Šumavsko pro tuláky i karavanisty – 3 trasy na pěší výlety

Cestujeme a kempujeme v ČRŠumavsko pro tuláky i karavanisty – 3 trasy na pěší výlety

Dnešní článek je určen pro karavanisty, kteří jsou zároveň milovníky procházek v krásné krajině. Šumavsko je půvabná jihočeská oblast, ke které se váže množství zajímavých osudů a příběhů, a právě s těmi se při svých toulkách seznámíte. Večer, až se u karavanu přezujete z pevnějších bot do žabek a dáte si třeba sklenku něčeho dobrého, budete mít o čem přemýšlet i vyprávět, to mi věřte.

Tábořiště Soumarský most

Turistická trasa na Šumavě – Volary

Trasa (cca 20 kilometrů): Volary – Meindlova pila – Bobík – Kubrna – U Obrázku – Stögrova Huť – Volary, Mapa: kudykam

  • A co na této trase můžete vidět?
    • Město VolaryVolary byly založeny ve 13. a 14. století při Zlaté stezce a první obyvatelé byli převážně Němci z Bavorska. V roce 2007 byly vztyčeny nad volarským Starým městem menhiry. Jsou údajně skutečnými menhiry, jež sem byly dovezeny z jedné náhorní plošiny v Krušných horách. Další „zajímavostí“ tohoto města je skutečnost, že jimi procházel na sklonku války tzv. pochod smrti. Po osvobození vězenkyň bylo v lesích a příkopech nalezeno 96 mrtvých žen z celkového počtu 202 transportovaných.
    • Ve volarském hotelu Bobík najdete proslulé konopné lázně.
    • Bobík – to je známý kopec v Boubínské hornatině s nadmořskou výškou 1 264 metrů a typickou siluetou s třemi hrby. Dnes je vrchol téměř bez výhledu. Na vrcholové skalce je vytesáno několik letopočtů a hlava Turka s oko mu klovajícím krkavcem, jako část schwarzenberského znaku.
    • Sklárna – Od roku 1585 fungovala na Stögrově Huti sklárna. Proslavili ji sklářské rody Štegarů a Stögbauerů. Vyráběli zde páteříky a zrcadlové sklo. Na Stögrově Huti najdeme u silnice pomníček Charlesi Havlatovi, americkému vojákovi padlému 7. května 1945.

A kde nocovat či kempovat? Využít můžete parkoviště Volary nebo Tábořiště Soumarský most. Tábořiště se nachází na horním toku Teplé Vltavy v těsné blízkosti Národního parku Šumava. Leží asi 7 km západně od města Volar. V kempu si můžete také půjčit vybavení a sjet moc příjemnou část Vltavy. Další informace o možnostech výletů v této oblasti najdete také na vylety-volary.

Turistická trasa přes a kolem prachatických klenotů až k jeskyním

Trasa (cca 20 kilometrů): Prachatice – Cvrčkov – Zabrdský mlýn – Podedvory – Husinecká přehrada – Výrovec – Staré Prachatice – Prachatice, Mapa: kudykam

