Plusy, minusy a vojenské překvapení Plitvických jezer

Plitvická jezera jsou podle mě v mnoha směrech fenomén. Musím se přiznat, že mi trvalo hodně dlouho, než jsem si je vypravila prohlédnout. Proč? Jednoduše proto, že vždycky mě to táhlo buď k moři, nebo už domů. Nevím, možná je to jen můj pocit, ale jsou pro mě v trochu nešťastném místě. Prostě mi přišlo líto připravit se o čas strávený koupáním, případně jsem si říkala, že už bude fajn být doma, a že tedy příště… No, nakonec k tomu příště tedy došlo – a to cíleným výletem jen sem. 

Foto: Pixabay

Jak se sem tedy nejlépe vydat

Osobně doporučuji buď právě samostatný výlet, případně to do cesty nějak šikovně zakomponovat, nejlépe s přespáním, protože na otočku od pobřeží je to přece jen poněkud daleko.

Také počítejte s tím, že na místě určitě takové čtyři hodiny prochodíte, tedy podle průvodců, ale spíše více než šest – podle mě. A když připočtu focení a případné stání za většími skupinami, je z toho celodenní akce „jak vyšitá“. Do areálu jsou pak dva vstupy a u každého je placené parkoviště (aktuální ceny jsou na jejich stránkách viz. odkaz níže), doporučuji předem se podívat do mapy, abyste zjistili, co pro vás bude pohodlnější.

Po zakoupení vstupenky dostanete mapku, kde jsou uvedeny i všechny převozy a informace třeba o tom, kde si můžete koupit občerstvení. Dopředu upozorňuji, že těch míst není mnoho. Nicméně hned za vstupem číslo jedna jsem si v restauraci dala asi nejlepší obložený tmavý chléb s pršutem v životě. I když je fakt, že do té doby jsem si kombinaci s kyselou okurkou představit nedovedla. Jestli ho tam mají stále, to ovšem netuším. Kdyžtak dejte vědět.

Foto: Pixabay

Co od Plitvic čekat

Když jsem tenhle článek připravovala, přemýšlela jsem o tom, nakolik pro vás budou hodnotné informace, že se jedná o soustavu 16 jezer, nebo že jméno oblasti dala říčka Plitvice a podobně… Usoudila jsem, že v tomto případně je internet informacemi tolik zahlcený, že to v článku vynechám. Na co se tedy ale máte připravit?

Národní park Plitivce je skutečně nádherný a proměňuje se napříč ročními obdobími. Na jaře uvidíte divoce tekoucí vodopády, ale může se stát, že některá místa budou kvůli nadbytku vody nepřístupná a také počasí bývá dost nevypočitatelné. V létě pak přesně naopak často místo zurčících vodopádů uvidíte jen malé pramínky a ještě navíc vám možná bude pěkně horko. Podzim je pak taková zlatá (a také pestrobarevná – díky podzimnímu listí) střední cesta, i když ani v tomto případě se nedá spoléhat na počasí. 

Foto: Pixabay

Komu se tu bude líbit?

Plitivická jezera jsou opravdu nádherná. Jen je v tomto případně nutné zmínit, že i ta nejkratší procházka po vyznačené trase se docela náročná, proto je určitě na místě mít sportovní boty a také bych nedoporučovala brát s sebou úplně malé děti. Připravte se i na to, že se jedná o nesmírně populární výletní cíl, a proto se prakticky nikdy nevyhnete davům turistů. V neposlední řadě je také důležité mít na paměti, že koupat se zde bohužel nesmí.

Mě to docela trhalo srdce, protože neskutečně čistá voda vážně láká k tomu se smočit, ale je to rozumné, protože když už příroda vytvořila něco tak nádherného, úctu a péči si to rozhodně zaslouží. Rozhodně se také držte na vyznačených trasách, ona ta informace, že tam žijí vlci a medvědi, vážně není legrace. Také si pak užijte plavbu po jezeře i jízdu panoramatickým vláčkem. Budete mít zážitek a vaše nohy vám poděkují. Jinak jestli se chcete vyhnout frontám, vstupenky si můžete koupit na jejich stránkách i přes internet, stejně tak si stáhnout aplikaci. Jinak doporučuji opravdu začít prohlídku spolu se začátkem otevírací doby. To je totiž alespoň relativní šance užít si přírodu v klidu. 

Foto: Pixabay

Z přírody do války – vojenské letiště blízko jezer

Nedaleko Plitvických jezer v útrobách hory Plješivica se nachází obrovské vojenské letiště Željava. V dobách největší slávy se jednalo o jednu z největších a nejutajenějších staveb tohoto typu.

Protože se toto místo nachází blízko bosenské hranice, jsou tu časté policejní kontroly a může se i stát, že váš pošlou zpátky. A dobře dělají. Vstup sem je totiž vážně na vlastní nebezpečí, protože je tu stále obrovské množství funkčních min. Z betonových chodníků proto ani krok! Jak si můžete představit velikost místa?

Třeba tak, že uvnitř mohly pohodlně projíždět dvě stíhačky Mig 21 a celkem se jich sem vešlo necelých 60. Místo pak mohlo sloužit i jako protiatomový kryt, který by dokázal odolat stejné atomové pumě, jaká byla svržena například na Nagasaki. Letiště bylo využíváno v letech 1968 – 1992. Jeho slávu ukončila série výbuchů a už nikdy se jej nevyplatilo opravovat. A zatím se ani nepodařilo prosadit to, že by se místo revitalizovalo jako turistický cíl, což je škoda, protože stavba je to skutečně monumentální. Všechno nicméně zůstalo na svém místě a tak trochu budete mít dojem, že se tu zastavil čas.

Najdete tu i dokumenty, které budí dojem, že si je tu jen někdo odložil. Nicméně v tomto případě opravdu prosím, nechte je na místě. Dostanete se sem z obce Ličko Petrovo Selo, odkud vás silnice dovede do vesnice Željava. Pak dál asfaltkou k ranvejím a podzemní tunelům. Mapu místa pak můžete stáhnout na internetu. Místní lidé vám pak také ochotně ledacos prozradí, obzvlášť, pokud je poprosíte českým pivem.

A kde kempovat?

Třeba v Autokamp Korana , nebo v Autokamp Borje.

Související