Bunkry, tvrze a opevnění v západním Polsku

Kempování a cestování v PolskuBunkry, tvrze a opevnění v západním Polsku

Milovníci vojenské historie si v Polsku budou připadat doslova jako „v ráji“, neboť díky své historii má Polsko na svém území mnoho bunkrů, tvrzí, podzemních měst či opevnění. Každá z těchto staveb je něčím originální a při návštěvě takovéto stavby se vždy dozvíte něco nového. V dnešním mém příspěvku se zaměříme na vojenské stavby v západním Polsku, které můžete navštívit třeba při vaší cestě k moři a zpestřit si tak dovolenou o netradiční zážitek. Všechna místa jsem osobně navštívila a byla to jedním slovem PECKA!

Podzemní město na ostrově Wolin

Na ostrově Wolin u Świnoujście najdete vojenské zařízení, jehož tajemství bylo po mnoho let pečlivě střeženo. Čekají tu na vás podzemní chodby o délce 1 km, několik vojenských pokojů a několik velkých přístřešků ukrytých pod pobřežními dunami. Historie celého komplexu se datuje od třicátých letech minulého století, kdy první opevnění zde bylo postaveno Německem a to v letech 1935-1938.

Velice zajímavou informací pak je to, že až do nedávné doby byla celá oblast využívána armádou a neexistovala sem jakákoliv možnost vstupu bez povolení. Ještě také doplňuji, že se jedná o jeden z posledních takových komplexů v Polsku, který se zachoval v tak dobrém stavu.

Zdroj: fort-gerharda.pl

Já sama jsem tuto pevnost navštívila a pro milovníky vojenské historie, zejména 2. světové války, mám vzkaz. Bude to pro vás opravdový zážitek. Prohlídku absolvujete s průvodcem (možnost výběru polského, nebo anglického jazyka) a připravte se, že bude trvat minimálně hodinu. V podzemí je chladno, doporučuji si s sebou vzít i teplejší oblečení. Trpíte-li strachem z uzavřených prostor, tak se návštěvě vyhněte, protože na vás zde čeká opravdu dlouhá spleť chodeb a místností. Návštěva města by mohla bavit i děti od cca deseti let, neboť v některých místnostech jsou umístěny figuríny zobrazující „jak se žilo v podzemním městě“. Stránky: podziemne-miasto.pl, Zobrazit na mapě

Pevnost Gerharda

Tuto pevnost najdete na pravém břehu řeky Świny, konkrétně na ostrově Wolin, jen kousek od nejvyššího majáku v Evropě (latarnie.com.pl) pro jehož zdolání musíte vystoupat více než 300 schodů. Byla postavena v letech 1848-1859 a řadí se mezi nejlépe zachované pruské pobřežní dělostřelecké pevnosti v Evropě. Při její návštěvě budete společně s průvodcem provedeni pevností ve formě vojenského výcviku. Výcvik je přizpůsoben i dětem a starším osobám, nemusíte mít tedy obavu, že jej nezvládnete. Jedná se spíše o zpestření prohlídky a ukázku „jak to v oněch dobách vypadalo“.

V areálu najdete také Muzeum pobřežní obrany s exponáty souvisejícími s historií rozvoje pobřežní obrany a důrazem na historii vývoje pobřežních opevnění. Počet vystavených exponátů je přes jeden tisíc. Další informace o Gerhardě najdete na stránkách pevnosti fort-gerharda.pl. Další pevnost, kterou můžete navštívit a jež je postavena nedaleko pevnosti Gerharda, je Fort Zachodni, nebo-li západní pevnost. Zobrazit na mapě

zdroj: fort-gerharda.pl

Na kole do podzemí opevněné oblasti Międzyrzecz – MRU

Tato oblast byla postavena v letech 1934-44 a jedná se o nejpokročilejší technologický systém nacistického Německa, přičemž až doposud zůstává jedním z největších a nejzajímavějších systémů tohoto druhu na světě.

Zdroj: bunkry.pl, autor: Picasa

Specifikum této oblasti jsou netopýři, jejichž kolonie čítá neuvěřitelných 35 tisíc jedinců. Důvodem proč je jich tu tak mnoho je konstantní teplota 8-10 stupňů, vlhkost a tma. Z toho důvodu je většina podzemních tunelů přístupná pouze v létě a na podzim, konkrétně od dubna do října.

