Dovolená ve Slovinsku – kempování a koupání ve městě Ptuj

Kempujeme a cestujeme ve SlovinskuDovolená ve Slovinsku - kempování a koupání ve městě Ptuj

Město Ptuj je jedním z nejstarších měst ve Slovinsku nacházející se jen několik kilometrů od Mariboru. Kromě toho, že má bohatou historii a kouzelnou atmosféru, nabízí kempařům kempování ve zdejším hezkém a klidném kempu hned u termálních lázní Terme Ptuj. Díky tomu tak můžete vaši dovolenou spojit s kempováním, koupáním a poznáváním krás tohoto města.

Pojďme si tedy toto město více představit a zároveň si i říci, jaké turistické zajímavosti máte v rámci akce spojené s dálničními známkami (psala jsem v tomto článku ) za zvýhodněné vstupné.

Ubytování

Kemp Camping Terme Ptuj najdete jen kousek od hotelu Sava a jen několik desítek metrů od termálních lázní. V kempu máte možnost, kromě kempování ve vlastním obytném voze, přívěsu či stanu, si pronajmout mobilní dům, nebo k pobytu využít atrakci tohoto kempu – obytný vinný sud.

V kempu jsou již tradičně rozděleny pozemky, kdy každý z nich má elektrickou přípojkou. Nechybí ani kvalitní sanitární vybavení. Pro jednodenní zastavení je možné využít před kempem malý stellpatz.

Z kempu to je do termálních lázní cca 100m. V rámci vstupného do lázní můžete projít turniketem celkem dvakrát během dne (směrem do lázní). Můžete je tedy jednou opustit, zajít se třeba najíst, nebo si jinak odpočinout do kempu, a pak se zase vrátit.

Vnitřní termální lázně nejsou nijak veliké, ale také nejsou přelidněné. Najdete v nich velký plavecký bazén, tři velké whirlpooly, dětský bazén a bazén s termální léčivou vodou. Celoročně je v těchto prostorech v provozu také malý venkovní bazén s tobogánem.

Naopak v létě můžete využít jak tyto vnitřní termální lázně, tak přilehlý venkovní akvapark s mnoha vodními atrakcemi a tobogány včetně velké opalovací travnaté plochy.

Pokud byste se rozhodli „rozmazlit“ o něco více, můžete využít nabídku ubytování Grand hotelu Primus. Součástí ubytování v hotelu máte vstupné do hotelových termálních lázní, kde je jeden vnitřní a jeden venkovní bazén a zároveň i do termálních lázní Ptuj nacházejících se přímo naproti hotelu.

Termální lázně Grand Hotelu Primus

Co mě osobně v tomto hotelu hodně zaujalo, je možnost si do vany, která je součástí každého pokoje, napustit termální vodu. Díky tomu, pokud se vám z jakéhokoliv důvodu nebude chtít navštívit lázně, si můžete léčebnou lázeň dopřát v soukromí hotelového pokoje.

Ještě dodávám, že zdejší termální pramen je vysoce léčivý a vhodný na rehabilitaci revmatických a degenerativních onemocnění. Má také blahodárný účinek na pohybové ústrojí a neurologická onemocnění.

Město Ptuj, co navštívit a jaké výhody máte při nákupu dálniční známky

Nejstarší vinný sklep ve Slovinsku – Ptujský vinný sklep

V rámci zakoupení dálniční známky získáváte vstupné zdarma pro jednu osobu včetně degustace čtyř druhů vín tohoto vinného sklepa. Ve tomto vinném sklepě, který stojí určitě za návštěvu, můžete vidět jak původní vinné sudy o nejrůznějších objemech, tak nejstarší dochované slovinské víno z roku 1917 Zlatá TRTA.

Po prohlídce tohoto sklepa budete uvedeni do vinárny, kde budete moci degustovat čtyři druhy vína vinařství Pullus, které je známé svými vysoce kvalitními víny a jež získalo řadu ocenění na vinařských soutěžích po celém světě. Nechybí ani menší prodejna, kde si můžete vybrané víno zakoupit.

