Podkarpatský Přemyšl – malebné město v Polsku

Kempování a cestování v PolskuPodkarpatský Přemyšl - malebné město v Polsku

V letošním červenci jsem na pozvání Polského Institutu Praha zavítala i do tohoto města. Mám-li být upřímná, tak do Podkarpatského vojvodství jsem se moc těšila, ale zároveň jsem žila v naprosto mylné představě nejen o tomto městě, ale o Podkarpatském vojvodství jako celku.

Proč? Buďme upřímní … přeci jen Češi do této části Polska moc nejezdí a díky blízkosti ukrajinských hranic často žijeme v představě, že tato jihovýchodní část Polska bude takový ten „divoký“ východ. Opak je pravdou. Nejenže celé vojvodství je nádherné, čisté a modernizace je vidět na každém kroku, ale také má turistům opravdu hodně co nabídnout. Proto o tomto vojvodství v průběhu podzimu napíši více článků a věřte, že se máte na co těšit. Dnes se však budu věnovat pouze návštěvě města Přemyšl.

Zobrazit město na mapě

Fotografie “Přemyšl během dne” od “Marco Verch” licencovaná pod CC BY 2.0.

Přemyšl – město plné historie a zajímavostí

Kempování v Přemyšli

Ještě než se pustíte do objevování města jako takového, budete chtít kempovat. Pro majitele obytných vozů a přívěsů mám skvělou informaci – jen kousek od centra města můžete parkovat za malý poplatek na tomto stellplatzu, kde je i možnost napuštění a vypuštění vody a toaleta (49.778346, 22.755478). Jedná se o tiché místo nedaleko řeky San a městské Sanocské brány, kde sídlí sdružením přátel dobrého vojáka Švejka. O tomto sdružení a návštěvě vojenských pevností s tím spojených se budu více zmiňovat v mém budoucím příspěvku.

Další možností na „kempování“ je kousek za městem místo nazvané „Altana“ a najdete jej zde 49.770307, 22.773385. Jedná se spíše o možnost stání na zpevněné ploše s možností rozdělání ohně v nedalekém ohništi. Toto místo se nachází jen kousek od Tatarské mohyly.

Pokud potřebujete kempovat v klasickém kempu, bohužel, ve městě a ani jeho nejbližším okolí kemp není. Můžete však k ubytování využít zdejší nabídku hotelů, hostelů či pronájmu jednotlivých pokojů. Vzhledem k tomu, že v této oblasti není draho, budete spokojeni. Nabídku ubytování v tomto městě si zobrazíte na tomto odkazu.

Trocha historie a základních informací

Přemyšl patří mezi nejstarší a nejkrásnější města Polska. Leží na úpatí Karpat a díky jeho bohaté historii najdete jak ve městě samotném, tak v jeho okolí mnoho památek a zajímavostí. První zmínka o tomto městě pochází z roku 981. Aktuálně má město 65 tisíc obyvatel, kteří zde žijí po mnoho generací.

Za zmínku také stojí informace z letošního roku o vydání deníku polské dívky jménem Renia Spiegelová, která žila právě v tomto městě. Historie znalí čtenáři jistě vědí, že za války bylo toto město rozděleno zdejší řekou San na dvě části – na sovětskou a nacistickou, a právě část tohoto období Renia do svého deníku zaznamenala. Bohužel, i ona padla za oběť krutosti této války.

Mimochodem, do dnes je poznat, že město bylo po dlouhé roky rozdělené a německá část je více moderní. Na druhou stranu, v sovětské části je více historických budov.

foto: Bogusław Świtała

Co navštívit ve městě

První, co vás na městě upoutá, je jeho přehlednost, všudy přítomná pohoda, zrekonstruované domy, ulice a kostely. Když jsem toto město procházela, nestačila jsem se divit. Ať jsem se z hlavního náměstí – Rynku (49.782400, 22.768954) – vydala jakýmkoliv směrem, stále jsem nacházela další a další památky a zajímavosti.

Na Rynku vás určitě upoutá kašna s medvědem, nebo pamětní lavice Dobrého vojáka Švejka. Ostatně, ten je s tímto městem spojen opravdu velice úzce, a to i díky výše zmíněnému sdružením přátel dobrého vojáka Švejka. FB stránky sdružení můžete najít na tomto odkazu a možná vás překvapí, že s Českou republikou mají společného více, než byste čekali.

