Lešno, naštěstí ještě pro Čechy nezapomenuté krásné město spojené s Janem Amosem Komenským

Kempování a cestování v PolskuLešno, naštěstí ještě pro Čechy nezapomenuté krásné město spojené s Janem Amosem...

Když jsem se dozvěděla, že v následujících sedmi dnech pojedu Velkopolsko, respektive Lešno, Poznaň a okolí, byla jsem nadšena. Přeci jen o tomto vojvodství je známo, že tady vše spojené s Polskem začalo. A jako milovníkovi této krásné země by byla ostudou, abych sem nejela a nepoznala jak bývalé, tak stávající hlavní město Velkopolského vojvodství.

sdr_soft

Takže s paní zastupkyní ředitele Polského institutu v Praze sedáme do auta a odjíždíme. Program na následující dny máme plný a začínáme v již zmíněném Lešně, na které se těším, neboť vím, že je spojené Janem Amosem Komenským a prostě jej chci vidět. Zobrazit na mapě.

Po čtyřech hodinách jízdy přijíždíme a první co vidím je „nová“ část města. Popravdě mě moc nenadchla a na chvilinku mi smutně bliklo hlavou „tak tohle je to pro nás Čechy tak význámné město?“… Jak jsem se mýlila. Jakmile jsme přijeli k jeho centru, okamžitě jsem změnila názor. Je to krásné město a rozhodně za jednodenní zastávku stojí. A nejen ono, ale i jeho okolí, které jsem hned druhý den také navštívila.

Takže, pokud chcete do města, kde byl Komenský v exilu, kde připravoval plán na zlepšení organizace školství, kde byl zvolen biskupem a kde vznikla velká část jeho děl, prostě sem jet musíte.

Co vidět v Lešně a několik faktů o tomto městě

První místo, které jsem navštívila, byl evangelický kostel Svatého kříže stojící na náměstí Jana Metziga. Určitě se tady zastavte. V jeho zahradě vzniklo malé lapidárium s mnoha epitafy. Vše to jsou samozřejmě originály, z nichž několik se datuje kolem roku 1641 (tento epitaf jsem tam našla). Všechny jsou věnovány významným obyvatelům města a najdete je snad všude – na stěnách kostela a v zahradě. Vážně krása. Zobrazit na mapě.

Následně vaše poznávání města bude pokračovat (doporučuji si vyzvednout mapu města s trasou památek, k vyzvednutí ve zdejším infocentru – mapa). Ještě než však půjdete dál, nezapomeňte si všimnout „Bolka“, nejstaršího stromu ve městě, majestátně stojícího na na zdejším náměstíčku s kašnou. Ale jdeme dál.

Samozřejmě nelze minout malé náměstí věnované učiteli národů, J. A. Komenskému s jeho pomníkem. Původně tento pomník stál o pár desítek metrů dál, u kostela svatého Jana, postaveného Jednotou bratrskou, spojenou opět s Komenským a kterou prý, snad si to dobře pamatuji, do Lešně přivedl právě Komenský. MAPA.

Zdejší náměstí mě nadchlo. Je vážně krásné a zajímavé zejména tím, že zde najdete několik stylů ze 17., 18., 19 a 20. století. Domy jsou vážně úžasné a když si ještě přestavíte, že po celém náměstí jsou rozprostřeny letní zahrádky restaurací a kaváren různých témat, pak vás tu čeká minimálně příjemný oběd. O vynikající polské kuchyni snad ani nemá smysl se zmiňovat. Prostě malebné náměstí s ještě malebnějšími původními domy. Vážně super.

Pokud na náměstí uslyšíte v každou celou zvony, všimněte si, že pokaždé zvoní jinak. Tady totiž milují pestrost a přeci zde nebude znít stále to samé. Jo, tohle mě zaujalo. Ale pokračujeme dál.

Z náměstí můžete pokračovat v poznávání Lešna po ulici Gabriela Narutowicza, kde po několika metrech uvidíte „divnou dlaždu“. Ta zaznamenává původní půdorys jak vstupní brány do města, tak i strážní věže. Je tam i malá fotogaleie z archeologických vykopávek. Tak na ní nezapomeňte mrknout. No a hned za ní je zobrazeno staré město v původní rozloze.

Samozřejmě ve městě je toho k vidění ještě více, ale protože bych se ráda v tomto článku posunula dál a ukázala vám ještě další zajímavosti poblíž Lešně, odkazuji vás na stránky města, kde vše najdete leszno.pl.

Další super tip najdete jen cca 10 km od Lešna směrem na Poznáň

Jen cca 10 km najdete toto muzeum. My se zde zastavili jen na hodinku, ale dokážu si představit tu zůstat o něco delší čas. A o jaké muzeum jde? O větrné mlýny. A že opravdu doporučuji si tady zastávku udělat.

Jedná se o soukromé muzeum syna či vnuka mlynáře, vše originální a na původním místě. Uvidíte zde jak vypadaly větrné mlýny, dozvíte se mnoho o výrobě mouky ve zdejších mlýnech a také si pan majitel s vámi zavtipkuje. Zastavení bylo moc milé a zajímavé a proto jej doporučuji. Je to opravdu zážitek a hlavně originální myšlenka. Muzeum najdete tady MAPA. Jo a parkovat s karavanem můžete přes den (NE přes noc) na zdejším malém parkovišti.

Když už zde budete, byla by škoda tu minimálně nenocovat. Pokud pojedete karavanem, máte to v tomto mém doporučení jednodušší (ale samozřejmě ve zdejším kraji najdete opravdu hodně míst a možností na ubytování). Asi kilometr od muzea je krásné jezero s veřejnou pláží (mapa) a na jejím konci je malý kemp. Chatky je třeba rezervovat dopředu, ale s karavanem se nebojte, i přes značku STOP jeďte dál, projeďte po silnici kolem pláže až dojedete na malý plácek (louku). Ona vlastně pak ta cesta ani nikam jinam nepokračuje. Zakempete se, zajděte do dřevěného domečku plavčíka, kde se platí za pobyt na louce a užívejte dne. Máte v ceně elektřinu a i WC a další služby. Hlavně se ptejte. Ono to je tu totiž absolutně schované, trochu „na divoko“, ale super místo, Takže . Najeďte, nebojte se a komunikujte. Uvidíte, že to bude SUPER. Zmiňovaná louka je přesně tady a je to hodně schované 51.901462, 16.687321.

Vše, co jsem napsala samozřejmě není vším, co můžete po cestě do Poznaně navštívit. Ale protože jsem si uvědomila, že článek je už hodně dlouhý, zbytek napíši zítra. Čeká vás ještě unikátní muzeum cestovatele Fiedlera, jehož publikace vyšly i u nás, nebo tip na perfektní restauraci a samozřejmě tip a informace o Velkopolském národním parku. No a protože zítra celý den budu procházet Poznaň, snad ještě stihnu článek i na toto město.

Ještě doplňuji, že celou cestu s průběžnými mými příspěvky můžete sledovat ve FB skupině „Cestování a kempování v Polsku“ Jste zváni. Je nás tam už nemálo a je to super skupina. Tak ahoooj zítra.

Poslední vydané

Poslech na cesty