Původní plány této stavby v sobě zahrnovaly výstavbu až 300 pozemních objektů včetně vytvoření obrovské sítě podzemních koridorů. Tento plán byl nakonec realizován jen v malém rozsahu tj. bylo vytvořeno asi 30 km tunelů a cca 100 pozemních objektů.

Zdroj: bunkry.pl, autor: Picasa

Nejzajímavější částí je tzv. Boryszyńská smyčka (Boryszyn Loop nacházející se u obce Boryszyn) jež je zpřístupněna turistům a v rámci níž si můžete vybrat ze tří možností prohlídky – krátké, dlouhé anebo cyklistické. Při prohlídce uvidíte zásobníky propojené s podzemním systémem tunelů o délce 32 km, dále pak železniční stanice, strojovny, kasárny a dílny. Další informace se dozvíte na stránkách bunkry24.pl. Zobrazit na mapě

Bunkr a raketový spouštěč V-3

Jedná se o jedinou takovou výstavu německých tajných zbraní druhé světové války v Polsku. Jedinečnost této výstavy spočívá v tom, že ji můžete vidět na stejném místě, kde byly ve 40. letech minulého století uloženy střely V-3, tj. na bývalém tajném testovacím místě v Międzyzdroje – Zalesie. Účelem výstavy je ukázat vojenské kuriozity, které měly změnit průběh války.

Návštěva vám zabere asi 30 minut, neboť bunkr je opravdu malý, ale určitě stojí za návštěvu. Nespornou výhodou jeho polohy je bezproblémový přístup z hlavní silnice vedoucí do oblíbené turistické oblasti Międzyzdroje. U bunkru je velké bezplatné parkoviště a také menší kemp (nebo spíše tábořiště). Ubytování v kempu si domluvíte v bunkru.

tábořiště u bunkru

Pokud se zde rozhodnete alespoň jednu noc zůstat, tak nezapomeňte spojit návštěvu bunkru i s Národním parkem Wolin, kdy vstup do parku je jen kousek od bunkru. Další informace se dozvíte na bunkierv3.pl. Zobrazit na mapě

Podzemní trasy města Szczecin (Štětín)

Při vaší cestě k moři byste návštěvu těchto podzemních tras neměli rozhodně vynechat, protože celá prohlídka je velice zajímavá a věřte, že bude bavit i větší děti. V rámci návštěvy zavítáte do podzemních prostor, které v průběhu 2. světové války sloužily jako podzemní kryt před leteckými nálety pro obyvatele města a budete seznámeni s tím, jak to vše probíhalo, kolik osob se mohlo do krytu dostat, kolik času na to měli i jak dlouho se v krytu mohlo zůstat. Díky tomu, že prohlídka je částečně interaktivní, zažijete i pocit jež zažívali obyvatelé Štětína při evakuaci a dozvíte se, zda byste přežili. Pokud mám tuto nečekanou evakuaci zhodnotit, tak je to velice emotivní zážitek na který zcela jistě dlouho nezapomenu.

K dispozici máte možnost výběru ze tří tras. První se bude týkat pouze 2. světové války, druhá je zaměřena na studenou válku a třetí je kombinací obou. Čas prohlídek (bez předchozí rezervace) je pondělí – sobota od 13.30. a pondělí až pátek od 15.00. Vstup nejdete poté, co vstoupíte z hlavní silnice do budovy vlakového nádraží (Kolumba 2, 70-035 Szczecin) a dáte se doprava směrem k výtahu. Tam, vždy 15 min. před prohlídkou, na vás bude čekat průvodce, který vás výtahem sveze dolů ke vstupu do podzemních prostor. Mnoho dalších důležitých informací o těchto trasách si přečtete také na stránkách schron.szczecin.pl

K této prohlídce ještě doporučuji připojit prohlídku nedalekého Národního muzea ve Štětíně (Muzeum Narodowe w Szczecinie), kde je umístěna stálá expozice nesoucí název Centrum dialogu Przełomy. Budete na ní poutavou formou seznámeni s historií Polska v letech 1939 – 1989 a určitě nebudete zklamáni. Muzeum doporučuji navštívit ještě před samotnou návštěvou podzemních prostor. Další informace o muzeu se dozvíte na stránce muzeum.szczecin.pl, Zobrazit na mapě

Poslední vydané

Poslech na cesty