Zima v Evropě – kam s karavanem za teplem

Také Vám přijde, že zima je dlouhá, sluníčka málo a chcete si zajet o své zimní dovolené karavanem někam zahřát? Není nic lepšího, než si vzít alespoň dva týdny dovolené a vyrazit směr teplé země. A kde že se dá v zimě trávit dovolená karavanem?

Nejteplejší místa v Evropě během zimy dle zahraničních karavanistických webů

Jižní Řecko

Není snad karavanisty, který by neslyšel o kráse zimního kempování v Řecku. Tato země je právě v zimě velice hojně navštěvovaná pro své příznivé klimatické podmínky. Samozřejmě, musíte jet co nejníže, aby toho sluníčka bylo opravdu „dost“. Nejvíce doporučované a v zimně nejteplejší oblasti jsou Kréta, Rhodos a Athény. Výhodou Řecka karavanem v zimě je možnost kempování na divoko i přesto, že je to oficiálně zakázané. Důvodem je skutečnost, že policisté jsou v této zemi mimo sezonu tolerantnější. To ale neplatí pro letní měsíce.

Itálie
Nejteplejší oblastí Itálie v zimě je bezesporu Sicílie. Tam také míří každoročně mnoho karavanistů trávit svou zimní dovolenou. Bohužel, Itálie se poslední dobou stává dražší destinací a je tedy třeba počítat s tímto faktem, stejně jako tím, že kempování na divoko je v Itálii oficiálně zakázané. Na druhou stranu existuje alternativa od drahého kempu a tím je STPL, kterých je v Itálii dostatek.

Jižní Francie
Tato oblast je asi úplně nejdražší z celé západní Evropy. Na druhou stranu, ve Francii je kempování na divoko povolené a mnoho Francouzů svou karavanistickou dovolenou tráví právě v tomto duchu. Francouzi totiž kempování přímo zbožňují…. takže…kempy a potraviny jsou sice drahé, ale alternativu na snížení nákladů dovolené v této oblasti naleznete. A co víc…jižní France je, na rozdíl od jiných zimních pobřežních letovisek, ušetřena zimním bouřím.

Maroko
I když Maroko není součástí Evropy, je snadno přístupná trajektem a mezi oblíbené zimní destinace karavanistů patří. Proto jej sem uvádím. Maroko je také oblíbená destinace surfařů. A co více…patří mezi ty levné, tudíž i přes to, že do Maroka není zrovna nejkratší cesta, nákladově se Vám to ve výsledku vykompenzuje. Samozřejmě je třeba si uvědomit že Maroko není Evropa. Přesto je pro karavanisty bezpečnou zemí a pro zatraktivnění zážitků na Vašich cestách je tato země ideálním cílem.

Španělsko
Jižní pobřeží zůstává v zimních měsících skoro stejně teplé, jako Portugalské Algarve. Navíc této oblasti se vyhýbá mnoho zimních bouří z Atlantiku. O Španělsku platí, že cenově je levnější než Portugalsko, ale je zde (až na Algarve) více karavanistů. Pokud toužíte po teple – ideální volbou je tedy Španělsko.

Portugalsko
O Portugalsku jsem už psala samostatný blog: Zimní kempování v Portugalsku. Ano, je to TOP destinace pro vaši zimní dovolenou karavanem za teplem. Ceny, tolerance a přístup obyvatel – vše perfektní, byť je Portugalsko dražší, než Španělsko.

Na závěr souhrn z pohledu nákladů (od nejlevnějšího po nejdražší):

  • Maroko, Španělsko, Portugalsko, Itálie, Řecko, Francie

Pro úplnost ještě přidávám přehlednou tabulku průměrných teplot z výše uvedených zemí, kterou si můžete zobrazit na tomto odkazu Přehled počasí Evropa zima

Související

Camperboards rozšířil nabídku odkládacích systémů

Společnost Camperboards vyvíjí a ručně vyrábí kvalitní odkládací plochy pro obytné vozy, které umožňují využít na maximum i ty nejmenší prostory a vylepšují interiér....