Cestovní rady a tipy pro podzimní dovolenou v Řecku

Ostatní zeměCestovní rady a tipy pro podzimní dovolenou v Řecku

Místo, kde léto rozhodně nekončí ani na podzim, je bezpochyby Řecko. Je to sice trochu dál, než třeba Itálie, ale když si člověk udělá dobrý plán, rozhodně to není nic, co by se nedalo zvládnout. Obecně se však všichni karavanisté při první cestě do této země shodují na tom, že je to o právě „té první cestě“, a pak už víte, do čeho jdete a vracíte se do ní pravidelně a rádi.

A teď několik nejdůležitějších otázek:

Náklady: Kempování v Řecku není nijak předražené, obvykle se pohybuje v rozmezí 10 až 30 eur za noc. Kempování na divoko je zcela zakázáno, nicméně, ale to jen mezi námi, mimo sezónu se to místy tak trochu toleruje. Pak je ovšem důležité nestát v blízkosti památek ani kempu, nenechávat žádné věci (ani žabky) přes noc venku, nedělat nepořádek, nerozdělávat oheň a nezdržovat se nikde déle, než třeba dvě, tři noci. Jinak Řekové jsou velice přátelští a často vás po domluvě a rádi nechají stát třeba u restaurace. Cenová hladina a to ať potravin, tak například pohonných hmot je srovnatelná s Německem. A například i tady najdete Lidl. Co se pohonných hmot týče, nejen při cestách do Řecka si můžete orientační představu udělat zde globalpetrolprices.com

Informace: V Řecku se velmi dobře osvědčují známé aplikace park4night , ProMobile a ADAC.

Cesta: Obecně je nejlepší, rozdělit si trasu třeba na dva dny a když už v Řecku budete, tak si naplánovat více cílů, které byste chtěli poznat, například hlavní město Atény, Delfy, kláštery Meteora a podobně. Pozor na jednu věc, na řeckých kruhových objezdech má přednost ten, kdo najíždí. Vozidla do 3,5 tuny mohou jet v obci 50, mimo obec 90 a na dálnici 110 až 120 kilometrů v hodině. Na dálnicích se pak platí mýtné a cena pochopitelně závisí na typu vozidla. Nicméně obvykle bývá alternativa jak tyto placené úseky objet. Tísňová linka je klasicky 112.

Doklady: Řecko je součástí EU, tudíž potřebujete průkaz totožnosti, řidičský průkaz, doklady o vozidle a zelenou kartu. Mezinárodní řidičský průkaz není potřeba, naopak děti musejí mít vlastní průkaz totožnosti.

Jaké máte možnosti trasy?

Co si budeme povídat, opravdu to není kousek. Pravděpodobně nejrychlejší trasa vede přes Itálii (a někdy se jí také italská říká), odkud se pak přesunete trajektem do Řecka. Pravidelné trajektové linky vyplouvají z Benátek, Ancony, Terstu nebo Bari, obecně pak nejčastěji všichni volí právě Benátky nebo Anconu. V Řecku jsou to pak přístavy Patras a Igoumenitsa. Vše přehledně najdete tady https://www.greekferries.gr/index_de.htm včetně cen a dalších převozů na samostatné ostrovy. Je příjemné, že mnoho trajektů pluje přes noc, takže do Řecka dorazíte relativně odpočinutí, ale opravdu doporučuji vše dobře prokalkulovat a zkoušet více variant (záleží třeba i na vybavení kabiny, ročním období a tak), protože například v plné sezóně se to může docela prodražit. Nicméně, když vše v klidu zařídíte předem, můžete být naopak překvapeni mile. Samozřejmě je také možná pozemní trasa. Obzvlášť, pokud chcete třeba cestou projet a navštívit více míst. Nejlepší vede přes Rakousko, Slovinsko, Chorvatsko, Srbsko a Makedonii. Je fajn, že skoro celou cestu jedete po dálnici a ani zastavit u benzinové pumpy tak nebývá problém. Také proto je velmi oblíbená u kamioňáků. Je důležité mít na paměti, že Srbsko a Makedonie nejsou v Evropské unii. Pokud ale nechvátáte, tak nejkrásnější zážitek si odnesete, pokud pojedete přes pobřeží Chorvatska a Albánie.

Co čekat od řeckého kempu

Kempování tu není tak zažité, jako třeba v Chorvatsku či Itálii, ale i tak je nabídka více než dostatečná a spousta kempů má například soukromé pláže. Co se ovšem dost často liší je samotná nabídka kempu. Zkrátka nečekejte žádný luxus (i když ani to není podmínka), všechno je tu zkrátka tak nějak přírodnější. Bezkonkurenčně vyhráno tu máte, pokud energii řešíte za pomoci solárních panelů, ale nebojte, žádná hrůza to není ani bez toho (a třeba já ho nemám), nicméně je na místě mít s sebou opravdu velmi, velmi, velmi, velmi dlouhý prodlužovák. Ale ten já už po různých zkušenostech vozím běžně. Najít se tu dají samozřejmě i luxusní kempy s animačním programem pro děti a podobně, ty jsou zejména na ostrovech jako Kréta a Rhodos a obecně na jižním pobřeží, naopak nudistických kempů je pomálu. Asi největší přehled řeckých kempů najdete tady: greececamping.gr

Poslední vydané

Poslech na cesty