Ještě dodávám, že tuto prohlídku včetně degustace je třeba objednat předem a to buď emailem, nebo telefonicky na +386 2 787 98 10, nebo na tanja.vinkler@perutnina.eu. Akce platí do 15. 9. 2018.

Regionální muzeum Ptuj-Ormož – nádherné masky s dlouholetou historií

Dalším turistickým cílem, který můžete spojit s návštěvou historického města Ptuj a získat vstupné pro jednu osobu zdarma, je toto muzeum. Ještě dodávám, že muzeum  Ptuj-Ormož je jedním z nejnavštěvovanějších muzeí ve Slovinsku a najdete jej na hradě Ptuj, ze kterého máte nádherný výhled na celé město, řeku Drava a nedaleké jezero.

V muzeu můžete vidět velké množství nádherných masek, které se do dnes používají při tradičním Ptujském festivalu Kurentovanje. Jak jsem z vyprávění místního průvodce pochopila, jedná se o velice významný a ve Slovinsku oblíbený festival, na které se každoročně sejde velké množství různých podomácku vyrobených masek, to vše spojené se zábavným průvodem a slavnostmi vítání jara.

Tento festival probíhá vždy v únoru po dobu deseti dní a průměrná účast je 10 tisíc návštěvníků. Pokud se rozhodnete pro návštěvu tohoto města, pak toto muzeum určitě navštivte. Množství masek vás nadchne, stejně jako jejich zpracování a fantazie, jež byla při jejich výrobě použita. … no a nebo se zajeďte v toto období přímo na festival podívat. Zážitek to bude nezapomenutelný.

Mimochodem, o Kurentu se říká, že je démonem, jež pronásleduje zimu aby do země zavolal jaro. Díky tomu jsou masky zpracovány někdy až démonicky a preciznost výroby je znát na každém centimetru masky.

Dominikánský klášter

Posledním místem, které můžete ve městě Ptuj navštívit a získat vstupné pro dvě osoby zdarma, je tamní dominikánský klášter s dlouholetou historií sahající až do 13. století. Kláštěr kdy byl postaven pro členy dominikánského řádu, kteří zde sídlili až do roku 1785 .

Celý klášter je opravdu zachovalý a milovníky architektury či historie doslova nadchne, neboť vše v klášteře zpřístupněno je původní a prošlo, nebo ještě prochází procesem restaurování. Klášter najdete pod hradem a jeho renovované části dnes slouží také k pořádání kulturních akcí a sídlí zde i městský archív.

To ale není vše co můžete shlédnout při návštěvě tohoto historického města.

Pokud bych měla shrnout své dojmy, tak na každém kroku uvidíte něco zajímavého a s historií města spjatého, jako je například Orfeův památník. Jeho výška dosahujíc skoro 5ti metrů a „bělost“, kterou má díky mramoru ze kterého je vytesán, vás na první pohled zaujme. O tomto památníku je třeba napsat, že se jedná o nejstarší veřejnou zachovanou památku na Slovinsku stojící na svém původním místě a byl postaven ve 2. století! Památník je originální, což mě zaujalo ještě více, nejedná se tedy o žádnou kopii.

Když budete procházet městem, nezapomeňte se zastavit i v cukrárně s dlouholetou tradicí jmenující se Teta Frída. Zajímavostí této cukrárny je její ruční výroba čokolády v mnoha chutích, kterou si můžete zakoupit domu třeba jako chutnou vzpomínku na toto město.

Na závěr ještě dodávám, že ve městě jezdí zdarma city bus, který můžete využít k přepravě z kempu (od termálních lázní) do centra města, nebo se na kolech zajet podívat k nedalekému jezeru. Ať se rozhodnete pro návštěvu jakékoliv části okolí Ptuje, nebo přímo toto historické město, věřte, že zážitků budete mít nepočítaně.

Níže přikládám ještě pár fotografií z návštěvy města a pokud jej navštívíte, přeji, aby se vám líbilo stejně, jako mně.

Více informací najdete také na stránkách Slovinského turistického centra slovenia.info, jehož české zastoupení je také nově v Praze na adrese Římská 16, Praha 2

Poslední vydané

Poslech na cesty