhy svařáků a punčů a třeba koupit nějak keramickou či dřevěnou drobnost pro radost. A víte co? Ono to úplně stačí. Musím říct, že jsem si vždy odnesla báječný sváteční pocit, který je umocňuje fakt, že mezi stánky korzují převážně místní.

© Gasteinertal Tourismus GmbH, www.oberschneider.com

Pakliže se těšíte na lyže

Tak ani v této rovině zklamaní rozhodně nebudete. V údolí na vás čeká více než 200 kilometrů sjezdovek různé náročnosti. Ty obsluhují celkem čtyři areály, které mezi sebou můžete šikovně projíždět. Celou pohodu ještě doplňuje mimořádné množství horských chat, kde mají třeba křupavý řízeček s rakouským bramborovým salátem či germknödel. No a pokud nejste milovníci lyžování, tak se můžete nechat pohodlně vyvézt až na vrchol, tam se projít po několika vyhlídkách, dát si nějakou dobrůtku v alpské hospůdce a na nakonec třeba s knihou v ruce chytat bronz na jednom z mnoha lehátek umístěných na slunečních terasách.

© Gasteinertal Tourismus GmbH, www.oberschneider.com

Kempování v Gasteinském údolí

Dostáváme se k tomu hlavnímu. Vybírat můžete z následujících. Zaprvé Camping Erlengrund kurcamping-gastein, poté Camping Bertahof camping-bertahof a do třetice Camping Pub Gatsein pubgastein. Všechny kempy nabízejí perfektní vybavení právě i pro zimní sezonu (lyžárny a podobně), ale mohu potvrdit, že mají co nabídnout v kterémkoli ročním období. Nicméně ani v zimě nehrozí, že byste trávili večery pouze v karavanu. Třeba poslední jmenovaný nabízí například bowling. I ve městečkách se stále něco děje a na recepcích zmiňovaných kempů vám ochotně poradí program probíhajících akcí.

Slíbená dobrota na závěr

Skončím trochu poeticky, jednou vzpomínkou, která by vás mohla do Gasteinu nalákat … a vlastně i třeba k zimnímu cestování obecně.

Moc fajn je totiž ten pocit, když jste v kempu, ve kterém je vám příjemně a víte, že i pod zasněženými vrcholky hor máte s sebou kus svého teplého domova. Celý den prožijete na horském vzduchu, báječně se uvolníte v termálních lázních a víte, že jediné, co zbývá pro úplnou pohodu je dát si něco dobrého. No a právě jeden takový večer (kdy jsme se cítili přesně takhle) jsme dostali do situace, kdy vzhledem ke státnímu svátku bylo všude zavřeno a celé údolí zahalila tma.

Když nás viděli z jedné z restaurací už potřetí procházet za okny, nevydrželi a pozvali nás k sobě, byť seděli jen v malém kruhu rodiny a přátel. Moc se omlouvali že nevaří, nicméně maličkost pro chuť že nám dají. Povím vám, lepší domácí chléb se sádlem, škvarky, meltou paprikou a červenou cibulí jsem nikdy neměla. Každý jsme před sebou měli šálek svařáku a za dřevěnými okny začínalo parádně chumelit. Nemůžu si pomoct, ale podle mě mají v tom zimním období na horách lidé k sobě prostě blíž. Noc v karavanu se sněhovou čepicí udělala báječnou tečku za dnem, na který se pak vzpomíná…

Poslední vydané

Poslech na cesty