Památník na lavičce Dobre Wojak Szwejk , Autor: Grzegorz Karnas

Nadšenci Švejka jistě ví, že v Kralupech na Vltavou je umístěna jeho socha. Peníze na její tvorbu vybírali i členové zdejšího sdružení a jsou na to patřičně hrdi. V letošním roce dokonce sdružení navštívil i starosta Kralup, prý nadšený karavanista, a předal sdružení kalendář s fotografiemi sochy Švejka v Kralupech nad Vltavou.

Na hlavním náměstí – Rynku, jen kousek od lavice se Švejkem, po pravé straně, uvidíte jednu z částí tvrze, kde byl dokonce původně Dominikánský klášter. Před vchodem stojí dvě sochy znázorňující polského a maďarského vojáka. Vejdete-li do budovy a dáte se po schodech nahoru, vyjdete u bývalého kláštera a také vojenského kasina (zelená budova).

Jen kousek od náměstí pak najdete Muzeum zvonů a fajfek umístěné do pozdně barokní hodinové věže postavené v letech 1775-1777 jako zvonice katedrály. Zvláštní je, že ale jako zvonice nikdy nesloužila. Toto muzeum je jediné v Evropě. Najdete jej v ulici Władycze 3.

Muzeum zvonů a fajfek, Autor: Grzegorz Karnas

Když už jsem zmiňovala kostely, tak je určitě dobré zde napsat, jaké zde najdete. A že jich je.

Detailně si o nich můžete přečíst na stránkách města Přemyšl a proto jen pro informaci uvádím, že ve městě, jen kousek od sebe, můžete navštívit Římsko-katolickou katedrálu s věží o výšce 71 m (ulice Zamkowa 3), kostel a klášter karmelitánů ze 17. století (Karmelická 1), Řecko-katolickou katedrálu s nádhernou zvonicí (Katedrální 1) či Františkánský kostel z 18. století. Zapomenout nesmím ani na zámek Kazimierz u kterého nechybí zámecká zahrada (Aleje 25 polského týmu Strzeleckiej 1,).

Nádvoří zámku Kazimierzowski, Autor: Dariusz Hop
Karmelitánský kostel, Autor: Dariusz Hop
Řecko – katolická katedrála, Autor: Grzegorz Karnas
Františkánský kostel

Po stopách 2. světové války – bunkry ve městě

Molotovova linie je pruh sovětských opevnění táhnoucí se podél hranic s Třetí říší. Dnes můžete vidět jeden z bunkrů přímo ve městě, hned u řeky San a nese označení Kaponiera 8813. Dnes je v něm umístěna výstava seznamující návštěvníky s historií města během druhé světové války. Bunkr najdete hned u hotelu Accademia na začátku Přemyšli. Další informace najdete ZDE.

Celkový počet těchto bunkrů ve městě a jeho nejbližším okolí je 22 a jejich soupis najdete na tomto odkazu (pozor PDF soubor).

Bunker na řece San, Autor: G. Karnas

Ve městě je toho samozřejmě k vidění o mnoho více. I když bych moc ráda, vše se mi sem nevejde a proto přidávám odkaz na soupis toho nejzajímavějšího, co zde můžete navštívit. Pak už je jen na vás, co si z toho při návštěvě Přemyšli vyberete. visit.przemysl.pl

Nebo využijte některou z turistických tras, které pro vás město připravilo a buďte tak provedeni po tom „nej“ z Přemysli. Zobrazit trasy

A já je TOP 17 Přemyšli a co tedy rozhodně neminout?

1. Zámek Kazimierz

2. Římsko-katolická katedrála

3. Podzemí římskokatolické katedrály

4. Řeckokatolická katedrála

5. Kostel a klášter karmelitánů

6. Věž s hodinami

7. Františkánský kostel

8. Obecní budova

9. Podzemí Přemyšli

10. Domy na hlavním náměstí

11. Muzeum historie města Přemyšl

12. Národní muzeum

13. Archdiocesan museum

14. Městské hradby

15. Františkánský kostel

16. Budova nádraží

17. Benediktinské opatství a kostel sv. Trojice

18. Kaponiera 8813

Užijte si to tam a těšte se na další články z tohoto vojvodství.

Poslední vydané

Poslech na cesty