  • I tady si jednotlivá místa nejprve představíme:
    • Prachatice – Území dnešních Prachatic bylo osídleno již v pravěku. V 11. století náležela osada Vyšehradským proboštům. Za rozvojem osady stojí hlavně prosperita Zlaté stezky. Mezi nejvýznamnější prachatické památky patří renesanční radnice z let 1570–1571. Dále kostel sv. Jakuba, patrona poutníků a kupců, byl stavěn už ve 14. století, ale dostavba tohoto gotického trojlodního chrámu skončila až v roce 1513. V Děkanské uličce hned za kostelem na domě č. p. 33 je nejkrásnější sgrafito ve městě. V Sitrově domě č. p. 13 sídlí dnes městské muzeum. Na náměstí najdete také Muzeum české loutky a cirkusu, v Poštovní ulici pak Muzeum krajky. Dominantou Prachatic je i přírodní útvar – vypreparovaná křemenná žíla Skalka. No a za Skalkou začíná křížová cesta ke kostelu sv. Petra a Pavla ve Starých Prachaticích. Hřbitovní kostel sv. Petra a Pavla ve Starých Prachaticích je nejstarší prachatickou stavbou.
    • Jeskyně – Na úpatí kopce Výrovec najdeme pseudokrasovou jeskyni Poustevná. Hlavní jeskyně je pět metrů dlouhá, tři široká a metr a půl vysoká. Na ni navazuje bludiště s až 35 metrů dlouhými chodbami ve dvou úrovních.
    • PřehradaHusinecká přehrada se začala stavět v roce 1934 a bylo zde zaměstnáno až 320 osob. Přehrada byla dokončena za čtyři roky. Hráz je vysoká 31 metrů, délka v koruně je 215 metrů.
    • Kaple – V Zábrdí stojí památkově chráněná návesní kaple. Památný je i zábrdský akát, rostoucí vedle křížku s datací 1871.
    • Betlémy – V muzeu papírových betlémů Svatavy Vizinové je možno spatřit na 600 exponátů. Pod cestou do mlýna je Zábrdská jeskyně.

Kde nocovat či kempovat? Bohužel v blízkosti této trasy se žádný kemp nevyskytuje, proto můžete na případné nocování využít Parkoviště Krumlovská Prachatice nebo Parkoviště Menšíkova Prachatice. Další informace, tipy a zajímavosti najdete tady: turisticka-trasa-sumava

Z Borové Lady na Tobiášovu Huť a zpět

Trasa (22 kilometrů): Borová Lada – NS Les – Vlasatá – Tvrdá – Tobiáška – Bučinská – Kvilda – NS Nelesní krajina – Starohuťská – Svinná Lada – Borová Lada, Mapa: kudykam

  • A co přesně vás na trase čeká?
    • Osada – Osada Borová Lada vznikla okolo roku 1750 na soutoku Černého potoka, Vydřího potoka a Malé Vltavy. První domy vyrůstají pro dřevaře. Kaple sv. Anny na konci vsi byla postavena roku 1860. Na vrcholku nedalekého kopečku přibyl o čtyři roky později železný kříž a od něho směrem ke kapli byly vystavěny kapličky křížové cesty.
    • Naučná stezka – Ve Svinných Ladách stojí informační středisko národního parku. Poblíž začíná i Naučná stezka Chalupskou slatí. Stezka je doplněna informačními tabulemi a je zakončena vyhlídkovou plošinou. Z ní se nabízí výhled na největší rašelinné jezero v republice. 
    • Luční biotopy – Okolo Kvildy procházíme naučnou stezkou Nelesní krajina. Po odlesnění se zde hospodařilo na malých políčkách, pěstovaly se zde základní plodiny jako brambory, zelí, oves, žito. Po vysídlení původního obyvatelstva na těchto neobhospodařovaných polích vznikly bohaté luční biotopy s výskytem mnoha vzácných druhů rostlin (hořec panonský, prha arnika) a živočichů (v kamenných snosech zmije obecná, různé druhy hmyzu, pavouků apod.)
    • HuťTobiášova huť  postavená roku 1796, nese jméno svého zakladatele Tobiáše Rafaela Adlera. Stála na odlehlém místě, vzdáleném tři kilometry jihovýchodně od Kvildy, byla dle farní kroniky posvěcena v úterý 22. listopadu téhož roku.

Kde nocovat či kempovat? Co třeba zkusit Autokemp Zahrádky. Tohle příjemné místo najdete u klidné silnice 2,5 km za obcí Borová Lada směrem na Horní Vltavici. Plusem je jeho poloha na hranici mezi NP a CHKO Šumava.Další informace, tipy a zajímavosti z této oblasti najdete tady: turistika-na-sumave

Vytvořeno ve spolupráci s Jihočeská centrála cestovního ruchu, které tímto děkuji za poskytnutí informací a tipů. Další mé tipy na dovolenou karavanem v Česku si můžete přečíst tady.

Poslední vydané

Poslech na cesty