Chorvatsko s Vinnetouem po boku – co vidět a kde kempovat

Co nevynechá žádný fanoušek Chorvatska v televizi? No přece Vinnetoua! No a co potom takového nádhernými záběry okouzleného člověka napadne? Že by bylo fajn, vidět to na živo. Pojďme se tedy podívat, kde se vlastně rudý gentleman proháněl. 

Karel May (1842 – 1912) byl německý spisovatel dobrodružných románů, kterého literární historici někdy občas pozapomínají, ale nedají na něj dopustit miliony čtenářů. Jeho dobrodružné romány byly přeloženy do třiceti jazyků a vytištěny v milionech výtisků. Filmy o Vinnetouovi, vzniklé v koprodukci Rialto Film z Berlína a Jadran filmu ze Záhřebu, jsou nejen v Německu považovány za nejsledovanější kousky všech dob.

Mezi mnoha navrhovanými místy po celém světě byly jako filmové lokace vybrané pravě ty v Chorvatsku: NP Paklenica, NP Plitvická jezera, NP Krka, řeka Zrmanja, CHKO Velebit (Tulove grede, přechod Prezid), CHKO Vranské jezero, Modrič-Rovanjska, Jasenice, Raštević, Omiš – řeka Cetina, pole Grobnik, Platak a další. Dokonce 7 z 11 filmů ze série o Vinnetouovi bylo natáčeno v blízkosti města Starigrad-Paklenica, které se díky tomu postupně stalo jakousi Mekkou milovníků románů Karla Maye a filmů o Vinnetouovi. A co je na tom nejpozitivnější? Ve většina případů se na půvabu těchto míst nepodepsal ani „zub času“ či nenechaví turisté. 

Tady všude se natáčelo

Procházka horskými stezkami Paklenice (np-paklenica.hr), fotosafari výlety historickými cestami Velebitu (np-sjeverni-velebit.hr), projížďky kánoí nebo lodí smaragdově zelenými vodami řeky Rio Pecos (Zrmanja) (croatia.hr), úžasné výhledy z „Pueblo plato“, potěšení z šumění vodopádu nad „Stříbrným jezerem“ (np-plitvicka-jezera.hr) – to je jen zlomek toho, co vás v této kouzelné oblasti čeká. Ve výše uvedených odkazech najdete podrobné informace o cenách, otevíracích dobách a podobně. Chcete-li navštívit tato místa po vlastní ose, je vám k dispozici turistická mapa s vyznačenými a popsanými lokalitami, dostupná v informačních centrech Starigrad-Paklenica.

Kde potkáte přímo Vinnetoua?

Svoji cestu po stopách Vinnetoua určitě musíte doplnit i návštěvou vzpomínkového prostoru a výstavy Vinnetou v Starigrad-Paklenica. Výstavu najdete v originálních prostorech staré části Bluesun hotelu Alan ve Starigrad-Paklenici (Motel Paklenica). V těchto místech pobýval filmový štáb v průběhu natáčení a je možné, kromě filmových rekvizit, fotografií a dalších dokumentárních materiálů, vidět dva reálné pokoje z té doby. Pořádají se tu i různé kulturní akce. bestofcroatia.eu

A Kde se mohou ubytovat bledé tváře?

Tak například zde: bluesuncamping.com. V Bluesun camping Paklenica si totiž vybere úplně každý. Kormě karavanového a stanového stání tu najdete i mobilhomy a nedaleko také hotel. Co je fajn, jejich stránky jsou i v češtině a muzeum máte v docházkové vzdálenosti. Oblast celkově je pak bezvadně vybavená, najdete tu benzinovou pumpu, restaurace i supermarket. U kempu je přiléhá oblázková pláž. Stejně, jako u mnohých dalších kempů v takto populárních destinacích, doporučuji rezervaci předem. Obzvláště v sezóně bývá logicky plno a navíc – v tomto kempu, když získáte dobré místo, můžete ze dveří svého obytňáku prakticky hned do moře, což je fajn. Kemp se nachází v borovém lese, takže se stínem není problém a před časem (ovšem už v roce 2010) získal různá zahraniční ocenění kvality. 

Související

Vše co potřebujete vědět pro rodinnou dovolenou karavanem u jezera Garda

Jezero Garda je ideální destinací pro aktivně relaxační dovolenou rodin s dětmi, a to díky široké nabídce outdoorových aktivit, aktivní i pasivní relaxace či...